Επειός Ήλιδας: Έκτη θέση η Αγγελική Τζόλα στο Πανελλήνιο Τριάθλου
Διάκριση για την Ηλεία σε ένα δυναμικά ανερχόμενο Ολυμπιακό άθλημα
Μια σπουδαία διάκριση για τον ηλειακό αθλητισμό είχαμε στο τρίαθλο, όπου η Αγγελική Τζόλα, με τα χρώματα του Επειού Ήλιδας, βρέθηκε ανάμεσα στις έξι κορυφαίες γυναίκες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τριάθλου, στη λίμνη Δόξα της ορεινής Κορινθίας.
Το Τρίαθλο, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο άθλημα, από τα πλέον δημοφιλή του Ολυμπιακού προγράμματος, προσφέρει διακρίσεις και για την Ηλεία, μέσα από τον Επειό και την Αγγελική Τζόλα. Μετά από πολλές συμμετοχές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Τριάθλου στις αναπτυξιακές κατηγορίες, η Αγγελική Tζόλα, συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου Ανδρών – Γυναικών (κατηγορία Εlite, γεννημένοι από το 2005 και πριν), στη Λίμνη Δόξα, του Δήμου Σικυωνίων της ορεινής Κορινθίας. Η αθλήτρια του Επειού Ήλιδας κέρδισε πολύτιμες εμπειρίες και κατετάγη στην 6η θέση.
Τον αγώνα διοργάνωσε η Τριαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί ερασιτεχνικού αθλητισμού, τις σχετικές αποφάσεις της Τεχνικής Επιτροπής και του Δ.Σ. και τις διατάξεις της Γενικής Προκήρυξης Αγώνων Τριάθλου 2024 και των κανονισμών αγώνων. Συμμετείχαν συνολικά , εκτός αυτών των αναγνωρισμένων σωματείων, 140 αθλητές, γυναίκες και άνδρες.
Η Λίμνη Δόξα, ένα διαμάντι της Ορεινής Κορινθίας, προσφέρει μοναδικά τοπία με καταπράσινα δάση και καταγάλανα νερά, αποτελώντας ιδανικό σκηνικό για αθλητικές δραστηριότητες. Το δροσερό και ευχάριστο κλίμα της περιοχής αποτελεί μια ανάσα δροσιάς, μακριά από τον καύσωνα της πόλης. Ο αγώνας αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην τριαθλητική κοινότητα, καθώς όσοι έχουν συμμετάσχει μία φορά, δεν τον χάνουν ποτέ, ανεξαρτήτως αν είναι αθλητές που κάνουν μεγάλες αποστάσεις πλέον.
Σάκκος: «Η ανάγκη των αθλητών έφερε το τρίαθλο»
Ο Πρόεδρος του Επειού Ήλιδας, του μοναδικού τριαθλητικού συλλόγου της Ηλείας και της Αχαΐας, περιγράφει πώς ξεκίνησε η ίδρυση τμήματος τριάθλου. Ο Θοδωρής Σάκκος αναφέρει: «Η σύσταση του τμήματος Τριάθλου στον Επειό, ξεκίνησε από την ανάγκη των αθλητών της περιοχής, να μετέχουν σε επίσημους πανελλήνιους αγώνες. Το γεγονός ότι ο Επειός, διαθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση της Γ.Γ.Α., μας έκανε να προχωρήσουμε και να γίνουμε ο μοναδικός σύλλογος στην Ηλεία, αλλά και την Αχαΐα, ο οποίος διαθέτει επίσημα το άθλημα του Τριάθλου. Έχουμε διοργανώσει αγώνα τριάθλου στην Κουρούτα και μέσω της Ομοσπονδίας, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε αγώνα Πανελληνίου Πρωταθλήματος, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Παράλληλα προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα, ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, με πολύπλευρες δεξιότητες των αθλητών, όπως η κολύμβηση, το τρέξιμο, η ποδηλασία. Το τρίαθλο αναδεικνύει περιοχές και μέρη στα οποία λαμβάνουν χώρα οι αγώνες».
Το Δ.Σ. του Επειού, συνεχάρη την αθλήτρια του συλλόγου για την προσπάθειά της και τη διάκριση που σημείωσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Η ιστορία του τριάθλου
Tο Τρίαθλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αθλητική σκηνή πολύ πρόσφατα παρόλο που περιλαμβάνει τρία πολύ διαδεδομένα αθλήματα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από τον σύλλογο στίβου του Σαν Ντιέγκο ως εναλλακτική προπόνηση στην παραδοσιακή προπόνηση στίβου. Η Λέσχη διοργάνωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα Τριάθλου το 1974, ο οποίος περιλάμβανε τρέξιμο κάτω από 8,5 χλμ., ποδήλατο 8 χλμ. και κολύμπι λίγο κάτω από 550μ. Το άθλημα αυξήθηκε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το 1989 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Τριάθλου (ITU) στην Αβινιόν της Γαλλίας και διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου.
Η μορφή των αγώνων Τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες αποτελείται από 1500 μέτρα κολύμβηση, 40 χιλιόμετρα ποδήλατο και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο. Δεν υπάρχουν προκριματικές σειρές – ο αγώνας είναι ένας ενιαίος αγώνας στον οποίο ο πρώτος αθλητής που θα περάσει τη γραμμή τερματισμού είναι ο νικητής, ένας άθλος που απαιτεί ευελιξία και δεξιότητα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 παρουσιάστηκε ένα νέο αγώνισμα εκτός από τα ατομικά αγωνίσματα ανδρών και γυναικών – η μικτή σκυταλοδρομία. Στη σκυταλοδρομία θα αγωνιστούν ομάδες δύο ανδρών και δύο γυναικών σε ένα Τρίαθλο μικρής διαδρομής, το οποίο είναι μια γρήγορη και απρόβλεπτη μορφή.
Η σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε το 1991, με 12 αγώνες που διεξήχθησαν σε εννέα διαφορετικές χώρες. Αυτή η διοργάνωση σύντομα έκανε το άθλημα πιο προσιτό – σε τέτοιο βαθμό που το Τρίαθλο προστέθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Καθώς το Τρίαθλο είναι ένα σχετικά νέο άθλημα, καμία χώρα δεν ήταν πραγματικά κυρίαρχη. Τα 39 μετάλλια που απονεμήθηκαν σε έξι Αγώνες μοιράστηκαν μεταξύ 16 χωρών, καμία από τις οποίες δεν έχει κερδίσει περισσότερα από τρία χρυσά μετάλλια (Μεγάλη Βρετανία). Το 2000, είχαμε την πρώτη Ελληνική συμμετοχή με τον Βασίλη Κρομμύδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ καταλαμβάνοντας την 33η θέση και το 2004 τη δεύτερη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
Το 2008 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο είχαμε την πρώτη συμμετοχή Ελληνίδας αθλήτριας με την Ντενίζ Δημάκη.