FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιάζουν το Γεωλογικό Μουσείο Νέδας και το Λαογραφικό Μουσείο Ζούρτσας

Ημερομηνία: 26-10-2022 | Συντάκτης:

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΚΔΑΠ Ζαχάρως στο πολυθεματικό Μουσείου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Φιγαλείας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Φιγαλείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές του ΚΔΑΠ Ζαχάρως  οι οποίοι ξεναγήθηκαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στο πολυθεματικό Μουσείο της Ζούρτσας που συγκεντρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας ενός Φυσικογεωγραφικού – Γεωλογικού Μουσείου εστιασμένου στη Λεκάνη της Νέδας, καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο που αποτελεί και το στολίδι της Ν. Φιγαλείας.

Το πετρόκτιστο κτίριο που φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο, παραχωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιγαλείας ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του Αρχιτέκτονα – Μουσειολόγου Δρ. Γιάννη Χάσκαρη στην τελική διαμόρφωση των χώρων. Το νέο Μουσείο της Νέδας, αποτελεί συνέχεια και δρα συμπληρωματικά του προϋπάρχοντος Λαογραφικού Μουσείου Νέας Φιγαλείας.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και στα δύο Μουσεία, καθώς στο μεν ένα, στο Φυσικογεωγραφικό – Γεωλογικό  Μουσείο, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά με την βοήθεια ειδικών γεωλογικών-παλαιογεωγραφικών χαρτών και σχεδίων δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής της Λεκάνης της Νέδας από την αρχή του Μεσοζωϊκού αιώνα, πριν από περίπου 250 εκατομμύρια έτη, έως σήμερα!

Στο δε Λαογραφικό Μουσείο της Ν. Φιγαλείας μπόρεσαν να δουν από κοντά και να μάθουν για την χρήση τους, μια ποικιλία εκθεμάτων όπως χρηστικά αντικείμενα, αγροτικά εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, φορεσιές, εργόχειρα, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά «ξαναζωντανεύουν» για χάρη του επισκέπτη σκηνές της καθημερινής ζωής μιας εποχής που ανήκει στο παρελθόν.

Να σημειώσουμε ότι στο Λαογραφικό Μουσείο Ν. Φιγαλείας, ο  επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κουζίνα, στην τραπεζαρία, στην κρεβατοκάμαρα, στην αποθήκη, στο λιοστάσι, στο σχολείο, να δει τις ενδυμασίες, να θαυμάσεις τις σπάνιες βυζαντινές εικόνες.

Τα εκθέματα στο σύνολό τους, αναφέρονται στην κοινωνική και αγροκτηνοτροφική ζωή των κατοίκων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1970. Σημαντικές ιδιαιτερότητες του Μουσείου αποτελούν το τέμπλο και οι χειροποίητες εικόνες από το μεσοβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βόγαλης, Βασιλική του 10ου αιώνα.

Το Χρυσόβουλο του Μυστρά που φέρει τη βούλα του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, είναι το αρχαιότερο γραπτό ντοκουμέντο για την ιστορία της Ζούρτσας και του Μοναστηριού.

Η ύπαρξη μια γωνιάς διαμορφωμένης με εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Σίμωνα Καρά.   Ένας πλούτος εκθεμάτων που θα πρέπει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό με την διοργάνωση επισκέψεων στο Λαογραφικό Μουσείο. Το μεγαλύτερο μέρος  των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ κάποια άλλα έχουν αγοραστεί σε δημοπρασίες ή παλαιοπωλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia