FOLLOW US: facebook twitter

Επιφυλάξεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί σταθερού χρονοδιαγράμματος στις φορολογικές δηλώσεις από τους φορείς της Ηλείας

Ημερομηνία: 16-10-2024 | Συντάκτης:

Ζητούμενο η συνέπεια του Δημοσίου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των εξαγγελιών και την ευθυγράμμιση των υπηρεσιών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξέφρασαν οι αρμόδιοι φορείς της Ηλείας, επισημαίνοντας ότι το μείζον είναι να αναρτώνται εγκαίρως τα έγγραφα στις πλατφόρμες προκειμένου να υποβάλλονται γρήγορα οι δηλώσεις.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας & ΒΔ Πελοποννήσου, Εύη Βεργοπούλου, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου εξαρτάται από την ετοιμότητα των ψηφιακών συστημάτων και των κρατικών φορέων.

«Έχει επικρατήσει η στερεοτυπική άποψη ότι φταίνε οι λογιστές και οι πολίτες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για μύθο, διότι τη βασική ευθύνη την έχει το ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν μεριμνά για την έγκαιρη ανάρτηση όλων των εγγράφων (βεβαιώσεις αποδοχών, επιδοτήσεις κλπ) και για την ομαλή λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών. Αν οι κρατικοί φορείς έκαναν αυτά που έπρεπε στην ώρα τους, δε θα συζητούσαμε για παρατάσεις», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, δήλωσε στην Πρωινή πως και στο παρελθόν έχει νομοθετηθεί σταθερό χρονικό πλαίσιο, αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό εξαιτίας της ανετοιμότητας των φορέων του Δημοσίου.

«Παλαιότερα είχε θεσπιστεί χρονοδιάγραμμα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, αλλά αποδείχθηκε ατελέσφορο νομοθέτημα, αφού κανένας κρατικός φορέας δεν είχε αναρτήσει τα απαραίτητα έγγραφα από τον Φεβρουάριο. Ως ομοσπονδία είχαμε ζητήσει πεντάμηνο στη χρονική διάρκεια, αλλά και το τετράμηνο θεωρώ πως είναι εφικτό, αρκεί να λειτουργούν χωρίς προβλήματα οι εφαρμογές και να είναι έγκαιρα αναρτημένα τα έγγραφα», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι κομβικής σημασίας η συνέπεια του Δημοσίου.

«Πάγιο αίτημά μας είναι το βασικό σταθερό φορολογικό πλαίσιο με όλες τις βεβαιώσεις έγκαιρα αναρτημένες και τις εφαρμογές λειτουργικές. Τώρα, αν ένας φορέας αναρτήσει τα στοιχεία τον Μάιο, είναι θετική η πρόβλεψη για το πρόστιμο, διότι πρέπει να αποδίδονται ευθύνες, αλλά σημασία έχει να τηρούνται οι προθεσμίες. Το θέμα είναι το πρόστιμο να λειτουργήσει ως κίνητρο συνέπειας για τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι είναι μύθος ότι φταίνε οι λογιστές και οι πολίτες για την καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», επισήμανε ο κ. Νταουλάρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot