FOLLOW US: facebook twitter

Επιζώντες Άουσβιτς: “Η σιωπή οδηγεί στους θαλάμους αερίων”

Ημερομηνία: 27-01-2025 | Συντάκτης:
AP Markus Schreiber

Ένα δραματικό μήνυμα απέστειλαν οι επιζώντες του Άουσβιτς για την αύξηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας, στην 80η επέτειο από την απελευθέρωσή τους

Οι επιζώντες του Άουσβιτς προειδοποίησαν για την αυξανόμενη αντισημιτική ρητορική και το μίσος που παρατηρούν στον σύγχρονο κόσμο, κατά την συνάντηση με παγκόσμιους ηγέτες για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης.

Συνολικά, 56 επιζώντες συγκεντρώθηκαν κάτω από μια μεγάλη τέντα που είχε στηθεί πάνω από την πύλη και τις σιδηροδρομικές γραμμές στο σημείο όπου βρισκόταν το πρώην στρατόπεδο. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη εκδήλωση με σημαντικό αριθμό επιζώντων, δεδομένου ότι η συμμετοχή είναι εξαντλητική για μια ομάδα της οποίας τα νεότερα μέλη πλησιάζουν την ηλικία των 90. Ο αριθμός των επιζώντων έχει ήδη μειωθεί σημαντικά από τους 200 που παρευρέθηκαν στην 75η επέτειο.

AP Czarek Sokolowski

Οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις δολοφόνησαν περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της νότιας Πολωνίας, η οποία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν Εβραίοι, που εξοντώθηκαν μαζικά σε θαλάμους αερίων, αλλά και Πολωνοί, Ρομά, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι και άλλοι που στοχοποιήθηκαν σύμφωνα με τη ναζιστική φυλετική ιδεολογία.

AP Markus Schreiber

Ο Μαριάν Τουρσκί, 98χρονος Πολωνοεβραίος επιζών, κάλεσε όσους παρευρέθηκαν να στρέψουν τη σκέψη τους στα θύματα του Ολοκαυτώματος, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των δολοφονημένων ήταν πάντοτε κατά πολύ μεγαλύτερος από τη μικρότερη ομάδα των επιζώντων.

«Ήμασταν πάντα μια μικρή μειονότητα», είπε ο Τουρσκί. «Και τώρα, μόνο λίγοι από εμάς μένουν».

Συνολικά, το ναζιστικό καθεστώς δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους από όλη την Ευρώπη, εξαλείφοντας τα δύο τρίτα των Εβραίων της Ευρώπης και το ένα τρίτο όλων των Εβραίων παγκοσμίως. Το 2005, τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ο Λέον Βάιντραουμπ, 99χρονος επιζών από το Λοτζ της Πολωνίας, κατήγγειλε την αυξανόμενη μισαλλοδοξία, την οποία αποδίδει σε «όλο και περισσότερες φωνές από το ριζοσπαστικό και αντιδημοκρατικό δεξιό κίνημα». Ανέφερε επίσης ότι παρατηρεί το ίδιο στη Σουηδία, όπου κατέφυγε μετά τη μεταπολεμική αντισημιτική ρητορική στην Πολωνία.

AP Oded Balilty

«Αυτή η ιδεολογία, αυτή η στάση που κηρύττει εχθρότητα και μίσος προς τους άλλους, παρουσιάζει τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία ως αρετές», είπε ο Βάιντραουμπ, γιατρός στο επάγγελμα.

Η Γερμανία εκπροσωπήθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για πρώτη φορά στην ιστορία, δείχνοντας τη δέσμευση της χώρας να αναλάβει την ευθύνη για τα εγκλήματα του παρελθόντος, ακόμη και με την άνοδο ενός ακροδεξιού κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ηγείται μιας χώρας που υπερασπίζεται τον εαυτό της από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, μαζί με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ της Βρετανίας και άλλους.

Οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, συμμετείχαν στις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Ο Ρόναλντ Λάουντερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τους ηγέτες που συμμετείχαν να εναντιωθούν στον αντισημιτισμό, λέγοντας ότι «η σιωπή του κόσμου οδήγησε στο Άουσβιτς».

«Όταν ο Κόκκινος Στρατός μπήκε σε αυτές τις πύλες, ο κόσμος είδε τελικά πού οδηγεί η προοδευτική αύξηση του αντισημιτισμού. Οδηγεί εδώ. Στους θαλάμους αερίων. Στους σωρούς των σωμάτων», είπε.

Η Τοβά Φρίντμαν, 86 ετών, που βρέθηκε στο στρατόπεδο στην ηλικία των 5 ετών, αναφέρθηκε επίσης στις μνήμες της, τονίζοντας την ανάγκη να αποτραπεί η επανάληψη της ιστορίας.

news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia