FOLLOW US: facebook twitter

Επιστημονική ημερίδα στον Πύργο με πρωτοβουλία Β. Παναγόπουλου: Πρωτοβουλία αξιοποίησης έρευνας Οικοτουριστικού πάρκου στη Μουριά

Ημερομηνία: 03-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48079″ img_size=”full”][vc_column_text]Σημαντική Ημερίδα και από τις πιο ενδιαφέρουσες όπως αναμένεται μέχρι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στον Πύργο με την παρουσία Ειδικών Πανεπιστημιακών παραγόντων, αλλά και μελών μεγάλης ερευνητικής ομάδας που έχει ασχοληθεί με το θέμα της αξιοποίησης και επαναφοράς της Λίμνης Μουριάς.

Την σχετική πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Παναγόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του κ. Στάθη Καννή.

Να σημειωθεί ότι ο κ.Β. Παναγόπουλος ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου από την περίοδο του 2006, όταν δηλαδή είχε μόλις αναλάβει τότε τα συγκεκριμένα καθήκοντα είχε αντιληφθεί την σπουδαιότητα της αξιοποίησης των εκτάσεων της πρώην Λίμνης Μουριάς, και ήταν ο άνθρωπος ο οποίος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την πορεία των ερευνών που είχαν ξεκινήσει καθηγητές με τους φοιτητές τους, σχετικά με το εφικτό του επαναπλημμυρισμού και αναγέννησης της πρώην Λίμνης Μουριάς.

Πρόταση για πάρκο οικοτουριστικού

Το ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε το 2009 και είχε να δώσει συμπεράσματα που όμως δεν αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια, γιατί ενώ το θέμα βρισκόταν στην τελική ευθεία με στόχο την έγκριση της χρηματοδότησής του, κατόπιν μελετών που είχαν εκπονηθεί στην συνέχεια για την δημιουργία οικοτουριστικού πάρκου,  δυστυχώς μπήκαν στα συρτάρια από την σημερινή Δημοτική Αρχή.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών, προσδιορίσθηκαν καταρχήν όλοι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, εξήχθηκαν επιστημονικά συμπεράσματα ενώ μελετήθηκε και συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας Οικοτουριστικού Πάρκου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα παρουσιασθούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο την 10-4-19 προκειμένου, όπως τονίζει ο κ.Παναγόπουλος να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης, βασιζόμενο στην επιστήμη, ώστε να καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό είναι εφικτός και σκόπιμος ο επαναπλημμυρισμός της Λίμνης Μουριάς.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της δημιουργίας οικοτουριστικού πάρκου, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων για το περιβάλλον και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής εκπ/σης.

Στην μελέτη είχε προβλεφθεί μεταξύ άλλων η αναψυχή πολιτών, η δημιουργία μονοπατιών για πεζοπορία καθώς και δενδροφυτεύσεις, δημιουργία χώρου για πικ-νικ, παρατηρητήριου, αλλά και η προστασία του οικοτόπου .

Όπως μεταξύ άλλων δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στη πρωτοβουλία νέας ανάδειξης αλλά και αξιοποίησης της έρευνας από τον Δήμο Πύργου, η διαχείριση ενός τέτοιου πάρκου, αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη όχι μόνο για τον Πύργο αλλά και την Ηλεία. Το έργο αυτό συνιστά εξέλιξη για καλύτερη προώθηση του στόχου επαναφοράς της Λίμνης Μουριάς και δίνει την δυνατότητα για την δημιουργία πόλου τουρισμού αναψυχής και εκπαίδευσης!

Μόνο με τέτοια έργα επισημαίνει ο κ.Βασίλης Παναγόπουλος, σχεδιασμένα και στοχευμένα θα δημιουργηθούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα συνθήκες ανάπτυξης και τουριστικής προσέλκυσης επισκεπτών, ζητούμενο που αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot