FOLLOW US: facebook twitter

Επί τάπητος ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Τέσσερα έμπειρα στελέχη καταθέτουν την άποψή τους για τα τεκταινόμενα

Ημερομηνία: 25-01-2022 | Συντάκτης:

-Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης οι προτάσεις Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου στις 31 Μαρτίου, καθώς οι προτάσεις του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση των μελών του κόμματος, έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στο στελεχιακό δυναμικό.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως αμέσως μετά το συνέδριο θα διεξαχθεί και η εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου, πιθανότατα εντός Απριλίου, ενώ το ποιος θα έχει δικαίωμα ψήφου, θα καθοριστεί στο συνέδριο.

Η «Πρωινή» ζήτησε τη γνώμη τεσσάρων έμπειρων στελεχών από την Ηλεία, των πρώην βούλευτών Μάκη Μπαλαούρα, του Δημήτρη Μπαξεβανάκη, της Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνου Τριγάζη, για τις προτάσεις που τέθηκαν στο πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο και θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην προσυνεδριακή διαδικασία.

Μ.Μπαλαούρας: «Κεντρική Επιτροπή στην αγκαλιά του star system;

«Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που θα συζητηθεί στο συνέδριο, δημιουργεί πολλά προβλήματα για ένα κόμμα της Ανανεωτικής-Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

1. Ιδίως, η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από ένα απροσδιόριστο σώμα, το οποίο θα ψηφίσει άγνωστους, χωρίς σαφείς πολιτικές απόψεις και χαρακτηριστικά. Ποιοι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα, ανά την επικράτεια να παρουσιάσουν θέσεις και δράσεις τους; Το κενό θα καλυφθεί από τα ΜΜΕ του starsystem! Τέτοιο κόμμα δε μπορεί να το δεχθούν όσοι/όσες θέλουν ένα κόμμα που να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής από δράση και τις απόψεις του μέλους, αλλά από παράγοντες-τηλεπερσόνες με τη διαμεσολάβηση των γνωστών Μέσων «Ενημέρωσης», που θα αναδείξουν και στο κόμμα μας λαμπερά ονόματα.
2. Η επιδίωξη της ενεργούς συμμετοχής των μελών και της κατοχύρωσης πραγματικών δημοκρατικών εσωκομματικών δικαιωμάτων, υπονομεύεται.
3. Εξορίζονται από την ΚΕ τοπικά στελέχη, συνδικαλιστές, ακτιβιστές της κλιματικής κρίσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα κινήματα πόλης. Δηλαδή όλοι εκείνοι τους οποίους καλούσαμε σε συμμετοχή για διεύρυνση και κοινωνική γείωση.
4. Ποια η σχέση του εκλεγέντα, με αυτό τον τρόπο, στη ΚΕ, αφού θα παύσει κάθε λογοδοσία και έλεγχος του, υπονομεύοντας το κύρος του κεντρικού συλλογικού οργάνου.
5. Τέλος, σε ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πλήγμα η δημοκρατία, τα μέλη δε θα είναι ισότιμα γιατί δε θα υπάρχει η ενεργός συμμετοχή των μελών του στις οργανώσεις, με την ανάθεση ζητημάτων σε άλλους και με ζητήματα αρχηγισμού.»

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: «Σε θετική κατεύθυνση οι προτάσεις»

«Από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα θεωρώ σπουδαιότερη το ανώτατο όριο τριών θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές. Να μην καταντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τα άλλα κόμματα με τους ισόβιους βουλευτές. Η πρόταση για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κινείται σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να παρακινήσει πολλούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο κόμμα. Διευκρινίζω ότι θα ψηφίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι «όποιος περνάει απ’ έξω». Η κατηγορία περί αρχηγικού κόμματος δεν ευσταθεί. Ο πρόεδρος παραμένει «πρώτος μεταξύ ίσων», καθώς το ίδιο εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο, εκλέγει και την Κεντρική Επιτροπή. Χρειάζονται, όμως, δύο προσθήκες. Α)Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πραγματικά μέλη, όχι εικονικά, όχι απλώς καταχωρήσεις σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Να έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις Β) Η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να γίνεται ανά Περιφέρεια. Αν υπάρξει ψηφοφορία με ενιαία πανελλαδική λίστα, θα παραγκωνιστούν άξια στελέχη που όμως δεν έχουν πανελλαδική προβολή και θα εκλεγούν κυρίως «τηλεοπτικοί αστέρες».

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Στόχος ένα πιο σύγχρονο κόμμα»

«Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο για εκλογή του προέδρου του Κόμματος και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής απ’ ευθείας από τα εγγεγραμμένα μέλη έχει στόχο ένα περισσότερο σύγχρονο κόμμα με μεγαλύτερη συμμετοχή και έκφραση της ίδιας της βάσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά και η πρόταση για ισόποση συμμετοχή γυναικών- ανδρών στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτές οι προτάσεις όπως και κάποιες αλλαγές στο Καταστατικό του Κόμματος θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος που θα γίνει Μάρτιο- Απρίλιο. Η Αριστερά πάντα πρωτοπορούσε σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο σε θέματα δημοκρατίας και αξιοκρατίας και αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μια φορά ότι αυτό το άνοιγμα θα σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις για να εκφράσει ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας.»

Πάνος Τριγάζης: «Οξυγόνο της δημοκρατίας η συμμετοχή»

«Οι προτάσεις Τσίπρα για καταστατικές αλλαγές με μέλλον, είναι προϊόν μελέτης της αρμόδιας επιτροπής, με επικεφαλής τον πολύπειρο Γιάννη Δραγασάκη. Θυμάμαι ότι αντιδράσεις υπήρξαν όταν ως ΣΥΝ είχαμε επιλέξει την εκλογή προέδρου, όχι από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά από το Συνέδριο, με το επιχείρημα και τότε ότι ελλόχευε ο κίνδυνος αρχηγικού κόμματος. Τώρα προτείνεται η εκλογή από καθολική ψηφοφορία των μελών, τόσο του προέδρου όσο και της ΚΕ. Επιπλέον, προτείνεται περιορισμός σε τρεις και των θητειών των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Προσωπικά, πιστεύω στον περιορισμό των θητειών και του προέδρου. Τα πάντα ρει και για την Αριστερά. Ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγουμένως και ο ΣΥΝ, διακήρυσσε ότι φιλοδοξούσε να αποτελέσει «κόμμα των μελών του». Η εποχή μας δεν σηκώνει εσωκομματικά στεγανά ούτε αριστερούς σχηματισμούς δήθεν πρωτοπορίας, που συχνά στο παρελθόν βρέθηκαν στην οπισθοφυλακή της Ιστορίας. Αξιοποιούμε τις εμπειρίες διαφορετικών πολιτικών οικογενειών του προοδευτικού χώρου. Η σύγκριση με το ΚΙΝΑΛ δεν στέκει διότι η πρόταση Τσίπρα διατηρεί την διαφοροποίηση κομματικού μέλους και ψηφοφόρου. Υπάρχει ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο, αφού η ιδιότητα του μέλους συνεπάγεται ισχυρότερες δεσμεύσεις, ίσως και διά βίου, ιδεολογικές και αξιακές, ενώ οι ψηφοφόροι μετακινούνται. Για μένα, ένα πρόβλημα είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή ενδέχεται να είναι Αθηνοκεντρική και τα στελέχη της οι πλέον γνωστοί και αναγνωρίσιμοι. Άρα, θα χρειαστούν κάποιες ποσοστώσεις είτε για τις γυναίκες είτε για την Περιφέρεια. Τελικά, το κύριο είναι όχι το οργανωτικό, αλλά το πώς θα κερδίσουμε την μάχη των ιδεών και των αξιών, έναντι της σημερινής ΝΔ και των ακραίων πολιτικών της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος