FOLLOW US: facebook twitter

Επαναδημοπρατούνται τα έργα στο λιμάνι Κυλλήνης

Ημερομηνία: 24-07-2024 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε η μονομερής λύση της σύμβασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας 

-Η μεταβολή του φυσικού αντικειμένου παραβιάζει τον ανταγωνισμό και καθιστά αναγκαία αυτή τη διαδικασία, τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπερ/ρχης Υποδομών & Έργων, Βας. Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην επαναδημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων προστασίας και λειτουργικότητας στο λιμάνι της Κυλλήνης θα προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς αποφασίστηκε η μονομερής λύση της σύμβασης που είχε υπογραφεί από το 2021 με την ανάδοχο εταιρεία.

Όπως ανέφερε στη εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά τη φάση υλοποίησης του έργου προέκυψε η ανάγκη κατασκευής διαύλου εισόδου-εξόδου των πλωτών που κάνουν χρήση του Λιμένα της Κυλλήνης, ο οποίος δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη και ήταν αναγκαίος για τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της Ναυσιπλοΐας και της Κυκλοφορίας στο λιμάνι.

Παρότι έγινε η σχετική συμπληρωματική σύμβαση και κατασκευάστηκε το έργο, η εταιρεία Levante Ferrie -βασικός χρήστης του λιμανιού- ενημέρωσε τον Νοέμβριο του 2023 ότι εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της επίδρασης του έργου στην λειτουργικότητα και την ασφάλεια του λιμένα, διατυπώνοντας αντιρρήσεις αναφορικά με τις θέσεις τοποθέτησης της φωτοσήμανσης για την έναρξη της κατασκευής του κυρίως έργου.

Ακολούθησαν πολλαπλές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, (Λιμεναρχείο, Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπροσώποι του αναδόχου κλπ) οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε ένα τελικό συμπέρασμα, αφού πρακτικά ο Κύριος Χρήστης του Λιμένα Κυλλήνης επιδίωκε την κατασκευή νέου πρόσθετου διαύλου, χωρίς όμως να παρέχει σαφή τεχνικά και γεωμετρικά στοιχεία για το εύρος αυτού. Στο σημείο, όμως, αυτό τονίστηκε και διευκρινίστηκε πως ο νέος αυτός, πρόσθετος, δίαυλος δεν είναι αναγκαίος να κατασκευαστεί στην παρούσα φάση αλλά μετά την τελική επέκταση του έργου του προσήνεμου μόλου.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει ήδη επέλθει τροποποίηση του συμβατικού αντικειμένου του έργου σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν στα αρχικά εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης και επειδή σαφώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέα μεταβολή τόσο στο φυσικό όσο και στο οικονομικό αντικείμενο του έργου, βάσει της αναγκαιότητας κατασκευής πρόσθετου -νέου- διαύλου, για να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας του Λιμένα κατά το στάδιο εκτέλεσης του έργου και μετά το πέρας αυτού, τεκμαίρεται, σαφώς ότι οι τροποποιήσεις αυτές, αντιμετωπιζόμενες πλέον συνολικά, συνιστούν ουσιώδη μεταβολή του αντικειμένου της σύμβασης, η οποία οδηγεί σε στρέβλωση και εκ πλαγίου παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος για την επιλογή της λύσης της σύμβασης και της επαναδημοπράτησής του με νέο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot