FOLLOW US: facebook twitter

Επτά μήνες προθεσμία για τα αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση

Ημερομηνία: 05-11-2019 | Συντάκτης:

Το προσεχές επτάμηνο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα έχουν την τελευταία ευκαιρία ώστε να τα νομιμοποιήσουν µε τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4495/2017, η ισχύς του οποίου κανονικά λήγει στις 8 Νοεμβρίου, αλλά αναμένεται να επιμηκυνθεί έως τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο και µετά την προθεσμία αυτή, αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις θα µπορούν να νομιμοποιηθούν µε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί και η λειτουργία της τοποθετείται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, αλλά µε αυξημέναπρόστιμα, το ύψος των οποίων εξετάζεται να είναι ακόμα και κλιμακωτό.

Εκτός της ρύθμισης, πάντως, αναμένεται να µείνουν τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση τα δασικά αυθαίρετα, καθώς δεν θεωρούνται «ώριμες» οι προτάσεις και το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο. Έως την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, πάντως, η ισχύς του νόμου θα παραταθεί προκειμένου να µην υπάρξει νομικό κενό στη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, µε τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται τις επόμενεςημέρες. «Κλειδί» για τη µόνιµη λύση θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, µέσω της οποίας θα µπορούν να συνεχίσουν να τακτοποιούνται ακόμα και αυθαίρετα µε µεγάλες αυθαιρεσίες, δηλαδή κτίρια και χρήσεις που εντάσσονται στις κατηγορίες 1-4.

Η µόνιµη δυνατότητα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, όμως, δεν θα έρθει χωρίς πρόσθετο κόστος, καθώς έχει ήδη ληφθεί η απόφαση το ύψος των προβλεπόμενων αναλογούντων προστίμων κατά περίπτωση να αυξηθεί: «Θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν νωρίς. Όσο πιο αργά το κάνουν µπορεί να σημαίνει παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης που θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά µόνο τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί πριν από την 28η Ιουλίου του 2011. Ως εκ τούτου και η επερχόμενηρύθμιση δεν θα αφήνει «παράθυρο» τακτοποίησης αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί µετά το 2011.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος