FOLLOW US: facebook twitter

Επισφράγισαν τους δεσμούς που τους ενώνουν

Ημερομηνία: 18-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

mpelogianni-amal5

Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση του δήμου Ήλιδας και της ουγγρικής κοινότητας «Νίκος Μπελογιάννης»

Με το ταξίδι της Ουγγρικής αποστολής από το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα, επισφραγίστηκε η πράξη αδελφοποίησης με το δήμο Ήλιδας. Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο σημαντική με την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο και στους χώρους που έζησε ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς. Η επίσκεψη της επίσημης αποστολής από την Ουγγαρία στη χώρα μας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ομογενείς όπως ο δήμαρχος του χωριού, Κώστας Παπαλέξης, αλλά και ο Βουλευτής της Ελληνικής μειονότητας στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση Λαοκράτης Κοράνης, ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 18 Ιουλίου.

mpelogianni-amal6

Πρόκειται για την  ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε από διαπαραταξιακή αποστολή του Δήμου Ήλιδας τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κοινότητα «Νίκος Μπελογιάννης», όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της αδελφοποίησης με την υπογραφή των όρκων. Το σημαντικό είναι πως οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου.

mpelogianni-amal9

Η υποδοχή

Το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Ήλιδας υποδέχθηκε την αποστολή στο δημαρχείο και μετά την εθιμοτυπική διαδικασία και οι δύο πλευρές κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, ενώ επισκέφθηκαν και το σπίτι του μεγάλου αγωνιστή που θα γίνει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι δύο δήμαρχοι, ο κ. Κοράνης, η βουλευτής Ηλείας κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Ηλείας κ. Μπαλαούρας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηλείας κ. Κουτσούκος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΔΣ Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚ Αμαλιάδας κ.α Βαρελά.

mpelogianni-amal11

Στο Λαζαράκειο

Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση στο Λαζαράκειο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπάνιο βίντεο με την ιστορία και την δημιουργία από τους πρώτους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες τη δεκαετία του 50΄ του Ελληνικού χωριού, όπως ήταν η αρχική του ονομασία, και την καθημερινότητα των ομογενών που ζουν μέχρι σήμερα στη περιοχή.  Το λόγο πήραν οι δύο δήμαρχοι, που σε κλίμα συγκίνησης εκφώνησαν τους λόγους τους, ενώ αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ήλιδας προσέφερε δώρα που θα κοσμούν από εδώ και στο εξής το δημαρχείο  της Κοινότητας «Νίκος Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία, ανάμεσά τους πίνακα με την ιστορική οικεία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και το έμβλημα του Δήμου Ήλιδας σκαλισμένο σε αγγείο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, μετά την αδελφοποίηση του Φεβρουαρίου στην Ουγγαρία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας αποφάσισε να μετονομάσει την κεντρική πλατεία του χωριού Νίκος Μπελογιάννης σε πλατεία Αμαλιάδας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την αδελφή πόλη της στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος της Κοινότητας, κ Κώστας Παπαλέξης. Παρών στο Λαζαράκειο ήταν και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Έρικ Χούπτ.

mpelogianni-amal12

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων και χορευτικό  από την πολιτιστική ομάδα του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι της Αμαλιάδας γνωρίζουν τον άνθρωπο με το Γαρύφαλλο», συνεχίστηκε με τραγούδια και μελωδίες της ξενιτιάς που επιμελήθηκαν σπουδαστές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Αμαλιάδας και ολοκληρώθηκε με την «Ισπανική Ραψωδία» του Franz Liszt στο πιάνο, από τον Διεθνούς Φήμης νεαρό πιανίστα Στάθη Παπαδιαντόπουλο.

mpelogianni-amal13

Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Ήλιδας δεξιώθηκε στο φουαγιέ του Λαζαράκειου τους προσκεκλημένους, δίδοντας στα 13 μέλη της επίσημης Ουγγρικής αποστολής από μία τσάντα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας και το μετάλλιο του Δήμου Ήλιδας

mpelogianni-amal15

Τι δήλωσαν

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «…είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή για πόλη της Αμαλιάδας, το δήμο Ήλιδας και το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης. Διότι η πόλη που τον γέννησε και η πόλη που τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του, για να μείνει αιώνια στην ιστορία, αδελφοποιούνται. Ολοκληρώνουμε και το τυπικό της πράξης αυτής και πλέον ξεκινάμε ένα κοινό αγώνα, τα ιδανικά που μας δίδαξε ο Νίκος Μπελογιάννης να τα κάνουμε πράξη».

mpelogianni-amal7

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κοινότητας «Νίκος Μπελογιάννης», Κώστας Παπαλέξης, τόνισε ότι «φέραμε μήνυμα από το χωριό μας, το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» που χτίστηκε για τους πολιτικούς πρόσφυγες το 1950. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Αμαλιάδα για αυτό τον σκοπό της αδελφοποίησης».

Τέλος ο Βουλευτής της Ελληνικής μειονότητας στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση Λαοκράτης Κοράνης, δήλωσε πως «με μεγάλη χαρά ήρθαμε στην Αμαλιάδα, ήταν ένα όνειρο ετών για εμάς του Έλληνες της Ουγγαρίας. Συγχαρητήρια για την αδελφοποίηση και στις δύο πλευρές. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα που μπορούμε να συνεργαστούμε στον πολιτιστικό και τον οικονομικό τομέα. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot