FOLLOW US: facebook twitter

Επερώτηση από τον Κ. Διαμαντόπουλο για τη λίμνη Πηνειού

Ημερομηνία: 07-02-2024 | Συντάκτης:

Θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Επερώτηση για το σχεδιασμό της Περιφέρειας σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Λίμνης Πηνειού κατέθεσε ο Ηλείος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε- Δυτική Ελλάδα” κ. Κώστας Διαμαντόπουλος και θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Διαμαντόπουλος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Λίμνη Πηνειού αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας  και οι παρεμβάσεις που είχαν ενταχθεί στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας  δεν υλοποιούνται για αυτο και ζητά ενημέρωση για το σχεδιασμό της Περιφέρειας στο σημαντικό για την Ηλεία έργο αλλά και για το τι ποσοστό των πόρων από το διακρατικό πρόγραμμα και αφορούν τη Λίμνη Πηνειού (έργο BEST) έχει απορροφηθεί και εάν υπάρχουν έργα που έχουν απενταχθεί;

Στο κείμενο της επερώτησης ο κ. Διαμαντόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αρχική υπογραφή της σύμβασης, τον Αύγουστο του 2021 από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον ανάδοχο του έργου «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας» με σκοπό την ολοκλήρωση των τουριστικών υποδομών στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού στην Π.Ε. Ηλείας αλλά και στην αποδοχή της αίτησης διάλυσης της παραπάνω σύμβασης ένα χρόνο μετά (Αύγουστος 2022)  από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθως αναφέρεται στον Ιανουάριο του 2023 όπου στην παρουσίαση των έργων της Περιφέρειας στο Δήμο Ήλιδας αναφέρθηκε ότι το έργο «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας» βρισκόταν σε φάση υλοποίησης και συγκεκριμένα στο 20% των εργασιών του φυσικού αντικειμένου.  Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα ακολουθούσε διαδικασία κλήσης του επόμενου μειοδότη από την Οικονομική Επιτροπή μετά τη διάλυση της εργολαβίας. “Στην 4η τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής (5/2/2024) ελήφθη απόφαση για ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την υλοποίηση της  υπηρεσίας «Διαμόρφωση Μουσείου Φύσης & Βιοποικιλότητας της Τεχνητής Λίμνης Πηνειού», προϋπολογισμού 204.600 € με πηγή χρηματοδότησης το Διακρατικό Πρόγραμμα και η ματαίωση στηρίχτηκε σε έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ κ. Ζερβού σύμφωνα με το οποίο «…δεδομένης της μη υλοποίησης του Μουσείου στην Λίμνη Πηνειού, η σχεδιαζόμενη ανάθεση διαμόρφωσης του Μουσείου σε ανάδοχο δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης, πλην της δράσης της χαρτογράφησης των θεματικών διαδρομών, καθώς δεν εξυπηρετεί, στην παρούσα φάση, τον σκοπό της, αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον χώρο για τον οποίον είχε αρχικά σχεδιαστεί και δεν καλύπτει τους στόχους που είχαν τεθεί σε επίπεδο πράξης».

Κ. Κολοβέρου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος