FOLLOW US: facebook twitter

Επανεκκίνηση της αγοράς: Σε θολό και αβέβαιο τοπίο

Ημερομηνία: 11-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111604″ img_size=”full”][vc_column_text]Με εμφανή αγωνία αναμένουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες στον χώρο του εμπορίου την «επανεκκίνηση» της αγοράς στην μετά-κοροναϊού εποχή. Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες για επαναφορά του τζίρου στα προ κρίσης επίπεδα είναι μηδαμινές, με το κύριο μέλημα να είναι αυτή τη στιγμή η επιβίωση και η αποφυγή του λουκέτου.

Κομβικό σημείο αποτελεί το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη έξοδα του πρώτου διαστήματος της «επανεκκίνησης», με δεδομένο μάλιστα ότι προέρχονται από την άκρως «τραυματική» για τον κλάδο δεκαετία των μνημονίων

«Θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα» λένε 2 στους 3

Η απαισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας καταγράφεται ανάγλυφα στις σχετικές έρευνες, που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Σχεδόν 2 στους 3  (61%) απάντησαν ότι θεωρούν πως οι επιχειρήσεις τους θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργιάς μετά από τουλάχιστον ένα έτος. Συγκεκριμένα, το 40% εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα έτος, ένα 14% θεωρεί πως περάσουν δύο χρόνια, ενώ το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Επιπλέον, το 51% χαρακτήρισε τις διαδικασίες για την ένταξη της επιχείρησής τους στα μέτρα ελάφρυνσης από τις συνέπειες της πανδημίας από «πολύ́» έως «αρκετά́» περίπλοκες.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, αυτό το εύρημα σχετίζεται με την απουσία κάποιου σχετικού́ μέτρου μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης (επιδότηση), το οποίο θα μεταφραστεί́ σε άμεση αύξηση της ρευστότητας.

«Αυτό το οποίο απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του κλάδου μας είναι πού θα βρει ρευστότητα, καθώς πλην των 800 ευρώ  δεν είχαν άλλα έσοδα. Θα χρειαστούν λοιπόν χρήματα για αλλαγή εμπορεύματος,  πάγια έξοδα, πληρωμή ενοικίων, αλλά και έξοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων μέτρων ασφαλείας», και με δεδομένο ότι πολλές υποχρεώσεις έχουν ήδη πάει πίσω, θα υπάρξει κίνδυνος μαζικών λουκέτων».

Τέλος, αναφορικά με τις προτάσεις που κατατίθενται εσχάτων από διάφορες μεριές για διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων ή την «επανακατάθεση» της πρότασης για λειτουργία τις Κυριακές ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση. Αυτά είναι προφάσεις. Υπάρχει προφανώς η σκέψη σε διάφορους κύκλους, οι οποίοι αφού δεν κατάφεραν να περάσουν κάποια πράγματα σε φυσιολογικές συνθήκες θα προσπαθήσουν να τα περάσουν υπό έκτακτες. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση για εμάς. Όπως μας έδειξε άλλωστε και η εμπειρία της κυριακάτικης λειτουργίας την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, ούτε ουρές δημιουργήθηκαν ούτε συνωστισμός ούτε αύξηση του τζίρου» σημειώνει με νόημα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111603″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις εντείνουν την ανασφάλεια στους εργαζόμενους στο εμπόριο

Την ίδια στιγμή, τον δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, καθώς αρκετοί φοβούνται πως μπορεί να βρεθούν είτε χωρίς δουλειά είτε σε αβέβαιο εργασιακό καθεστώς. Όπως επισημαίνει μάλιστα με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Η κυβέρνηση με τις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (1/5/2020 και 3/5/2020), που αφορούν στην επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξόντωση, επιβάλλοντας αναστολή συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία με όχημα δήθεν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του COVID-19».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «με βάση τη νέα ΠΝΠ στα εμπορικά καταστήματα ο προσδιορισμός του επιτρεπόμενου ορίου παρουσίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο γίνεται μεικτά, αθροίζοντας δηλαδή εργαζόμενους και καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το φαινόμενο η εμπορική δραστηριότητα να πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε με εργαζόμενους χωρίς πελάτες είτε με πελάτες χωρίς εργαζόμενους! Και τα δύο βέβαια οδηγούν στην καταστροφή του εμπορίου καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε “μερική ανεργία”, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έναν αργό θάνατο. Υπενθυμίζουμε ότι, ο αντίστοιχος προσδιορισμός παρουσίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στα καταστήματα, που λειτουργούσαν την περίοδο της καραντίνας και στην έξαρση της πανδημίας, αφορούσε αποκλειστικά στην παρουσία των πελατών. Σήμερα, φαίνεται ότι τα «επιστημονικά» δεδομένα άλλαξαν, όπως ακριβώς άλλαξαν και σε άλλες περιπτώσεις, “κατά διαβολική σύμπτωση” σε βάρος πάντα της “τσέπης” των εργαζομένων».

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος