FOLLOW US: facebook twitter

Επίσκεψη του Δημάρχου Πηνειού στο Ινστιτούτο Κοροίβου και επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εικόνες ντροπής

Ημερομηνία: 06-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123696″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος συνοδευόμενος από τον πρώην δήμαρχο Τραγανού Γρηγόρη Γιαννακόπουλο  και τον πρόεδρο ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Δημήτρη Βασιλόπουλο.

Το Ινστιτούτο ως ακίνητο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 σε μικρό ισόγειο κτίριο στεγαζόταν το Γραφείο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με μια υπάλληλο.

Μαρίνος: Θλίψη και οργή

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Επισκεφθήκαμε σήμερα τη «λειψανοθήκη» του Ινστιτούτου Κοροίβου.  Ένα όνειρο των πολιτών εκείνης της εποχής το οποίο  έκανε πραγματικότητα η τότε πολιτική ηγεσία και μάλιστα έδωσε ακμή και κορύφωση στην λειτουργία του ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος,  ως υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη. Σήμερα βλέπετε σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ σαν προσκύνημα στα  «λείψανα» αυτής της κατάστασης αλλά και οπωσδήποτε οργισμένοι για την επικρατούσα κατάσταση.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου ανήκει ο χώρος και να αξιοποιήσει αυτόν τον ευλογημένο τόπο που δεν νομίζω να υπάρχει παρόμοια εγκατάλειψη πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Καλώ από τον Κόροιβο του Δήμου Πηνειού τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό, κ. Κώστα Σκρέκα, να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Ινστιτούτο αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα κόσμημα σε ότι αφορά στις κτιριακές υποδομές αλλά και να έχει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα των σπόρων, διότι παραμένει πιστοποιημένο Ινστιτούτο.

Εκφράζω την λύπη μου και την οργή μου για την επικρατούσα κατάσταση, όπως και οι υπόλοιποι που βρισκόμαστε εδώ.».

Ο πρώην δήμαρχος Τραγανού και υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας Γρηγόρης Γιαννακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Ινστιτούτο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πριν από έξι-επτά δεκαετίες όπου εδώ υπήρχε μια οργανωμένη επιστημονική ομάδα που παρήγαγε σπόρους και δημιουργούσε καινούργια φυτά και διατηρούσε παλιές ποικιλίες. Ήταν μια κυψέλη παραγωγής πλούτου. Με την πάροδο του χρόνου αφέθηκε στη μοίρα του μια τεράστια περιουσία του ελληνικού λαού με σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις αλλά και εξοπλισμό που θα ζήλευαν Ολλανδικά Ινστιτούτα. Στο χώρο έδρασαν διαρρήκτες και λεηλάτησαν το Ινστιτούτο. Είμαστε εδώ για να περισώσουμε ότι περισώνεται. Υπάρχουν «λείψανα» με Λαογραφική αξία που θυμίζουν το παρελθόν της περιοχής»

Ο πρόεδρος του ΝΠ του Δήμου Πηνειού Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το τι μπορεί πραγματικά να σωθεί σε αυτόν τον χώρο. Δηλαδή θερμοκήπια γυάλινα και πρότυπα ανά την Ελλάδα και πρωτοποριακά για την εποχή τους, τα στρέμματα που μπορούν να ενοικιαστούν σε αγρότες και τα έσοδά τους να είναι μέρος του κόστους συντήρησης των κτιρίων και άλλα. Όλα αυτά θα τα εξετάσει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia