FOLLOW US: facebook twitter

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Για την τελευταία ημέρα του χρόνου, η «Πρωινή» επέλεξε να προσφέρει στους αναγνώστες της ένα 9σέλιδο αφιέρωμα με τις εξελίξεις στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την Ηλεία, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ένεκα και του κορονοϊού μέσα στο 2020. Ξεκινώντας από τη Δημόσια Υγεία, ανατρέχουμε σε ό,τι έγινε στην Πατρών Πύργου και στα σημαντικότερα δημόσια έργα της ΠΕ Ηλείας, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στον αγροτικό τομέα. Καλή ανάγνωση!

Δύσκολη χρονιά για τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας

Μόνιμα στο… κόκκινο!

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 2020, όταν στο Νοσοκομείο του Πύργου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άσκηση αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού και η αλήθεια είναι ότι ουδείς περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Λίγες μόνον εβδομάδες αργότερα, ο covid-19 “χτύπησε” την πόρτα της χώρας με το δεύτερο κρούσμα και στη συνέχεια τον πρώτο θάνατο, του Αμαλιαδίτη εκπαιδευτικού Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, να καταγράφονται στην Ηλεία. Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ήταν αυτό που διαχειρίστηκε τα πρώτα περιστατικά κορονοϊού, τους ταξιδιώτες από τους Αγίους Τόπους και από εκείνη την μέρα, όλα άρχισαν να αλλάζουν ραγδαία… Το ήδη υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας του Νομού ερχόταν αντιμέτωπο με την πρωτόγνωρη πανδημία και οι σοβαρές ελλείψεις στον παθολογικό κυρίως τομέα δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες και προκάλεσαν νέες εντάσεις μεταξύ των Νοσηλευτικών Μονάδων Πύργου και Αμαλιάδας.

Το κύμα φυγής γιατρών και η απροθυμία να υπηρετήσουν στα Νοσοκομεία της Ηλείας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν προσελήφθη ούτε ένας γιατρός στο Νόμο την εξαιρετικά δύσκολη αυτή περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησε για ακόμα μια φορά στα όριά του το σύστημα υγείας, οδηγώντας σε αναγκαστικές μετακινήσεις Παθολόγων και σημαντικού αριθμού Νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας σε αυτό του Πύργου. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της ΝΜ Αμαλιάδας για τους χειρισμούς της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας και της 6ης ΥΠΕ, ώσπου ήρθε με σφοδρότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ολοκληρώσει την αφαίμαξη σε προσωπικό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Η ανάπτυξη αρχικά 18 κλινών νοσηλείας covid-19 (που γέμισαν από τις πρώτες κιόλας μέρες) και 7 κλινών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίες στελεχώθηκαν από το υπάρχον προσωπικό και με σοβαρότατες ελλείψεις στον αναγκαίο εξοπλισμό, προκάλεσε την ανησυχία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών που προειδοποιήσαν δημόσια ότι «Ζωές –βρίσκονται- σε κίνδυνο»…  Ως… απάντηση στις εκκλήσεις τους για στήριξη, αναπτύχθηκαν ακόμα 40 κλίνες covid –με το ίδιο και πάλι προσωπικό- στους χώρους της Ορθοπεδικής και Ουρολογικής Κλινικής που μετακινήθηκαν για μία εβδομάδα στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με τους δέοντες πανηγυρισμούς…  καθώς όλοι πίστεψαν ότι η Νοσηλευτική Μονάδα που είχε βάλει λουκέτο, θα αποκτούσε και πάλι ρόλο! Δόθηκε και συνέντευξη μάλιστα, από τον Δήμαρχο Ήλιδας, τον Διοικητή του ΓΝ Ηλείας και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας στην οποία ανακοίνωναν ότι κόντρα στους… κακεντρεχείς, υπάρχει μυστικό σχέδιο και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα αποκτήσει ρόλο στη μετά covid εποχή και  μάλιστα θα προσληφθούν 19 επικουρικοί γιατροί (!) και 60 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Τρεις μέρες όμως κρατούν τα θαύματα- στη συγκεκριμένη περίπτωση πέντε, και Ορθοπεδικοί και Ουρολόγοι που είχαν ήδη βρει τους-φρεσκαρισμένους- χώρους για τα ιατρεία τους στη ΝΜ Αμαλιάδα, «επέστρεψαν» και πάλι στη βάση τους… όσο για τις πολυάριθμες προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, ακόμα αναμένονται…

Το θέατρο του παραλόγου στηλίτευσαν συνδικαλιστές τονίζοντας ότι ο ρόλος που θα αποκτήσει εντέλει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι η μετατροπή του σε… εμβολιαστικό κέντρο, αλλά και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ο πρόεδρος του οποίου προειδοποίησε πως θα πάρει πίσω την μεγάλη δωρεά (αξονικός τομογράφος και σύγχρονο ακτινολογικό εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) μιλώντας για κοροϊδία δίχως τέλος…

Δυο μέρες πριν από την ολοκλήρωση του 2020, βρισκόμαστε στο ίδιο δύσκολο σημείο, ευελπιστώντας το τρίτο κύμα της πανδημίας που εκτιμούν πως θα έρθει τους πρώτους μήνες του 2021, να αποτελεί απλά ένα σενάριο… Και αυτο γιατί είμασταν και παραμένουμε ανέτοιμοι!

Ο πρώτος ήταν ο Μανώλης…

Πρώτος νεκρός από κορονοϊό στη χώρα ήταν ο κρητικής καταγωγής Αμαλιαδίτης εκπαιδευτικός Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ύστερα από 10ήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Ρίου. Γεννημένος στο Ηράκλειο, μετά τις σπουδές στο μαθηματικό του Πανεπιστημίου Πατρών. εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής σε σχολεία της Ηλείας και  ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά, όντας εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής ΕΛλάδας ως τη μέρα που απεβίωσε. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Ήταν επίσης υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ηλεία. Πρωτοεξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη Κατσιφάρα το 2014.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος