FOLLOW US: facebook twitter

Επιμένει στην αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 26-06-2024 | Συντάκτης:

-Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

-Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, δεν έπεισε τα μέλη που διεκδικούν αυτονομία

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Προσωρινό χαρακτήρα είχε η «ανακωχή» που είχε διαφανεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη,  στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, καθώς η ικανοποίηση που εκφράστηκε αρχικά από το Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας δεν έχει καμία ισχύ μετά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε συνέλευση των μελών του την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν εκεί, οι δεσμεύσεις και οι δηλώσεις του Υπουργού δεν έπεισαν και ο Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του και φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Αντίθετοι με τις ανακοινώσεις του Υπουργού

«Όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία, δεν εκφράζουν τα αιτήματα και τις ανησυχίες των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, μας βρίσκουν αντίθετους. Παρά τα όσα επικαλέστηκε ο κ. Φλωρίδης, η πραγματικότητα είναι ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υποβαθμίζεται με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του και τη μετατροπή του σε Παράλληλη Έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας. Ταυτόχρονα καταργούνται και όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί των Ειρηνοδικείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Οι παραπάνω αλλαγές δεν εξυπηρετούν την επιτάχυνση και την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση, αλλά διαφορετικούς σκοπούς και κυρίως αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Επισημαίνεται δε ότι, το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας θα συνεχίζουν να δικάζονται όλες οι συνθέσεις, θα κατατίθενται δικόγραφα, θα παραμείνουν οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ., είναι αποτέλεσμα των συνεχών διεκδικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου που αγωνίστηκε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, με φορείς, σωματεία και άλλους συλλόγους.

«Δεν μας χάρισε κανένας τίποτα, εμείς τα διεκδικήσαμε» τονίζεται στο ψήφισμα.

Συνεχίζεται ο αγώνας

Κλείνοντας, ο Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

«Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας παραμένει πάγιο αίτημά του η αυτοτέλεια του δικαστικού σχηματισμού του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η ορθή λειτουργία του, η πλήρης στελέχωσή του και θα συνεχιστούν από μέρους μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να παραμείνει ζωντανό το Πρωτοδικείο, απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εκ νέου υποβάθμισής του ή ακόμα και κλεισίματός του, όπως προμηνύουν και οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις του Δικαστικού Χάρτη που έχουν ψηφιστεί από τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Επομένως οι «διαβεβαιώσεις» του κ. Φλωρίδη δεν μας δημιουργούν κανέναν εφησυχασμό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον μέλλον του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και το δικαίωμα των συμπολιτών μας για άνευ εμποδίων πρόσβαση στη Δικαιοσύνη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος