FOLLOW US: facebook twitter

Επανατοποθετούμε την Δυτ. Ελλάδα στον επενδυτικό αγροδιατροφικό χάρτη…

Ημερομηνία: 21-03-2023 | Συντάκτης:

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου σε ημερίδα της Food Expo

H συμβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ολυμπιακής γης στην περιφερειακή ανάπτυξη ήταν το κυρίαρχο θέμα στην τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου κατά την διάρκεια της ημερίδας στα πλαίσια της Food Expo που πραγματοποιήθηκε 18-20 Μαρτίου στο Metropolitan Expo. Στην έκθεση συμμετείχαν 1.300 εκθέτες και 3.400 αγοραστές από το εξωτερικό επιβεβαιώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα της, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Ν.Α. Ευρώπη.

O κ. Βασιλόπουλος στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην περιφέρειά μας την Δυτική Ελλάδα ο αγροτικός και αγροδιατροφικός τομέας αποτελούν κρίσιμα μεγέθη που συμβάλλουν σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα, αριθμό επιχειρήσεων και οικονομική ανάπτυξη.

“Στις διαπιστωμένες ανάγκες του αγροδιατροφικού συμπλέγματος στη Δυτική Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αειφορική παραγωγή, οι πολυεπίπεδες δικτυώσεις και η ενίσχυση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής, εισαγωγή καινοτομίας, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και η ανάγκη ανάπτυξης υποδομών και υποστηρικτικών μηχανισμών.

Η Ολυμπιακή μας Γη έχει μακρά παράδοση στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σημαντικής διατροφικής αξίας, ενώ παράλληλα, έχει υψηλά μερίδια στην παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων (π.χ. φράουλα) καθώς και πλήθος ΠΟΠ-ΠΓΕ αλλά και παραδοσιακών προϊόντων.

Σημαντικά είναι τα βασικά μεγέθη της οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, απασχολεί το 27,7% των εργαζομένων, παράγει περίπου το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της περιοχής και συνεισφέρει το 21,1% της ΑΠΑ της ΠΔΕ.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επίσης, υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην ερχόμενη Προγραμματική Περίοδο (2023-2027).”

Σε ότι αφορά τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας και έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ-ΠΓΕ ή παραδοσιακά, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε:

“Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παράγονται συνολικά 6 προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ παράλληλα, παράγονται τουλάχιστον 16 παραδοσιακά προϊόντα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η κατανομή των εν λόγω προϊόντων δεν περιορίζεται σε μία Περιφερειακή Ενότητα αλλά αντίθετα, παρατηρείται μια σχετική διασπορά αυτών μεταξύ των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων. Η υψηλή συγκέντρωση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και παραδοσιακών συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού brand για την Περιφέρεια με πολλαπλασιαστικά οφέλη και εξαγωγική δυναμική.”

Η φυτική παραγωγή στην ΠΔΕ

Τέλος αναφορικά με την φυτική παραγωγή, τόνισε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυριαρχούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, εσπεριδοειδή), η αμπελοκαλλιέργεια (κυρίως στην Π.Ε. Αχαΐας), ενώ σημαντική είναι και η καλλιέργεια κηπευτικών, υπαίθριων και υπό κάλυψη (κυρίως στην Π.Ε. Ηλείας).

“Ειδικότερα, οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ στην Περιφέρεια δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός τυποποιητηρίων ελαιολάδου και ελαιοτριβείων που θεωρούνται ότι υπερβαίνουν τις ανάγκες παραγωγής της περιοχής. Τα εσπεριδοειδή αποτελούν από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Περιφέρειας και ενδιαφέρουν και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σημαντικότερες την καλλιέργεια των πορτοκαλιών και των λεμονιών, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, όσον αφορά τα πορτοκάλια, ενώ για τα λεμόνια σημαντικότερη παραγωγή είναι εκείνη της Αχαΐας.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με αμπέλια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σχεδόν αποκλειστικά οινοποιήσιμες, ενώ αντιπροσωπεύουν το 13,4% της καλλιεργούμενης έκτασης σε επίπεδο χώρας.
Τα κυριότερα κηπευτικά που καλλιεργούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το καρπούζι, το πεπόνι, η φράουλα, το λάχανο, το σπαράγγι, τα μαρούλια, οι μελιτζάνες, η φθινοπωρινή, καλοκαιρινή και ανοιξιάτικη πατάτα, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, τα καρότα κλπ. με σημαντική συγκέντρωση της παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ακολουθούμενη από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Από την άλλη πλευρά, η ζωική παραγωγή στην περιλαμβάνει, κυρίως την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων. Η συνολική αξία ζωικής παραγωγής ανέρχεται στα 312,32 εκατ.€ και προέρχεται κυρίως από το αιγοπρόβειο και χοίρειο κρέας και το γάλα (κυρίως το πρόβειο) κ.α.

Η αιγοπροβατοτροφία είναι από τους δυναμικούς κλάδους καθώς επίσης σημαντική θέση έχουν η χοιροτροφία και η ορνιθοτροφία. Για την Περιφέρεια, ο τομέας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αξιοποιεί εκτάσεις ορεινές – μειονεκτικές που θα ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Ειδικότερα, η μεγάλη οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας έγκειται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ποικίλων προϊόντων κυρίως γάλακτος, κρέατος, μαλλιού και δέρματος, αλλά και στην στήριξη των άφθονων και φτηνών φυσικών πόρων (κυρίως βοσκότοπους) μικρών δυνατοτήτων για εναλλακτική αξιοποίηση. Η μεγαλύτερη ποσότητα (75%) του αιγείου και πρόβειου γάλακτος χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (φέτα, γραβιέρα) σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οικογενειακές επιχειρήσεις (οικοτεχνίες). Το υπόλοιπο αξιοποιείται σε διάφορα άλλα παραδοσιακά προϊόντα τα (π.χ. γιαούρτι), είτε ιδιοκαταναλώνεται από τους παραγωγούς.

Πολλά από τα παραγόμενα προϊόντα, είναι Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) με κυριότερα τη Φέτα και την Κεφαλογραβιέρα, που βρίσκουν αξιόλογη θέση στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.”

Ο τομέας της Ποτοποιϊας

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ποτοποιία που κρίνεται ιδιαίτερα θετική.

“Πέραν των παραδοσιακών, εμφανίζονται και νέες δυναμικές επιχειρήσεις, που εκμεταλλευόμενες τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (παράδοση, εξειδίκευση, άριστη πρώτη ύλη, ονομασία προέλευσης, πρόσβαση σε άριστη πρώτη ύλη γειτονικών περιοχών) έχουν ήδη καθιερωθεί στην αγορά. Συνολικά στην Περιφέρεια δραστηριοποιούνται 83 επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων ανέρχεται σε 53 εκ.€ . Σημειώνεται ότι παρ’ όλη δε την κρίση που αντιμετωπίζει διεθνώς και εγχώρια ο κλάδος, οι προοπτικές είναι αρκετά θετικές λόγω και του εξαγωγικού του χαρακτήρα.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας και η επανατοποθέτησή της στον επενδυτικό χάρτη με σκοπό να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα.

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υπηρετεί δύο στόχους: Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.

Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες οικοδομούμε τη Δυτική Ελλάδα της σύγχρονης εποχής”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia