Επιστροφή φόρου: Από… σαράντα κύματα θα περάσουν οι φορολογούμενοι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50379″ img_size=”full”][vc_column_text]Από εξονυχιστικό έλεγχος θα περάσουν οι φορολογούμενοι για την επιστροφή φόρου, καθώς για να πιστωθεί η επιστροφή στους δικαιούχους θα γίνεται έλεγχος τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να δοθεί η έγκριση.
Ενδεχόμενες οφειλές σε Ταμεία θα ελέγχει η ΑΑΔΕ, πέρα από την εφορία προκειμένου να δώσει την έγκριση για την επιστροφή φόρου.
Πριν λοιπόν δουν το ποσό της επιστροφής στο τραπεζικό τους λογαριασμό οι δικαιούχοι θα πρέπει να πιστοποιηθεί και η φορολογική αλλά και η ασφαλιστική τους ενημερότητα.
Όσον αφορά τους συζύγους αυτοί θα πρέπει να έχουν χωριστούς λογαριασμούς, ενώ ενδεχόμενα πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
Η διαδικασία για την επιστροφή φόρου
Αν το ποσό που οφείλεται υπολείπεται της επιστροφής μετά το συμψηφισμό γίνεται και αίτημα προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) για έλεγχο τυχόν οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία πριν πιστωθεί οποιαδήποτε διαφορά από την επιστροφή φόρου στο δικαιούχοι.
Αν δεν υπάρχουν ανοιχτές φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές, η Δ.Α.Φ.Ε. ενημερώνεται για τις οφειλές του δικαιούχου στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) κατόπιν αιτήματος που αποστέλλεται ηλεκτρονικά.
Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο εντοπίζεται να υπάρχει οφειλή. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
Μόνο αν δεν υπάρχουν οφειλές ούτε στην εφορία ούτε και σε ασφαλιστικά ταμεία η Δ.Α.Φ.Ε. προβαίνει στη ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού ελέγχου και τη μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
Πηγή: dikaiologitika.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]