FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Οι φορο-παγίδες και τα μπόνους!

Ημερομηνία: 11-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111581″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο καθοριστικός ρόλος του τζίρου και οι προϋποθέσεις που χαρίζεται το 30% ή το 40% του «δανείου από την Εφορία»

Σε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους θα υποβάλει η Εφορία τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν χρήση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ενώ παράλληλα ιδιαίτερα αυστηρές είναι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της.

Όπως προκύπτει από την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, οι φορολογικοί έλεγχοι θα αφορούν τόσο το παρελθόν (τελευταία τριετία όσο και το μέλλον, που θα αφορά στην πορεία του τζίρου, με στόχο να αποκλειστούν οι φοροφυγάδες.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση έως την 15 Μαΐου 2020,για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).

Το ελάχιστο ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία στην ουσία είναι ένα δάνειο από την Εφορία, θα κυμαίνεται από 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο μέχρι και 30.000 ευρώ για εκείνες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους. Αυτά είναι τα ελάχιστα όρια χρηματοδότησης και το τελικό ύψος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο και να φτάνει μέχρι και 800.000 κατά ανώτατο όριο.

Προβλέπονται επίσης και αυστηρές κυρώσεις και ενδελεχείς ελέγχους από την Εφορία, σε όσους λάβουν το «δάνειο της Εφορίας», χωρίς να το δικαιούνται.

Ακόμη, η απόφαση προβλέπει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει ενάμισι χρόνο περίοδο χάριτος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και αποπληρώνεται σε 40 μηνιαίες δόσεις μετά την περίοδο χάριτος.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο του 70% του ποσού για τις επιχειρήσεις που θα υποστούν μείωση του τζίρου τους έως 70%, ενώ μεγαλύτερη έκπτωση, που φτάνει μέχρι το 40% θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες για ένα χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που είχαν τον Μάρτιο του 2020.

Ο όρος του τζίρου

Σε ότι αφορά στους όρους ένταξης των επιχειρήσεων, εκτός από τους γνωστούς για τη συνέπεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων, την αδράνεια κ.λπ., με την   η ΚΥΑ προστίθεται και όρος της μείωσης του τζίρου της επιχείρησης, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ή τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου αυτή να καταστεί δικαιούχος.
Κόβονται έτσι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν καθόλου ή είχαν μικρή μείωση του τζίρου, λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως κόβονται όσες στα προηγούμενα χρόνια, απέκρυπταν τα πραγματικά τους έσοδα. Η σύγκριση γίνεται με τον μέσο όρο του τζίρου της τελευταίας τριετίας ήτοι από το 2017.

Πώς προκύπτει το ύψος της ενίσχυσης

Η διαδικασία υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, ορίζεται από το άρθρο 4 της ΚΥΑ και σύμφωνα με αυτό προσδιορίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο και δεν μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020,
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020,
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020,
  • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Πώς επιστρέφεται το «δάνειο της Εφορίας»

Αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης η ΚΥΑ προβλέπει ότι:

  • Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της παρούσας.
  • Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
  • Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
  • Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Πότε χαρίζεται έως το 40%

Με την ΚΥΑ παρέχεται δυνατότητα:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, όπως αυτά ορίζονται στις παρ. 10 και 11 του άρθρου 2 της παρούσας,
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.

Τπ πλήρες κείμενο της υπ. αρ. ΓΔΟΥ 94/3.5.2020 ΚΥΑ είναι εδώ.

Πηγή: sofokleousin.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia