FOLLOW US: facebook twitter

Επιμνημόσυνη δέηση στη Λάκκα του Χρέππα

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

Η μνήμη καίει άκαυτη βάτος

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Λάκκα του Χρέππα η επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες που εκτελέσθηκαν στη Γαστούνη από τους Γερμανούς κατακτητές την 21η Ιουνίου 1944. Ογδόντα χρόνια μετά η μνήμη των έξι Ελλήνων που «έφυγαν» περήφανα στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας καίει άκαυτη βάτος.

Η επιμνημόσυνη δέηση έλαβε χώρα στο σημείο εκτέλεσης, στη Λάκκα του Χρέππα, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο. Αμέσως μετά την δέηση -που τέλεσαν οι ιερείς Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος και Γεώργιος Χαρδαβέλας- πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό, για την Εθνική Αντίσταση από τον κ. Κωνσταντίνο Χρέππα και για τους συγγενείς των θυμάτων από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γαστούνης κ. Ιωάννη Καράμπελα.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της θυσίας των έξι ηρώων στο όνομα της Ελευθερίας τονίζοντας ότι αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τις επόμενες γενιές. «Η θυσία τους αποτελεί μια υπόμνηση για την ηθική υποχρέωση που έχουμε να παραμένουμε ελεύθεροι και δημοκρατικοί και να είμαστε πάντα σε εγρήγορση ώστε να αντιδρούμε σε κάθε ασχήμια και απειλή που συμβαίνει γύρω μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πηνειού επιφυλάχθηκε για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης προκειμένου να αποτυπωθούν λεπτομερώς τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των έξι ηρώων και να σκιαγραφηθεί η σημασία της θυσίας τους.

Σημειώνεται ότι για το ιστορικό των συλλήψεων και της εκτέλεσης των έξι Ελλήνων, μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος. Ο ιστορικός του Ιονίου Πανεπιστημίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των νέων που τιμούμε σήμερα, στέκεται μπροστά στο απόσπασμα ο διαχρονικός πατριωτισμός και όχι ο εθνικισμός, η Δημοκρατία του ελληνικού φρονήματος και όχι η αναρχία της αυθαιρεσίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος