FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Δημάρχου Ήλιδας στην Υπουργό Παιδείας: Ζητά άμεσα συνάντηση για το τμήμα Γεωπονίας

Ημερομηνία: 13-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96019″ img_size=”full”][vc_column_text]Άμεσα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως ζητά ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, για το θέμα που έχει ανακύψει με το πανεπιστημιακό τμήμα «Γεωπονίας» στην Αμαλιάδα, μετά την απόφαση των καθηγητών να μετακινηθούν στο Μεσολόγγι.

Ο κ. Λυμπέρης με επιστολή που απέστειλε χθες, ενημερώνει την Υπουργό για όλες τις εξελίξεις και διεκδικεί την παρέμβαση της, ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που συντελέστηκε εις βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της πόλης της Αμαλιάδας.

Αναλυτική η επιστολή αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της συνάντησής μας προεκλογικά υπό την ιδιότητά σας ως τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., επιτρέψτε μου να επανέλθω για να σας ζητήσω άμεσα νέα συνάντηση, η ανάγκη για την οποία προκύπτει μετά από πρόσφατες εξελίξεις.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο νόμος Γαβρόγλου που μετέτρεψε όλα τα τμήματα Τ.Ε.Ι. σε πανεπιστημιακά, έπληξε την Ηλεία και ειδικότερα την περιοχή μας με μια κατάφωρη αδικία, χωρίς όμοιά της σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αμαλιάδα λειτουργούσε το μοναδικό στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με τρεις κατευθύνσεις (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας) και προσωπικό με δέκα μόνιμους καθηγητές. Ο νόμος Γαβρόγλου, καθ’ υπόδειξη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, μετακίνησε αυθαίρετα τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, όπου λειτουργούσε το τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας & Αρδεύσεων, ενώ συγχρόνως φρόντισε να ιδρυθούν δύο νέα τμήματα Γεωπονικών Επιστημών στο Αγρίνιο. Στην πόλη μας παρέμεινε ένα τμήμα «Γεωπονίας», χωρίς επιλογή κατεύθυνσης, με πρόγραμμα σπουδών επικαλυπτόμενο από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Μεσολογγίου.

Επιπρόσθετα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο οποίο εντάσσεται σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, όρισε με απόφασή της ως έδρα το Μεσολόγγι. Κατόπιν αυτών των μεθοδεύσεων, σε προχθεσινή (10/9) σύσκεψη, οι καθηγητές του πρώην Τ.Ε.Ι. Αμαλιάδας αποφάσισαν πως πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένο κάμπους και ότι, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση, δεν εξυπηρετεί το τμήμα της Αμαλιάδας.

Κυρία Υπουργέ,

Έχω προσωπικά παρακολουθήσει ως Δήμαρχος (1999 -2014) και έχω ζήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2000. Γνωρίζω πως η μεταρρύθμιση του 2012-13 (σχέδιο ΑΘΗΝΑ) προσπάθησε να διαμορφώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη στη βάση της λογικής «μια Σχολή ανά Περιφέρεια», τακτοποιώντας όλα τα διάσπαρτα και αντιεπιστημονικά κατακερματισμένα τμήματα ανά τη χώρα. Είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω πως εν προκειμένω, η εγκατάσταση της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων με τρεις κατευθύνσεις στην Αμαλιάδα για τη Δυτ. Ελλάδα το 2013 βασίστηκε σε τεχνικές εκθέσεις και σοβαρές μελέτες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ψηφίστηκε μετά από διαβούλευση ενός περίπου έτους.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, ο νομός Ηλείας, μια περιοχή με καθαρά γεωργικό χαρακτήρα, βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της χώρας σε αγροτική παραγωγικότητα με τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και σύνδεση με το μεταποιητικό τομέα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι σχετικές μελέτες επέλεξαν την πόλη της Αμαλιάδας, την καρδιά του Ηλειακού κάμπου, για τη λειτουργία της Σχολής Γεωπονίας. Το αντικείμενο της Σχολής στην πλήρη της ανάπτυξη συνάδει και υποστηρίζει απόλυτα το παραγωγικό πρότυπο της περιοχής, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών και των παραγωγικών μεθόδων, ενώ η επιστημονική της καθοδήγηση είναι περισσότερο από απαραίτητη για τη διαχείριση των νέων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Στα χρόνια που πέρασαν, η λειτουργία της Σχολής ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ενώ είναι σημαντικό ότι αποτέλεσε και μια ελκυστική επιλογή για πολλούς νέους της περιοχής μας. (Με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 στο τμήμα εισήχθησαν περισσότεροι από 180 επιτυχόντες).

Σας ενημερώνω επίσης, πως οικόπεδα 35 στρεμμάτων στα οποία λειτουργεί η Σχολή, καθώς και κτίρια μεγάλου εμβαδού έχουν παραχωρηθεί με συμβόλαια κατά κυριότητα από το Δήμο μας στο Τ.Ε.Ι . Πάτρας, ενώ από το 2005 έχουν οικοδομηθεί νέες, σύγχρονες οργανωμένες εγκαταστάσεις με αίθουσες διδασκαλίας, επτά πλήρη εργαστήρια, πρότυπα θερμοκήπια, γραφεία Διοίκησης και Αμφιθέατρο. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί μελέτη για συμπληρωματικά κτίρια ( φοιτ. Εστίας, Εστιατορίου κλπ) προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα ποσά αυτά διαγράφηκαν στις 8 Απριλίου 2019 με το νόμο Γαβρόγλου.
Κυρία Υπουργέ,

Ο αγροτικός και επιχειρηματικός κόσμος του δήμου Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής έχει επενδύσει στην πλήρη ανάπτυξη αυτής της Σχολής και έχει αρχίσει να επωφελείται από τη σύνδεσή του με τον επιστημονικό φορέα του τόπου. Περιμένει και απαιτεί την υποστήριξη της πολιτείας για την κατοχύρωση των κεκτημένων του. Είναι αδιανόητο, πριν καν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή περίοδος, αυτά να τίθενται εν κινδύνω για να εξυπηρετηθούν οι σκανδαλώδεις πελατειακές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ζητώ εσπευσμένα το άμεσο ραντεβού μαζί σας, γιατί βάσιμα ευελπιστώ πως θα αποκαταστήσετε αυτό που είναι δίκαιο, πρώτα επιστημονικά και κατά δεύτερο ηθικά και πολιτικά, από τη βάναυση προσβολή του νόμου Γαβρόγλου, τον οποίο και η ίδια έχετε καταδικάσει».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia