FOLLOW US: facebook twitter

Επενδύσεις-μαμούθ για εξοικονόμηση ενέργειας

Ημερομηνία: 14-06-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91018″ img_size=”full”][vc_column_text]Δρομολογείται για πρώτη φορά πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτίρια συνολικής επιφάνειας 50 εκατ. τετραγωνικών μέτρων!

-Ξεκινά στα μέσα Ιουλίου το συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για ενεργειακή αναβάθμιση «γερασμένων» κατοικιών

-Προβλέπονται και έργα στατικής ενίσχυσης των κτιρίων

-Μεγάλα οφέλη για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

-Δημιουργούνται χιλιάδες νέες μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Ετήσιο όφελος 8 δισ. ευρώ θα εξασφάλιζαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο αν είχαν ληφθεί μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον «σπάταλο» κτιριακό τομέα, ανάλογα με αυτά που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από τη δεκαετία του 1990 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, ο κτιριακός τομέας απορροφά το 70% της ενέργειας, ενώ η δαπάνη για θέρμανση και ψύξη υπολογίζεται σε 10-12 δισ. ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα, από τα οποία το 10% επιβαρύνει το Δημόσιο.

Οι νέες δράσεις, που ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο, εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο προβλέπει έως το 2030 εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5% με σημείο αναφοράς τα επίπεδα κατανάλωσης το 2009.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, με τη δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή, προέβλεψε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα “Εξοικονόμησης” κάθε χρόνο για να καλύψουμε τον εθνικό στόχο».

Δεν παρέλειψε να θυμίσει την πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τις ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους με κίνητρο την κατά παρέκκλιση αναγνώριση αυξημένου συντελεστή δόμησης!

«Ελπίζω να μην υποστηρίζει εγχειρήματα όπως αυτά που προηγήθηκαν του 1974, αλλά να συνταχθεί με τη λελογισμένη πολιτική αναβάθμισης των κτιρίων που θα τηρεί το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πρότυπο», σχολίασε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις πρώτες δράσεις, που αναπτύσσονται σε δύο άξονες:

-Ξεκινά στα μέσα Ιουλίου το συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», το οποίο απευθύνεται σε περίπου 25 χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών. Θα έχει ύψος 250 εκατ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή.

-Δρομολογείται για πρώτη φορά πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση στα δημόσια κτίρια, που έχουν συνολική επιφάνεια 50 εκατ. τετραγωνικά. Η νέα δράση με την ονομασία «Ηλέκτρα» περιλαμβάνει δύο καινοτομίες. Για πρώτη φορά θα χρηματοδοτούνται έργα στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτούνται. Η δεύτερη αφορά την επέκταση του προγράμματος και σε συμβάσεις συμβολαιοποιημένης απόδοσης, τα γνωστά ESPOS, με βάση τις οποίες ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος των παρεμβάσεων και αποπληρώνονται σε συγκεκριμένο χρόνο από τη διαφορά στην κατανάλωση.

Θέσεις εργασίας

«Υπολογίζεται ότι η αναβάθμιση του 10% των κατοικιών ώς το 2020, θα οδηγήσει σε επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 25.000 μόνιμες θέσεις απασχόλησης», ανέφερε ενδεικτικά ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

«Με την υλοποίηση του προγράμματος θα ωφεληθούν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», επισήμανε ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική υπεραξία των παρεμβάσεων και πρόσθεσε ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης εξασφαλίζουν μεγαλύτερες δυνατότητες απασχόλησης. «Μεγαλύτερες και από τα μεγάλα έργα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» θα εφαρμοστεί η «συνταγή» που εγκαινιάστηκε με επιτυχία στον «Φιλόδημο», με δημόσιες προκηρύξεις, κριτήρια αξιολόγησης και διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία.

Ο Παναγιώτης Κορκολής ανακοίνωσε ότι το κόστος θα καλυφθεί από δάνεια με ευνοϊκούς όρους που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θα χορηγηθούν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ δεν θα βαρύνουν τους φορείς αλλά θα εξοφληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε πρώτη φάση θα απορροφηθούν 101 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 57 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα σε δώδεκα φορείς που διαθέτουν μελέτες για έργα έτοιμα προς δημοπράτηση σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια και άλλα δημοτικά κτίρια.

Δάνεια από ΕΤΕπ

«Πάνω από το 65% των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας αφορούν τον κτιριακό τομέα», τόνισε ο Ηλίας Παπαγεωργίου από την ΕΤΕπ, η οποία την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.

Η ριζική αναβάθμιση θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 80%, αλλά «για να πιάσουμε τον στόχο της εξοικονόμησης, που ανέρχεται στο 32,5%, θα χρειαστούμε 20 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία», επισήμανε και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα του υπουργείου που υλοποιείται από την περασμένη χρονιά είναι κοντά στις απαιτούμενες επενδύσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia