«Erasmus+: Διευρύνοντας τους ορίζοντες της μαθησιακής διαδικασίας»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30277″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών Α/θμιας χθες στον Πύργο
Παιδαγωγική- επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Erasmus+: Διευρύνοντας τους ορίζοντες της μαθησιακής διαδικασίας» πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.
Την ενδιαφέρουσα ημερίδα στην οποία συζητήθηκε το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα συμβάλουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο πρωτοβάθμιο σχολείο και σε ποιο βαθμό, συντόνιζαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Νίκος Χολέβας και Δημήτρης Αλεξόπουλος καθώς και η Σχολική Σύμβουλο της Αγγλικής Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαριάνθη Κοταδάκη, ο ρόλος της οποίας στην υλοποίηση τους είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Δεκατρείς εκπαιδευτικοί -των Δημοτικών Σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, 6ο Πύργου και 7ο Πύργου- επιχείρησαν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα παρουσιάζοντας εισηγήσεις αναφορικά με τις εμπειρίες τους και την εμπλοκή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα ΚΑ1 & ΚΑ2 (από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση).
Στη «συμβολή της ομάδας στη βελτίωση της σχολικής πραγματικότητας-ΚΑ1» αναφέρθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, την εμπειρία τους από το σχεδιασμό ως και την υλοποίηση του προγράμματος παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας ενώ τις «δράσεις του προγράμματος “Here We Come!” παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου.
Τη δομή του προγράμματος και πως μπορεί ένα σχολείο να εμπλακεί, παρουσίασε η προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Π.Δ.Ε. Δυτ. Ελλάδας Έλενα Σαρλή.
Εισηγήσεις, επίσης, παρουσίασαν η Σχολική Σύμβουλος κ. Κοταδάκη με θέμα «Γλώσσα, πολιτισμός και εκπαίδευση μέσα από την ευρωπαϊκή κινητικότητα» και η προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Π.Δ.Ε. Δυτ. Ελλάδας Έλενα Σαρλή η οποία και παρουσίασε επιγραμματικά τη δομή του προγράμματος και πως ένα σχολείο μπορεί να εμπλακεί με στόχο να στηρίξει και να ενισχύσει τις σχολικές μονάδες να συμμετάσχουν.
Μάλιστα εξήρε το ρόλο των Ηλείων εκπαιδευτικών τονίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν. «Στόχος δικός μας είναι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο εκπαιδευτικών όπου θα μπορούν και μεταξύ τους να ανταλλάσουν απόψεις, απορίες, καλές πρακτικές… άρα είναι πολύ σημαντική η προώθηση του έργου των εκπαιδευτικών.
Αυτοί οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα σχολεία τους και παράλληλα τρέχουν και τέτοιων ειδών δράσεις καινοτόμες που στοχεύουν στην ποιοτική εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικό να προωθείται ο έργο τους».
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Χολέβας και Δημήτρης Αλεξόπουλος συντονιστές της χθεσινής ενδιαφέρουσας ημερίδας.
Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης
Ο κ. Χολέβας, επισήμανε ότι στόχος της ημερίδας είναι να δουν κατά πόσο τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και αν συμμετέχοντας σε μια τέτοια διαδικασία το σχολείο γίνεται καλύτερο.
«Αυτά ήταν τα βασικά μας ερωτήματα όπου απαντήθηκαν μέσα από τις παρουσιάσεις και στην ουσία γίνεται μια διάχυση της όλης δουλειάς με στόχο και άλλοι εκπαιδευτικοί να μιμηθούν και να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα».
Τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να εντάξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία του ελληνικού σχολείου, στοιχεία από τα σχολεία της Ευρώπης εξέφρασε ο κ. Αλεξόπουλος. «Για αυτό είμαστε εδώ με τους εκπαιδευτικούς, για να μοιραστούμε την εμπειρία τους, να μοιραστούμε όλο αυτό που έζησαν, να μας καταθέσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά ταυτόχρονα και τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία είναι πάρα πολλά μέσα από αυτές τις διαδικασίες σε σύγκριση με τις δυσκολίες.
Γιατί πρόκειται για προγράμματα που έχουν πάρα πολλές δράσεις, όπως για π.χ. σεμινάρια εκπαιδευτικών, παρακολουθήσεις διδασκαλίας, δειγματικές διδασκαλίες από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ή υποδοχή κάποιων άλλων εκπαιδευτικών αν διδάξουν εδώ, ανταλλαγή καλών πρακτικών, στρατηγικές συνεργασίας και καινοτομίας μεταξύ των σχολείων.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σπουδαία και έτσι διευρύνονται και οι ορίζοντες της μαθησιακής διαδικασίας και έτσι συμβάλουν και οι εκπαιδευτικοί σε αυτό που πάντα λέμε ότι η γνώση δε πρέπει να περιορίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους και δεν αποκτάτε μόνο με αυτό τον τρόπο. Άρα λοιπόν, είναι πάρα πολύ καλά και σημαντικά αυτά τα προγράμματα».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]