FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται νέο Χωροταξικό Σχέδιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ημερομηνία: 23-10-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
(AP Photo/ Iliana Mier)

Πραγματοποιήθηκαν συνολικότερες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο που είχαν καταλήξει οι μελετητές στη βάση των κατευθύνσεων που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ με σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το νέο σχέδιο κατόπιν και των παρεμβάσεων από τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας στην πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση των μελετητών, ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές.

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στο χαρακτηρισμό των λιγνιτικών περιοχών ως «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς και με ανάλογο καθεστώς θα διέπονται και οι Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) στην περίπτωση των αιολικών.

Χρειάζεται ωστόσο να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικότερες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο που είχαν καταλήξει οι μελετητές στη βάση των κατευθύνσεων που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο, αναμένεται να δώσει μια ορισμένη προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων καθώς, άλλωστε, δίνεται ανάλογη έμφαση και από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στη βάση τεχνολογικής διαφοροποίησης του «πράσινου» μείγματος της χώρας.

Σε πρόσφατη απάντησή της στη Βουλή, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε μεταξύ άλλων, για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο τα εξής:

«Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (Ε.Χ.Π.) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θέτει κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης, τόσο των αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, όσο και των συνοδών έργων τους (δίκτυα πρόσβασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

Σημειώνουμε ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο προωθείται από το ΥΠΕΝ, με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (Ε.Χ.Π.) για τις Α.Π.Ε., όπου έχουν συμπεριληφθεί περαιτέρω κανόνες και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η πρόταση αξιολόγησης/αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. θα υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και θα εγκριθεί μαζί με την οικεία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής έγκρισης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε., προβλέπεται δημόσια διαβούλευση με υπηρεσίες, φορείς και το κοινό καθώς και η διατύπωση γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει. Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η δημόσια διαβούλευση της πρότασης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. και της Σ.Μ.Π.Ε. αυτού».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Αναδημοσίευση από news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot