FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή ΝΕ Ηλείας ΤΕΕ στους Ηλείους βουλευτές: Απόσυρση διάταξης που καταργεί της εκτός σχεδίου Δόμηση στην Ηλεία

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την παρέμβαση των Ηλείων βουλευτών ζητά με επιστολή της η ΝΕ Ηλειας του ΤΕΕ προκειμένου να αποσυρθεί διάταξη που εισήχθη την τελευταία στιγμή (εκτός της διαβούλευσης) στο Άρθρο 138 του Ν/Σ για το Χωροταξικό-Πολεοδομικό Σχεδιασμό με το οποίο καταργείται η παρέκκλιση δόμησης στα Υψηλής Παραγωγικότητας Γεωτεμάχια (άρθρο 51 παρ.11 του Ν.4178/13).

Αυτό σημαίνει έπί της ουσίας κατάργηση της εκτός σχεδίου Δόμησης στο Ν.Ηλείας. Στην επιστολή του το ΤΕΕ μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

“Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι στο Άρθρο 138 με τίτλο «Καταργούμενες διατάξεις» και στην παράγραφο (γ) , καταργείται από τη δημοσίευση του νόμου , η παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174).

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι στο Νομό Ηλείας όπου το 80% των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός Σχεδίου είναι «εν δυνάμει» Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, με αυτή τη διάταξη καταργείται η κάθε δυνατότητα δόμησης αλλά και εκσυγχρονισμού-επέκτασης και διατήρησης σε λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ενώ τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά ώστε όλες οι εκτάσεις που είναι αξιοποιήσιμες στο Νομό Ηλείας να χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον «Υψηλής Παραγωγικότητας» και να μην δύναται να δομηθούν για χρήσεις πλην της αμιγούς αγροτικής.

Η υπό κατάργηση διάταξη έδινε τη δυνατότητα σε ζώνες εκατέρωθεν Εθνικών – Επαρχιακών – Δημοτικών Οδών να μπορούν να δομηθούν. Η προς ψήφιση κατάργησή της με δεδομένο ότι μεγάλες εκτάσεις στο Ν.Ηλείας είναι ήδη περιορισμένες ως προς τις χρήσεις από το διάταγμα των ΖΟΕ Ν.Ηλείας (ΦΕΚ 1161/Δ/1993) βάζει στον πάγο οποιαδήποτε επένδυση μη αμιγούς αγροτικού χαρακτήρα. Χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές , βιοτεχνικές, επαγγελματικά εργαστήρια,συνεργεία και γενικά κάθε χρήση μη αγροτικού χαρακτήρα καταργείται στην εκτός Σχεδίου Περιοχή του Νομού Ηλείας. Αυτό συμβαίνει καθώς σήμερα , αλλά και για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα δεν θα διαθέτουμε ζώνες υποδοχής (βιομηχανικά-βιοτεχνικά πάρκα, οικισμούς σε τουριστικές ζώνες με σχέδιο πόλεως κ.λ.π.).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη λογική της κατάργησης της Εκτός Σχεδίου Δόμησης αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχουν εκείνοι οι διαθέσιμοι υποδοχείς
όλων των αναπτυσσόμενων χρήσεων.

Κατά συνέπεια, ζητούμε άμεσα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα χωροταξικά σχέδια και θα έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες ζώνες για όλες τις χρήσεις που συνδιαμορφώνουν ένα ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον για την περιοχή μας , αλλά και για κάθε περιοχή της χώρας”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος