FOLLOW US: facebook twitter

Επόμενη Γενιά ΕΕ: Ετσι θα μοιράσει η Κομισιόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ

Ημερομηνία: 04-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113097″ img_size=”full”][vc_column_text]Να διορθώσει τις παλιές παραλείψεις, να καλύψει τα επενδυτικά κενά και να εμφυσήσει ένα νέο όραμα «περισσότερης Ευρώπης» επιχείρησε η Κομισιόν με την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ονόμασε «Επόμενη Γενιά ΕΕ» («ΝextGeneration EU») και πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, παραδέχονται διπλωματικές πηγές, όχι μόνο ως προς το πρωτοφανές ποσό που ενεργοποιεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, αλλά και ως προς την εισήγηση για ένα πρώτο βαθμό «αμοιβαιοποίησης» των ευρωπαϊκών δαπανών.

500 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 250 ως δάνεια θα δοθούν στα κράτη-μέλη, τις επιχειρήσεις και τους τομείς. Κανένα από όλα τα ποσά δεν θα είναι «λευκή επιταγή». Όλα τα σχέδια και οι εγκρίσεις θα πρέπει να υπάγονται στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο «πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης», όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται σε δόσεις, συνδεδεμένες με ορόσημα και προαπαιτούμενα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις που θα έχουν προκαθοριστεί από κοινού και θα πρέπει να τηρούνται.

Εθελοντική συμμετοχή

«Τα σχέδια των Κρατών θα αξιολογούνται από την Κομισιόν και κατά την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων, κάθε χώρα θα πρέπει να εξηγήσει πώς τα σχέδιά της θα συμβάλλουν στην επίτευξη των προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ΒάλντιςΝτομπρόφσκις. «Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες στοχεύουν και χρησιμοποιούνται σωστά. Σημαίνει επίσης ότι οι προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ μεταφράζονται σε αποτελέσματα σε κάθε χώρα», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων τους – όπως συνέβαινε πάντα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Το βασικό εργαλείο της πρότασης θα είναι ο «Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις 310 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επωφεληθούν θα πρέπει να προετοιμάσουν τα δικά τους σχέδια και προτάσεις –η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική. Ό,τι προτείνουν θα πρέπει να συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της ΕΕ: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή ατζέντα και την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» των οικονομιών της ΕΕ απέναντι στα μελλοντικά σοκ. Τον τελικό λόγο θα έχει η Κομισιόν, που θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Συμπληρωματικά, θα λειτουργεί και το πρόγραμμα «React-EU», που περιγράφεται ως ένα «επιπλέον πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής», ύψους 55 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις με ευέλικτους όρους σε περιοχές και φορείς (όπως ΟΤΑ και νοσοκομεία). Σκοπός είναι τα φτάσουν τα χρήματα απευθείας στις περιοχές που έχουν πληγεί βάναυσα από τον κορονοϊό. Επιπλέον, θα ενισχυθούν κατά 15 δισ. ευρώ τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και θα γιγαντωθεί το ποσό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά 32,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει όμως και την στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος «InvestEU» (έγινε γνωστό ως «σχέδιο Γιούνκερ»). Στη σημερινή του φάση, οι πόροι αυξάνονται στα 15,3 δισ. ευρώ, ενώ προστίθεται σε αυτό ένα εργαλείο στρατηγικών επενδύσεων που η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις αξίας 150 δισ. ευρώ.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στο «Εργαλείο Φερεγγυότητας», που θα παρέχει προσωρινή κεφαλαιακή στήριξη σε εταιρείες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση. Το εργαλείο θα διαθέτει 31 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι μπορούν να μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις έως και 300 δισ. και θα παρέχει εγγυήσεις μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη συνδρομή των οποίων ιδιωτικά κεφάλαια θα επενδύουν σε εταιρείες που έχουν προσωρινή ανάγκη στήριξης.

23 φορές πάνω η υγεία!

Τελευταίο, αλλά βασικό κομμάτι της πρότασης της Κομισιόν είναι αυτό που αφορά την υγεία, την έρευνα και την καινοτομία. Το ποσό που προτείνεται να δοθεί στην υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 23 φορές πάνω από αυτό του προηγούμενου προϋπολογισμού. Ήταν 413 εκ. ευρώ και τώρα προτείνεται για 9,4 δις. ευρώ! Σκοπός είναι η δημιουργία και η ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας της ΕΕ να διαχειρίζεται ζητήματα υγείας, μεταξύ άλλων τη δημιουργία αποθέματος υλικού, αλλά και γιατρών που θα μπορούν να αναπτυχθούν σε Κράτη Μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.

Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia