FOLLOW US: facebook twitter

Επιμένουν να βαφτίζουν «νέα αρχή» τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ

Ημερομηνία: 15-04-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Με μία ανακοίνωση που διαψεύδεται σημείο προς σημείο από το σχέδιο «κανονισμού» που κατάρτισε η ομάδα εργασίας του διορισμένου Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ έγινε προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις του συνόλου των μελών που απαρτίζουν τον φορέα απεξάρτησης (εργαζόμενοι, οικογένειες, μέλη κ.λπ.) αλλά και οι σφοδρότατες αντιδράσεις οργανώσεων, φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας-ΚΕΘΕΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον τίτλο του πρόσφατου ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ»,  για τη διάλυση του πιο καθαρού φορέα υγείας, αναφέροντας ότι: «η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά “τίτλους τέλους”, αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους».

Γεγονός όμως είναι ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου, μειώνονται και συρρικνώνονται οι κοινότητες, αλλάζει ο χαρακτήρας τους, ισοπεδώνεται κάθε έννοια απεξάρτησης και επανένταξης κ.λπ. Ηχεί δε ειρωνικά στο τέλος του δελτίου Τύπου η διαβεβαίωση ότι η ομάδα εργασίας θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη διαβούλευση τη στιγμή που το σύνολο των εργαζομένων (και όχι μόνο) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία-παρωδία.

Ολο το προσχέδιο, πέρα από τη διάλυση του φορέα που πλέον θα είναι ασφυκτικά ελεγχόμενος, με διορισμένους, επιδιώκει την πλήρη διάλυση κάθε θεραπευτικής μεθόδου που στοχεύει στη θεραπευτική απεξάρτηση και στη διαδικασία επανένταξης, προκρίνοντας τις φτηνές λύσεις του υποκατάστατου και της μείωσης βλάβης, αποκλείοντας τους οικονομικά ασθενέστερους από μια θεραπευτική διαδικασία την οποία θα μπορεί να αναζητήσει πλέον κανείς μόνο στις ακριβές θεραπευτικές ιδιωτικές κλινικές.

Στη διορισμένη διοίκηση απάντησαν άμεσα οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δ. Καλοκάθη: «Είναι όντως το τέλος του ΚΕΘΕΑ που γνωρίζαμε και η αναμόρφωσή του σε κάτι άλλο που στήνεται με διαφορετική λογική. Δεν πρόκειται για απλές αλλαγές οργανογράμματος, αλλά για αλλαγή θεραπευτικού και επιστημονικού μοντέλου.

Η νέα πυραμιδική δομή που επιχειρείται να επιβληθεί δεν συνδυάζεται με το θεραπευτικό και οργανωτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε. Εάν επικρατήσει, θα πνίξει τη θεραπευτική λογική στον πυρήνα της: τη δουλειά με την κοινότητα στην κοινότητα. Το σχέδιο της διοίκησης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη νέα οργανωτική δομή του οργανισμού από την οποία απουσιάζουν τα θεραπευτικά προγράμματα και οι κοινότητες και αυτό είναι γεγονός.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν προσκλήθηκε, αλλά απαίτησε να συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας και αποχώρησε καταγγέλλοντας την προσπάθεια της διοίκησης να τον παρουσιάσει ως συμμέτοχο στην πρωτοφανή κατάσταση να καταρτίζει ένας οργανισμός νομοσχέδιο για τον εαυτό του υπερβαίνοντας κάθε εξουσιοδότηση νόμου».

Με τις αντιδράσεις της ευρύτερης οικογένειας του ΚΕΘΕΑ συντάχτηκαν με ανοιχτή επιστολή προς τον νυν πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ τα διακεκριμένα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. που είχαν επί δεκαετίες (προ κυβέρνησης Μητσοτάκη) εκλεγεί από τις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην ιστορία των κοινοτήτων και στην επιστημονική άποψη που στηρίζει το ΚΕΘΕΑ «με θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ένα διεθνές μοντέλο, που συνδυάζει κοινωνικές, ψυχολογικές παρεμβάσεις και ιατρικές πράξεις. Το έργο του και ιδίως η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προτύπου της απεξάρτησης έχουν αξιολογηθεί από διεθνή επιτροπή, ενώ τα μέλη, οι απεξαρτημένοι απόφοιτοί του και οι οικογένειές τους ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

Στις διεθνείς διακρίσεις του ΚΕΘΕΑ εντάσσονται η ανακήρυξή του ως Οργανισμού-Συμβούλου της επιτροπής κατά των ναρκωτικών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ, καθώς και οι διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις του προσωπικού του».

Παραγνωρίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν άλλοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΚΑΝΑ, με δοκιμασμένο έργο παροχής υποκαταστάτων για μείωση βλάβης. Επίσης, ότι βασικό θεραπευτικό εργαλείο των στεγνών προγραμμάτων, που δεν προσφέρουν κίνητρα υποκαταστάτων, είναι η αποκοπή από εικόνες και συνειρμούς με λήψεις ουσιών. Αυτές οι εικόνες όταν συνυπάρχουν με τον δύσκολο αγώνα της αποχής γεννούν επιθυμίες για φυγή, όσο η απεξάρτηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης αποτελεί η εγκατάλειψη και διάλυση των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ που επιλέγονται από στελέχη με ειδικές γνώσεις και εισφέρουν ιδέες, εμπειρία, μεθόδους και έρευνα. Γενικά, εισάγεται μια γραφειοκρατική και άνωθεν ιεραρχημένη δομή, όπου η διοίκηση επιλέγει τα συντονιστικά και τα διευθυντικά όργανα.

Ηλίας Μαμαλάκης: «Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει - Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει»

Ηλίας Μαμαλάκης: «Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει – Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει»

Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης και ο διάσημος σεφ (επί 6 χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ) δεν μασάει τα λόγια…

Σε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ασκεί κριτική στη «δεύτερη φάση αποδυνάμωσης» του Οργανισμού και καταλήγει με τη φράση «ό,τι με καίει το λέω δημοσίως».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ