FOLLOW US: facebook twitter

Επανακαθορίζονται οι αντικειμενικές στον δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 09-07-2024 | Συντάκτης:

-Σε ιδιώτες εκτιμητές ανέθεσε τη διαδικασία το ΥΠΟΙΚ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Σε διαδικασία επανακαθορισμού μπαίνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του δήμου Πύργου από τους ιδιώτες εκτιμητές στους οποίους ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το εγχείρημα. Υπενθυμίζεται πως ο δήμος Πύργου είναι ένας από τους δώδεκα δήμους πανελλαδικά των οποίων η ένσταση για μείωση των τιμών ανά ζώνη έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με το capital.gr, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αποφάσισε την επανάληψη της διαδικασίας για τις εν λόγω ζώνες και, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των προαναφερόμενων ζωνών.

 Έχει ήδη πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τη διαδικασία ανάθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες.

Οι ιδιώτες εκτιμητές μόλις αναλάβουν θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους και στη συνέχεια θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι νέες τιμές που θα προκύψουν δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε μείωση των τιμών, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, δεν θα πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά. Είτε αυξηθούν, είτε μειωθούν οι νέες τιμές θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2025.

Ο δήμος Πύργου είχε καταθέσει προσφυγή από τον Ιανουάριο του 2023, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, σύμφωνα με την οποία οι τιμές μεταβίβασης που είχε δεχθεί η ΔΟΥ Ηλείας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και επιφέρουν αύξηση άλλων 19 φόρων.

«Οι εισηγητές έλαβαν υπόψη τους το κόστος απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου, θεωρώντας ότι το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος ισούται με την τιμλη αγοράς. (…) Είναι λογικό τα ακίνητα να χάνουν την αξία τους στις μικρές κοινότητες, αφού ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στα μικρά χωριά. (…) Αν αυξήσουμε τη φορολογία, κυριολεκτικά εξοντώνουμε τους ελάχιστους κατοίκους μας και στερούμε από την περιοχή την όποια δυνατότητα ανάκαμψης υπάρχει. Για αυτό εισηγούμαστε τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών με την παροχή γνωμοδότησης για τη μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου Πύργου και σε όλες τις κοινότητες, που να μην ξεπερνά το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021» ανέφερε η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών του δήμου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot