FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή στον πρωθυπουργό για το αρδευτικό!

Ημερομηνία: 30-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Να αναθεωρηθεί η απόφαση απένταξης της υπογειοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητούν οι πρόεδροι τεσσάρων ΤΟΕΒ της Ηλείας

-Επιπλέον ζητούν διαγραφή τόκων στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Λύση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας ζητούν με επιστολή τους οι πρόεδροι τεσσάρων ΤΟΕΒ, με αφορμή τη σημερινή του παρουσία στην Ηλεία, ζητώντας να επανεξεταστεί η απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης ή η ένταξή του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, του ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Παναγιώτης Μάσσαλας, του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Ιωάννης Κάρμης, και του ΤΟΕΒ Πελοπίου, Νίκος Μπακοβασίλης, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να προχωρήσει όλο το έργο και όχι μόνο η περιοχή του ΤΟΕΒ Γαστούνης, καθώς τα κλιματικά δεδομένα έχουν δυσκολέψεις τις συνθήκες καλλιέργειας στην Ηλεία.

Γιώργος Βορλόκας

«Σήμερα που η εξοικονόμηση ύδατος για την άρδευση των καλλιεργειών είναι πολύ πιο αναγκαία όσο ποτέ, που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ από χθες, που η διάρκεια της αρδευτικής περιόδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, σήμερα βρήκε τη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απεντάξει από το Ταμείο Ανάκαμψης το μεγάλο έργο υπογειοποίησης του ανοιχτού δικτύου άρδευσης (καναλέτα) των ΤΟΕΒ Πύργου, Αμαλιάδας Επιταλίου και Πελοπίου», τονίζουν στην επιστολή τους και επισημαίνουν ότι το έργο δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να υλοποιηθεί.

«Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μικρή συμμετοχή της χώρας μας, έργο που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2:0 και με μελέτη που είχε συντάξει το ίδιο το κράτος -η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2010 και εγκρίθηκε οριστικά το 2012- προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ, με το μόνο έργο που φαίνεται να προχωρά να είναι η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης», σημειώνουν και εκφράζουν απορία για το σκεπτικό της απένταξής του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας από την πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Παναγιώτης Μάσσαλας

«Ζητάμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάσει το θέμα και να πραγματοποιήσει το έργο της υπογειοποίησης της ροής των υδάτων άρδευσης, αν θέλει να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο της Ηλεία», υπογραμμίζουν.

Αίτημα για διαγραφή τόκων

Παράλληλα, οι τέσσερις πρόεδροι τονίζουν ότι η υπαγωγή των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ θετικό μέτρο, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη διαγραφής των τόκων, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά έχουν έντονη κοινωνική διάσταση.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε το θετικό μέτρο της κυβέρνησης για την υπαγωγή μας στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΗ, αλλά επειδή είμαστε οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας με ανταποδοτικό χαρακτήρα, να διαγραφούν οι τόκοι που έχουν κεφαλαιοποιηθεί στο συνολικό χρέος», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Νίκος Μπακοβασίλης

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, από τα αρχικά 18 έργα που είχαν ενταχθεί ως Επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με την ονομασία «ΥΔΩΡ 2:0», αφαιρέθηκαν έντεκα έργα λόγω απρόβλεπτης αύξησης στο κατασκευαστικό κόστος και των επακόλουθων δημοσιονομικών περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα των έργων Ανάμεσα σε αυτά είναι και η Υπογειοποίηση των Δικτύων Ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου.

Στο τέλος του εγγράφου επισημαίνεται μεν ότι για τα  έργα τα οποία αφαιρέθηκαν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα, εξετάζονται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη, πόσο μάλλον για ένα έργο υπολογιζόμενου κόστους κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ώριμη μελέτη από 2012.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot