Επερώτηση Μπράμου για τα «πυροδάνεια» προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108721″ img_size=”full”][vc_column_text]Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της τραγωδίας του 2007 κατέθεσε ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος, ζητώντας από τον θεσμό της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των δανείων των πυροπλήκτων, τη διατήρηση της εγγυοδοσίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ευνοϊκής ρύθμισής τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπράμος, τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Ηλείας, προσκρούουνστα δάνεια που ελήφθησαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τιςφονικές πυρκαγιές του 2007.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2496″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η δανειοδότηση αυτή είχε ως στόχο αφενός την αποκατάσταση των ζημιών και αφετέρου τη διατήρηση της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε,προκάλεσε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να καταστούν μη εξυπηρετούμενα και ληξιπρόθεσμα. Επιπρόσθετα συμβάσεις δανείων που καταγγέλθηκαν κατέπεσαν στο Δημόσιο Ταμείο και αναζητούνται προς είσπραξη κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ» αναφέρει στην ερώτησή του και επισημαίνει πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί με τον Ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με τον νόμο 4549/14.6.2018 καιμε την Υ.Α. 2/43758/0025/29-06-2015 (ΦΕΚ Β΄ 1289) για τους όρους και τις προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε περιπτώσεις ρύθμισης δανείων, , δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα,παρά την υποχρεωτικότητάτους, λόγω απροθυμίας των τραπεζών να συμπράξουν με τους δανειολήπτες.
«Το σχέδιο Ηρακλής, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικώνγια τη ριζική αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων και τη μείωση του όγκου τους μέσωτιτλοποίησης, δεν εξαιρεί τα “πυρόπληκτα” παρά τον προνοιακό χαρακτήρα και τον σκοπό που χορηγήθηκαν, ενώ η διαχείριση της είσπραξής τους μεταφέρεται εκτός της δανείστριας Τράπεζας, με άμεση συνέπεια την αναγκαστική εκτέλεση προς ικανοποίηση της απαίτησης από εταιρείας διαχείρισης», υπογραμμίζει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]