FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Α. Μαρίνου στην Υπουργό Παιδείας: «Η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη»

Ημερομηνία: 18-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126044″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη» τονίζει ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία κοινοποιείται και στον υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο, αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος Πηνειού στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

Σκοπός των Πανεπιστημίων, όπως άριστα γνωρίζετε, είναι η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και του λαού. Η διασπορά της γνώσης επιτυγχάνεται με την ίδρυση Τμημάτων σε μία περιοχή της χώρας αφού έχει προηγηθεί η συγκριτική αξιολόγηση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Πρέπει δηλαδή να συνυπολογίζονται τα εκάστοτε τοπικά πλεονεκτήματα όπως και η βιωσιμότητα του Τμήματος.

Στο Νομό Ηλείας η παρουσία  των  δύο  τμημάτων  του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ήταν αποτέλεσμα της συγκριτικής αξιολόγησης.

Η  Ηλεία διαθέτει  τη μοναδικότητα της εγγύτητας με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και αμέτρητους πολιτισμικούς θησαυρούς. Σε αυτούς τους πυλώνες εδράζεται το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο.

Η Ηλεία, όπου συγκεντρώνεται το 50% του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης του νομού  να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Σε αυτά τα δεδομένα  θεμελιώθηκε το  τμήμα  Γεωπονίας της Αμαλιάδας.

Εισηγήσεις που αγνοούν αυτά τα ισχυρά δεδομένα, δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά στρατηγική συρρίκνωσης και οποιοσδήποτε εξορθολογισμός δια της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

Εκτιμώ ότι η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με ενισχυμένα τα δύο ανωτέρω Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα γνωστικά αντικείμενα των οποίων  πηγάζουν από την ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά της  και το διαρκή μόχθο των αγροτών της»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia