FOLLOW US: facebook twitter

ΕΟΔΥ: Με 11 μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ημερομηνία: 05-01-2024 | Συντάκτης:

Προβληματισμός και ανησυχία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

 

Προβληματισμός και ανησυχία  επικρατεί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από την προσεχή Δευτέρα.  Με self test, ακόμη και με μάσκα, εξετάζουν πολλοί γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μετά τη διακοπή των γιορτών, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και γρίπης.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προμηνύουν κορύφωση κρουσμάτων της covid στα μέσα έως τα τέλη του Ιανουαρίου, ενώ η υποπαραλλαγή JN.1 κάνει αισθητή την παρουσία της αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται στο ξεκίνημά του, γεγονός που σημαίνει ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας που αγγίζει το 90% έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές.  Έτσι, με τα περιστατικά να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ

Με στόχο να μειωθεί ο κινδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη 11 μέτρων για την επιστροφή στο σχολείο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα μέτρα αφορούν καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, ενώ να σημειώσουμε ότι δεν συστήνεται η χρήση μάσκας αλλά είναι κυρίως μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για τα σχολεία συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σήμερα αναμένεται να σταλεί σε σχολικές μονάδες και διευθύνσεις εκπαίδευσης το επικαιροποιημένο έγγραφο  του ΕΟΔΥ με τις οδηγίες για Covid, γρίπη και ιώσεις, αλλά και η υπενθύμιση για τους εμβολιασμούς.

Σαρηγιάννης: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο

Για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού καθώς και για εκτίμηση περίπου 8.800 ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης ς το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ.: «Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο». Αναφερόμενος στις μάσκες, υποστήριξε ότι «η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός»

«Τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα», πρόσθεσε «Όταν έχουμε μεγάλη διασπορά αυξάνουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με τον ιό, επομένως στις ευπαθείς ομάδες αυξάνεται η πιθανότητα για κρίσιμη νόσηση». «Περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80».

Πολλά τα κρούσματα την Πρωτοχρονιά

Ενδεικτικό της νέας διασποράς είναι το γεγονός πως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων Covid στα νοσοκομεία, τα οποία κατέγραφαν ήδη μεγάλο αριθμό νοσηλειών: την τελευταία βδομάδα του 2023 νοσηλεύονταν πανελλαδικά 1.395 ασθενείς με κορωνοϊό. Η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, είναι πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι μεταξύ των 50.000 και 100.000 πανελλαδικά. «Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος