FOLLOW US: facebook twitter

Επαναλειτουργία δικαστηρίων και στήριξη των δικηγόρων

Ημερομηνία: 16-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133957″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Τα κύρια αιτήματα του κλάδου ανέλυσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δ. Δημητρουλόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Την ανάγκη επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης και της έμπρακτης στήριξης της πολιτείας στους δικηγόρους υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των δικηγόρων. Τα δύο κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον χώρο της δικαιοσύνης και η οικονομική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας, καθότι οι δικηγόροι έχουν δεχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ένεκα πανδημίας.

Ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο αιτήματα, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα κατανοητή η κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός, ωστόσο επισήμανε τις επιπτώσεις που έχουν προκληθεί.

«Θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Η δικαιοσύνη ήταν, είναι και θα παραμένει πάντοτε ένας βασικός πυλώνας για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Δεν νοείται σε κανένα σύγχρονο κράτος δικαίου η Δικαιοσύνη να αναστέλλει πλήρως τη λειτουργία της για κανέναν απολύτως λόγο. Είναι κατανοητός ο περιορισμός της λειτουργίας της προκειμένου να προσαρμόζεται σε ακραίες και έκτακτες συνθήκες όπως είναι πράγματι αυτές που βιώνουμε το τελευταίο χρόνο, αλλά η πλήρης αναστολή της λειτουργίας της είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών και γενικότερα απειλεί το κράτος δικαίου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή ο δικηγορικός κλάδος έχει τονίσει πως  η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε τα δικαστήρια να επανέλθουν σε μία κανονική κατά το δυνατόν  λειτουργία προκειμένου να επιτελούν το ρόλο τους, όπως εξακολουθούν να λειτουργούν να κάνουν άλλοι τομείς της πολιτείας, όπως αυτοί που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δημόσια τάξη, τις δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα, μετά από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας, υπάρχει πλέον η εμπειρία και υπάρχουν και εκείνα τα μέτρα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την επάνοδο όλων μας στους χώρους των δικαστηρίων με όρους υγειονομικά ασφαλείς. Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν, αν όχι αυτή την εβδομάδα και την επομένη, που είναι οι μοναδικές εβδομάδες που απομένουν από το Πάσχα, τουλάχιστον μετά τις διακοπές του Πάσχα να επιστρέψουμε σε μία κανονική λειτουργία των δικαστηρίων», σημείωσε και στηλίτευσε το φαινόμενο των «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο».

«Δεν μπορεί όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια δίκη να μαθαίνουν το Σάββατο εάν τελικά θα δικαστούν οι υποθέσεις τους και να μαθαίνουν εάν θα έχουν δικαστήρια τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα πρέπει ο προγραμματισμός να αλλάξει και θα πρέπει οι υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται σε έναν διαφορετικό χρόνο, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο περιθώριο προετοιμασίας όλων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΚΥΑ η οποία αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων., να εμπλέκεται με τις ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν άλλους κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας σε μία Πολιτεία», ανέφερε.

«Ελλιπής η ενίσχυση των δικηγόρων»

Ακολούθως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας στάθηκε στην οικονομική στήριξη του κράτους προς τους δικηγόρους, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει πληγεί από την πανδημία αλλά δεν έχει στηριχθεί όσο θα έπρεπε.

«Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ενίσχυση των δικηγόρων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ήταν ελλιπής και περιορισμένη. Σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη και σίγουρα δεν ήταν και η επιβαλλόμενη, με βάση τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζαμε. Επί έναν και πλέον χρόνο, με κυβερνητική εντολή τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά. Έπρεπε λοιπόν, ως πληττόμενος κλάδος, να τύχουμε τις ίδιας ακριβώς ενίσχυσης που έτυχαν και άλλοι κλάδοι οι οποίοι ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας Δυστυχώς η ενίσχυσή μας περιορίστηκε σε ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σε ένα χορήγημα 400 ευρώ που προήλθε από δικό μας λογαριασμό και από δικά μας χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, με σκοπό την ενίσχυση ανέργων δικηγόρων και που δεν είχαν ποτέ διατεθεί για αυτό το σκοπό», δήλωσε ο κ. Δημητρουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αυτό το ποσό εν τέλει χορηγήθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, με αποτέλεσμα το σύνολο πλέον των δικηγόρων να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής -αλλά όχι μόνο- επιβίωσης.

«Διεκδικούμε ενεργή στήριξη από την πολιτεία, την ίδια στήριξη που έχει δοθεί και στους άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε μέτρο ενίσχυσης των συναδέλφων μας που προβλέπεται και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και ταυτόχρονα διεκδικούμε αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσο χρονικό διάστημα έχει διαρκέσει η αναστολή του επαγγέλματός μας», τόνισε και εξέφρασε την προσδοκία ότι η πολιτεία θα κατανοήσει τα αιτήματα του κλάδου, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τα δίκαια αιτήματα όλων των πληττόμενων επαγγελματικών ομάδων, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση της σημερινής στάσης σε περίπτωση που αγνοηθεί εκ νέου ο δικηγορικός κλάδος.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, Γεωργουλόπουλο Γιάννης, Δάρας Αθανάσιος, Μπράμος Παναγιώτης και Σταθοπούλου Μαριάννα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot