FOLLOW US: facebook twitter

Επεκτείνουν το πρόγραμμα «Ηρακλής», αφήνουν στάσιμη την «κακή τράπεζα»

Ημερομηνία: 20-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130187″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πάγο» στην πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) –ως τη λύση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων– έβαλαν σήμερα κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Αντίθετα, αποφασίστηκε να προχωρήσει η επέκταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος «Ηρακλής», με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% ως τα τέλη του 2022.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετό καιρό την αναγκαιότητα δραστικής επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση μία ολιστική και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιλύει ταυτόχρονα και το θέμα του υψηλού ποσοστού της Αναβαλλόμενης Φορολογικής Απαίτησης στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω της σύστασης μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού».

Όπως πρόσθεσε, οι προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι τα «κόκκινα» δάνεια και παρουσίασε τις προτάσεις της ΤτΕ για την ίδρυση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού, η οποία –όπως είπε– «θεωρώ ότι αποτελεί τη βέλτιστη συστημική λύση για την επίλυση του προβλήματος». Αναφερόμενος μάλιστα στις συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν θα είναι ύψους 8-10 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ ανάλογη πρόβλεψη ποσού 8 δισ. ευρώ έχουν κάνει στα επιχειρησιακά τους πλάνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και προωθεί τις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής». Υπογράμμισε ότι η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσο για τα περί δημιουργίας «κακής τράπεζας», ο κ. Σταϊκούρας αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση «εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς – μέχρι σήμερα – να την έχει ολοκληρώσει».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Χαντζηνικολάου, μίλησε για επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής», εκτιμώντας ότι μέσω του “Ηρακλή” Ι και ΙΙ και σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέσα που διαθέτουν οι τράπεζες σήμερα (π.χ. βιώσιμες ρυθμίσεις κλπ.), το τραπεζικό σύστημα δύναται να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, εντός των επομένων 24 μηνών και φυσικά εκτός κάποιου απροόπτου. Υπογράμμισε επίσης ότι η πρόταση της ΤτΕ είναι ευπρόσδεκτη, «ωστόσο, υπάρχουν διαστάσεις της πρότασης αυτής που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και πιθανές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας και δεν υπάρχει προηγούμενο, όπως με τον Ηρακλή».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot