FOLLOW US: facebook twitter

Νέοι «κόφτες» στις αναστολές Απριλίου

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128781″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι νέες εξαγγελίες του υπουργείου οικονομικών  δείχνουν πως το πλαίσιο των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα θα είναι  στενό και θα χωράει όσο το δυνατόν πιο λίγους..

Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να σφίξει περισσότερο ο κλοιός και  να μικρύνει  η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία των αναστολών Μαρτίου, δείχνουν ότι οι κλειστές επιχειρήσεις έθεσαν σε αναστολή 302.649 εργαζόμενους ενώ οι πληττόμενες  241.739 εργαζόμενους. Στο σύνολο έχουν δηλωθεί ως τώρα 544.000 αναστολές βέβαια απομένουν άλλες 15 ημέρες για να τελειώσει ο μήνας αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας ο μεγαλύτερος όγκος των αναστολών έχει δηλωθεί.

Τον Απρίλιο εκτός από το γεγονός πως θα διατηρηθούν οι κόφτες που ήδη υπάρχουν όπως η ρήτρα του τζίρου για τις παλιές επιχειρήσεις (έναρξη πριν το 2018)  και η προαναγγελία των συμβάσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και νέα κριτήρια που θα περιορίσουν τους δικαιούχους. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από το πώς θα ανοίξει η οικονομία το επόμενο διάστημα. Έτσι εάν για παράδειγμα το λιανεμπόριο ανοίξει στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ίσως να δούμε πλαφόν στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να θέτουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που ανοίγουν αλλά και οι πληττόμενες. Επιπλέον υπάρχει και η επιλογή να χρησιμοποιηθεί επιπλέον κόφτης τζίρου όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις όχι μόνο να μην παρουσιάζουν αύξηση  τζίρου αλλά να εμφανίζουν και μείωση τζίρου κατά ένα ποσοστό.

Απέτυχε η συν-εργασία

Την αποτυχία του προγράμματος «Συνεργασία», που αποτελεί το βασικό εργαλείο υποστήριξης των θέσεων εργασίας για την επιστροφή στην «κανονικότητα», την οποία ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης συνήθως περιγράφει ως την ημέρα που θα γίνει η «αποσωλήνωση» από τα υφιστάμενα υποστηρικτικά μέτρα, καταδεικνύει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Σε μια ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των μέτρων, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον Μηχανισμό Συνεργασίας και με τον οποίο αναπληρώνεται μέρος (60%-50%) του μισθού με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, δεν υπερβαίνει το 3,46% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 68.364 εργαζόμενοι.

Ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης μέρους του μισθού από τον Μηχανισμό ανέρχεται σε 247 ευρώ μηνιαίως και το συνολικό ύψος της κρατικής κάλυψης, που στη συνέχεια αναπληρώθηκε από τη δράση SURE, ανέρχεται μέχρι σήμερα στο ποσό των 69,798 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός των μισθωτών που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μειώθηκε σε 14.432 άτομα (0,73% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα), ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν ενταχθεί 44.529 εργαζόμενοι.

Οι επιχειρήσεις δεν επέλεξαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ διότι είχαν την εναλλακτική επιλογή να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολών συμβάσεων και αποζημιώσεων ειδικού σκοπού με τις οποίες το Δημόσιο καταβάλλοντας 534 ευρώ για έναν πλήρη μήνα εργασίας καλύπτει έως και το 97% του καθαρού κατώτατου μισθού (550,36 ευρώ), έως το 79% του καθαρού διάμεσου (709,01 ευρώ) και έως το 73% του καθαρού μέσου μισθού (782,23%).

Με βάση τα στοιχεία του ΕΙΕΑΔ στο καθεστώς αναστολών συμβάσεων εντάχθηκε από το 50% έως το 30% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ποσοστά που καταδεικνύουν και τη δραματική μείωση όλων όσοι αμείβονταν με μισθό πάνω από τον κατώτατο. Αλλά και όσοι αμείβονται στα όρια του κατώτατου βίωσαν ή και βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς «αεργίας», όπως αναφέρει και ο συντάκτης της μελέτης. Φυσικά, οι μαζικές απολύσεις αποφεύχθηκαν, αλλά «όσοι και για όσο χρόνο βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, απώλεσαν περίπου το 30% του εισοδήματός τους από την παροχή μισθωτής εργασίας».

Στο πρώτο πακέτο μέτρων (Μάρτιος-Απρίλιος 2020) σχεδόν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής (50% των μισθωτών). Τον Μάιο ο αριθμός υποχωρεί στα 542.244 άτομα, ενώ με το κλείσιμο και πάλι των επιχειρήσεων ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή αυξάνεται σε 738.156 άτομα, για να μειωθεί περίπου στις 670.000 τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι σε αναστολές συμβάσεων ανήλθαν σε 532.208.

Πηγή: neolaia.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot