Εντυπωσίασε με την επιβλητική του είσοδο στο λιμάνι Κατακόλου το BELEM
Το Γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει τη Φλόγα στη Μασσαλία, κατέπλευσε χθες στο επίνειο του Πύργου μεταφέροντας υψηλούς προσκεκλημένους για την Τελετή Αφής
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Στο Κατάκολο κατέπλευσε χθες το μεσημέρι, το τρικάταρτο Γαλλικό ιστιοφόρο Belem, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την επιβλητική είσοδο του στο λιμάνι! Ένα γαλλικό σκαρί μήκους 51 μέτρων, βγαλμένο λες από τα παραμύθια, κατασκευασμένο το 19ο αιώνα, με το κεντρικό ιστίο του να έχει ύψος 34 μέτρα, κατασκευάστηκε στις 10 Ιουνίου 1896 και γλύτωσε από δύο μεγάλες καταστροφές. Αποστολή του να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Πειραιά και να την ταξιδέψει στη Μασσαλία, το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας. Αυτή μάλιστα, είναι και η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ιστιοφόρο.
Στο Κατάκολο το Γαλλικό ιστιοφόρο έφτασε μαζι με πλήρωμα 16 ατόμων και σχεδόν 100 επιβάτες- όπως αρχικά έχει τουλάχιστον ειπωθεί- κάποιοι εξ αυτών λέγεται πως είναι μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με στόχο να τους μεταφέρει στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή της Αφής. Στο Κατάκολο θα παραμείνει έως τις 18 Απριλίου και στη συνέχεια θα σαλπάρει για Πειραιά προκείμενου να παραλάβει τη Φλόγα στις 26 του μήνα με προορισμό τη Μασσαλία στην οποία θα φτάσει στις 8 Μαίου.
Χθες το μεσημέρι στο BELEM ξεναγήθηκαν από τον καπετάνιο και μέλη του πληρώματος, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος και Αλέκος Γαλανόπουλος αντίστοιχα, υποδεχόμενοι το Γαλλικό ιστιοφόρο.
Μάλιστα ο δήμαρχος προσέφερε και ως δώρο στον καπετάνιο ένα μπλουζάκι με το λογότυπο Αρχαία Ολυμπία 2800 χρόνια.
Και “φύλακες” της Φλόγας στο BELEM
Σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Ouest-France η Κριστέλ ντε Λαροζ ,διευθύντρια του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Belem, ανέφερε πως πάνω στο πλοίο θα βρίσκονται ακόμα τρεις φύλακες της Φλόγας αλλά και 16 νέοι ηλικίας 17 έως 25 ετών, «που δεν είχαν πολύ σχέση με τα θαλάσσια σπορ και την αναψυχή γενικότερα και που δεν είχαν πολλή τύχη στη ζωή τους μέχρι στιγμής».
Η Φλόγα πάντα μεταφερόταν με αεροπλάνο, δεν έφτασε ποτέ με σκάφος, οπότε είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.. Πάνω από όλα, η Φλόγα δεν πρέπει να σβήσει. Και μετά κανείς να μην αρρωστήσει, να μην υπάρξει τεχνική βλάβη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Εξαρτόμαστε από διάφορους παράγοντες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ωστόσο, δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερήσουμε. Μας περιμένουν στις 8 Μαΐου», κατέληξε.