FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρέφει  πιο έμπειρη και ανανεωμένη η θεατρική ομάδα  του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας «ΘΥΜΕΛΗ»

Ημερομηνία: 16-10-2024 | Συντάκτης:

Με το «Βίβα Ασπασία» στο θεατρικό σανίδι

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με την θεατρική του ομάδα «ΘΥΜΕΛΗ»,  πιο… έμπειρη και ανανεωμένη, μετά το περσινό της ντεπούτο στο χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου που σημείωσε μεγάλη επιτυχία,  επιστρέφει και φέτος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Η θεατρική ομάδα των Δικηγόρων της Αμαλιάδας που παρουσίασε Μάιο και Ιούνιο του 2023 το  θεατρικό έργο «Το έκτο πάτωμα» του Ελβετού συγγραφέα ΑλφρέντΖερί, μετά από εντατική συλλογική προσπάθεια αναλαμβάνοντας μάλιστα και την διασκευή και σκηνοθεσία του έργου σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου , πειραματίζεται ξανά στο θεατρικό σανίδι.  Η δεύτερη της παράσταση θα είναι το «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1921-2011), έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1966 στο θέατρο Χατζηχρήστου, από τον Θίασο Τζένης Καρέζη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη.

Η θεατρική ομάδα «Θυμέλη» θα δοκιμάσει την αντοχή του έργου στο χρόνο σε σκηνοθεσία του Χαράλαμπου Κοντοπανάγου, σε μια κωμική αλλά και συγκινητική αναζήτηση για το ποιός είναι πραγματικά ο ήρωας και ποιός ο προδότης.. Οι συντελεστές της ομάδας, μας καλούν να… μείνουμε συντονισμένοι γι’ αυτά που έρχονται γιατί η Ιστορία δεν έχει μόνο μια πλευρά.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει πέρυσι τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, η  ιδέα για την  έναρξη της θεατρικής τους περιπέτειας και την παράσταση « Το Έκτο Πάτωμα» ξεκίνησε ως ένα έμπρακτο «ευχαριστώ»  για τον αγώνα που έδωσαν μαζί με την κοινωνία για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας αλλά και μια ευγενική υπενθύμιση πως οι δικηγόροι στηρίζουν  την πόλη τους. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι «Μέσα σε αυτούς τους μήνες προετοιμασίας ήρθαμε ο ένας πιο κοντά στον άλλο, μάθαμε ανθρώπους που γνωρίζαμε χρόνια, διαφωνήσαμε, γελάσαμε και φτάσαμε, πια, εδώ μπροστά σας, να συγκινηθούμε. Σε αυτές τις ηλικίες, η αλήθεια είναι, πως δύσκολα μαθαίνεις και σε αυτά τα τρομακτικά χρόνια δύσκολα πιστεύεις, όμως ανακαλύψαμε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται, για να πλησιάσουμε ξανά τους άλλους, είναι μία μόνο αφορμή. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα μας με ζεστασιά, τους θεατές μας, που μας κοίταξαν με αυτή τη γλυκιά οικειότητα, όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια μας με το χρόνο, την εργασία, τα χρήματα και την καλή τους διάθεση και φυσικά τους συναδέλφους μας και πλέον ηθοποιούς…»

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Βίβα Ασπασία» είναι μια είναι μια συγκινητική κωμωδία, που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και ανήκει στην πρώτη δεκαετία του «γεννήτορα συγγραφέα του μεταπολεμικού, νεοελληνικού θεάτρου», Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η δράση του έργου τοποθετείται το 1943, μετά τη «συμφωνία Μπαντόλιο», όπου οι Ιταλοί βρέθηκαν από σύμμαχοι των Γερμανών να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων. Τότε, τρεις Ιταλοί στρατιώτες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της νεαρής πόρνης Ασπασίας… Τα κωμικά, τραγελαφικά αλλά και δραματικά στοιχεία είναι αλλεπάλληλα, δημιουργώντας απρόσμενες μεταστροφές και καταστάσεις. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «δραματική κωμωδία» εξηγώντας πως είναι «ένα ελληνικό έργο βασισμένο στην πιο καταδιωγμένη και βουβή περίοδο της ζωντανής ιστορίας μας, την Κατοχή. Κι η περίοδος αυτή είναι πολύ σεβαστή για να την αγγίξεις με μεγάλα λόγια. Έτσι οδηγήθηκα στον κλαυσίγελο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot