FOLLOW US: facebook twitter

Επανέρχεται το σχέδιο συγχώνευσης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 09-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Την ώρα που η 6η ΥΠΕ μιλά για επανεκκίνηση η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση της νοσηλευτικής μονάδας
-«Από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ξεκαθαρίζεται ότι το περιφερειακό νοσοκομείο της Αμαλιάδας κλείνει τον κύκλο του» δηλώνει ο πρ. Συλλόγου Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος
-«Από τη μια ανακοινώνουν συγχωνεύσεις και από την άλλη προαναγγέλλουν κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι ανοίγει η νέα πτέρυγα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κ. Τσαούση, καταθέτοντας και εξώδικο για την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου

Την ώρα που η 6η ΥΠΕ θριαμβολογεί για την «επανεκκίνηση» (;) του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο συγχωνεύσεων της κυβέρνησης και η Ηλεία φαίνεται πως είναι ο πρώτος Νομός που μπαίνει στο «κάδρο» μετά τις χαρακτηριστικές δηλώσεις το ίδιου του πρωθυπουργού ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία…».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο στόχαστρο του Μαξίμου έχουν μπει όλα τα νοσοκομεία που έχουν απωλέσει την νομική τους αυτοτέλεια. Δηλαδή, τα διασυνδεόμενα που αποτελούν ένα νομικό πρόσωπο, όπως ακριβώς ισχύει στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας με βασική Νοσηλευτική Μονάδα αυτή του Πύργου και διασυνδεόμενες τις Νοσηλευτικές Μονάδες Αμαλιάδας και Κρεστένων.

Τις στρεβλώσεις του συστήματος έχουν ξεκινήσει να αποτυπώνουν στην αναλυτική τους έκθεση – που θα αποτελέσει το θεμέλιο των επερχόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες συνοψίζονται σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών αλλά και σε κατάργηση ή μετατροπή ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων – τα μέλη ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Λουκέτο ή επανεκκίνηση;

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή Ήλιδας που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί την αυτονομία της νοσηλευτικής μονάδας, ακριβώς για να μπορέσει να αποφύγει το «λουκέτο» του σχεδίου συγχωνεύσεων που έρχεται από το 2011 επι υπουργίας Λοβέρδου, προ ημερών, συναντήθηκε με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ μιλώντας για «επανεκκίνηση» του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο εν μέσω πανδημίας έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο… «Είναι η δέκατη όγδοη φορά που προαναγγέλλεται “επανεκκίνηση λειτουργίας” με «δεσμεύσεις και υποσχέσεις» πολλά χρόνια τώρα» σχολίασε μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος, υποστηρίζοντας ωστόσο, πως η λειτουργία της νέας πτέρυγας αποτελεί διαχρονικό και κυρίαρχο αίτημα τους.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, σχολιάζοντας τα περί «επανεκκίνησης» τονίζει ότι ουσιαστικά παραδέχονται ότι το Νοσοκομείο δε λειτουργούσε και τους κορόιδευαν ενώ ηχηρή είναι και η παρέμβαση του αναφορικά με την επισφαλή λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας. Μέσω εξώδικου που απέστειλε στην αναπληρώτρια διοικήτρια Ειρ. Αγγελάκου, περιγράφει την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί κυρίως τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας επισφαλή την διενέργεια χειρουργείων δεδομένου ότι αυτά γίνονται χωρίς την παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου! «Η ιστορία άρχισε λίγο πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός όταν η κυβέρνηση ψήφισε και σύστησε μια Αρχή η οποία θα αδειοδοτεί τις δημόσιες δομές. Τώρα είπαν ξεκάθαρα ότι προχωρούν σε κλείσιμο δομών και πολύ φοβάμαι -είναι βέβαιο- ότι δε θα έχουμε καλή κατάληξη στο Νομό. Και εδώ παρατηρείται και το εξής παράδοξο. Η πολιτεία ανακοινώνει την πρόθεση να κλείσει τα Νοσοκομεία που έχει αφήσει στη μοίρα τους και ταυτόχρονα προαναγγέλλει κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι ανοίγει την νέα πτέρυγα της ΝΜ Αμαλιάδας…».

Το σχεδιαζόμενο «κλείσιμο» του Νοσοκομείου Αμαλιάδας -καθώς το Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων, σχεδόν την τελευταία 10ετία έχει σταματήσει τις νοσηλείες-  αναμένεται και αυτή τη φορά να προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών φορέων και του ελάχιστου εναπομείναντος προσωπικού του. Χωρίς πολλά «όπλα» στη φαρέτρα τους, δεδομένου ότι λόγω και της πανδημίας υπήρξαν σημαντικές μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Πύργου, η διατήρηση της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας που για δεκαετίες φρόντισε εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τη Βόρεια Ηλεία, κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ με λουκέτο. Η διαχρονική αποδόμηση της, τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις διαρκείς και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Το ερώτημα και κυρίως ο προβληματισμός που υπάρχει είναι το κατά πόσο, το Νοσοκομείο του Πύργου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης ολόκληρου του Νομού δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων βασικών ιατρικών ειδικοτήτων αλλά και ποιος τελικά θα είναι ο ρόλος που θα επιτελέσει στη μετα covid εποχή το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, πρ. Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας: «Restart ή game over..;»

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος, με αφορμή τις δυο, διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις, αφενός του πρωθυπουργού για την τύχη των περιφερειακών νοσοκομείων και αφετέρου του διοικητή της 6ης ΥΠΕ περί «επανεκκίνησης» του νοσοκομείου Αμαλιάδας, δε μπορούν να καταλάβουν τι από τα δύο ισχύει. «Ο κύριος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δυο φορές δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αναδιαμορφώνονται ριζικά και επί της ουσίας προανήγγελλε, κλείσιμο μονάδων. Και δεν μιλάμε για συγχωνεύσεις και αλλαγή του ρόλου. Αναφερόμαστε σε πιο σκληρά  νεοφιλελεύθερα σχέδια που έρχονται από την εποχή των μνημονίων περί  «λουκέτων». Άρα, από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ξεκαθαρίζεται ότι το περιφερειακό νοσοκομείο της Αμαλιάδας όπως και αρκετά άλλα  στην χώρα μας  κλείνει τον κύκλο του.

Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε μια έντονη  κινητικότητα σε περιφερειακό  επίπεδο με ενεργοποίηση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της νέας πτέρυγας  και «επανεκκίνησης του νοσοκομείου. .».

Είναι η δέκατη ογδόη φορά που προαναγγέλλεται “επανεκκίνηση λειτουργίας” με  «δεσμεύσεις και υποσχέσεις» πολλά χρονια τώρα. Και όλα αυτά τα «πέτρινα» χρονια, πέρα από τις «βαρύγδουπες δηλώσεις», κοροϊδία, πολιτική ψηφοθηρία, εκμετάλλευση και στο τέλος σιωπή. Μέχρι την επόμενη φορά. Όμως όπως  στον αθλητισμό έτσι  και στον αγώνα της ζωής επιτρέπονται μόνο δυο άκυρες «εκκινήσεις». Εδώ έχουμε   «σπάσει τα κοντέρ». Εμείς παρόλο την αγανάκτηση μας στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια φέρει αλλαγή στο σκηνικό εγκατάλειψης και μαρασμού ελπίζοντας να είναι και ειλικρινής. Άλλωστε η λειτουργία της νέας πτέρυγας και η στελέχωση του νοσοκομείου ήταν πάντα και είναι τα κορυφαία αιτήματα μας. Η αξιοποίηση των δωρεών του αναπληρωτή δημάρχου κύριου Ανδρέα Παπαδάκου προς όφελος του λαού της Ήλιδας έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα και έχουμε αναδείξει σε όλα τα επίπεδα τις καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των εμπλεκομένων αρχών. Αν και  θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια και θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος