FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Φαρμάκη σε Βορίδη για τα σχέδια βελτίωσης: Στις 15 Μαΐου η συνδεδεμένη της κτηνοτροφίας

Ημερομηνία: 14-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15087″ img_size=”full”][vc_column_text]Μειωμένη θα κατατεθεί φέτος η συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, αφού για φέτος καθορίστηκε στα  156,2 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, αντί 171 ευρώ που ήταν το 2018. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, ως τις 15 Μαΐου αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς αποφασίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επίσπευση της πληρωμής της.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης για το 2019, η οποία αφορά το ζωϊκό κεφάλαιο χωρίς γη στους κτηνοτρόφους βοοτροφικών και αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων (πρώην ειδικά δικαιώματα).Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση το ποσό της ενίσχυσης για το Μέτρο 1 (βοοειδή) έχει καθοριστεί στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ (Μονάδα Μεγάλου Ζώου) και αφορά 11.473 δικαιούχους και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,70 ευρώ ανά ζώο που αφορά 11.488 δικαιούχους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”100030″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζήτησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, την αύξηση χρηματοδότησης για να μη μείνει εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης κανένας παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπομέτρο 4.1 εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 768 Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους Δημόσιας Δαπάνης 43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ενταχθούν επιπλέον Σχέδια Βελτίωσης Δημόσιας Δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 48 εκ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης για τους επιλαχόντες, που δεν μπορούν να ενταχθούν ανέρχεται περίπου σε 13 εκ. ευρώ.

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμμετέχουν στην πρόσκληση του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις,  να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, να χρησιμοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να οργανώσουν και να καθετοποιήσουν τις εργασίες τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το έδαφος και το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 13 εκ. ευρώ για την ένταξη όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στο υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν αποτελεί απλώς ενίσχυση των αγροτών μας, αλλά μια σοβαρή επένδυση που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά κυρίως στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας», αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot