FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης λόγω κορονοϊού – Διεθνής ανησυχία για την οικονομία, ψάχνει λύσεις η κυβέρνηση

Ημερομηνία: 07-03-2020 | Συντάκτης:

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, περιορίζοντας τη μέση ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 στο 1,9%. Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη καθώς η ελληνική οικονομία, εισέρχεται στη φάση της επίδρασης του κορονοϊού, η οποία αναπόφευκτα θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη το 2020, εφόσον ο τουρισμός δεχθεί καίριο πλήγμα. Σε  τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ ανήλθε το 2019 σε 187,5 δισ. ευρώ έναντι 184,7 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται από χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, και αναμένονται μέτρα (στοχευμένα και όχι οριζόντιου χαρακτήρα) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί).

Σε διεθνές επίπεδο, το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί οι αεροπορικές εταιρείες, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της βρετανικής Flybe, ενώ ο ιταλικός τουρισμός έχει υποστεί ζημιά τουλάχιστον 7 δις ευρώ. Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την στην έκτακτη Σύνοδο  για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας ςυζήτησαν τρόπους για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας εν μέσω ελλείψεων που οφείλονται στην επιδημία του νέου ιού Covid-19, ώστε η Ευρώπη να διασφαλίσει ότι μπορεί να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία της σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ευρώπη υφίσταται καθυστερήσεις στην προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μασκών, καθυστερήσεις που συνδυάζονται με ελλείψεις φαρμάκων στην ήπειρο. Πολλές χώρες εξαρτώνται από τη Κίνα για την προμήθεια φαρμακευτικών συστατικών στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αλυσίδων τροφοδοσίας και αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν της ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών, αλλά και των χωρών στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα. Στην Ιταλία οι νεκροί έφτασαν τους 148. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πίνακα αναφοράς, συνολικά υπήρχαν διεθνώς 96.890 κρούσματα, εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 3.305 άνθρωποι, ενώ έχουν αναρρώσει 56.638. Στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, σήμερα ανακοινώθηκαν δεκάδες νέοι θάνατοι ασθενών.

Αυξάνουν παγκοσμίως τα κρούσματα

Εξαιτίας της κρίσης, σχεδόν 300 εκατομμύρια είναι οι μαθητές σε όλο τον κόσμο που δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους. Μεταξύ των χωρών που έκλεισαν τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο είναι η Ιταλία, η οποία είναι το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη (148 νεκροί, 3.858 κρούσματα), και το Ιράν (επίσης 107 νεκροί και 3.515 κρούσματα). Στο Ιράν, οι αρχές  απαγόρευσαν τα ταξίδια μεταξύ μεγάλων πόλεων της χώρας και θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου στις εισόδους τους.Η Πορτογαλία ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 9, ενώ η Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχουν 90 κρούσματα,  ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος, μια 70χρονη γυναίκα. Χθες επίσης ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ακόμη ασθενών στη Γαλλία, αυξάνοντας τον απολογισμό του κορονοϊού στους 6, ενώ διαπιστώθηκαν ακόμη 92 κρούσματα. Τουλάχιστον 349 Γερμανοί πολίτες βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό, μετά την ανακοίνωση 109 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων στη χώρα ανακοίνωσαν οι αρχές της Ολλανδίας. Συνολικά τα κρούσματα του Covid-19 είναι 82.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την επιδημία, τα κράτη-μέλη της εξετάζουν μεταξύ άλλων την κινητοποίηση συνταξιούχων γιατρών και υγειονομικών, ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. καθώς τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τις 4.000 πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα της έλλειψης σε είδη προσωπικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές.

Ζημιά στην κρουαζιέρα

Ο κορονοϊός πλήττει σοβαρά και τον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνόκτητων εταιρειών, δηλώνουν ότι εξαιτίας του κορονοϊού οι κρατήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 20-30%. «Όλοι μιλάνε για παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο τομέας που σίγουρα θα καταστραφεί οικονομικά, αν χειροτερέψει η κατάσταση, είναι η κρουαζιέρα», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Majestic International Cruises Inc και πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Μιχάλης Λάμπρος, και κάνει γνωστό ότι ήδη οι μεγάλες εταιρείες παροπλίζουν ορισμένα κρουαζιερόπλοια ή τα στέλνουν ως ξενοδοχεία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως π.χ. στην Αυστραλία για φιλοξενία των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Χθες, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν 12 κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των μελών του πληρώματος ενός κρουαζιεροπλοίου στον Νείλο, διευκρινίζοντας πως είναι όλα ασυμπτωματικά.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος