Έντονες αντιδράσεις από το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας για τα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τεχνικός κόσμος δεν πλήττεται!»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55766″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον τεχνικό κόσμο για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη συμπεριλάβει τα σχετικά επαγγέλματα στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη λίστα με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το σύνολο του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου έχει υποστεί τεράσια ζημιά από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και είναι αναγκαίο να στηριχθεί οικονομικά.
«Όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι, έτσι κι εμείς έχουμε επηρεαστεί από την υπάρχουσα κατάσταση. Έχουμε κλείσει τα γραφεία μας, ενώ κάθε σχετική δραστηριότητα έχει σταματήσει. Συμβόλαια δεν γίνονται, αυτοψίες δεν κάνουμε, οι διαδικασίες με τα αυθαίρετα έχουν παγώσει, οι μελέτες για τουριστικές κατασκευές έχουν σταματήσει και δεν ξέρουμε αν και πότε θα συνεχιστούν με την κρίση που φαίνεται ότι θα έχει ο τουρισμός. Στις οικοδομές ανατράπηκε ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει, ενώ τίθεται και ζήτημα ασφάλειας όσων εργάζονται ακόμα σε εργοτάξια, γεγονός που επισήμανε και η Ένωση Εργοληπτών», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β. Αϊβαλής, εξέφρασε την απορία για το σκεπτικό του ΥΠΟΙΚ.
«Μετ’ εκπλήξεώς μας πληροφορηθήκαμε ότι το σύνολο σχεδόν του τεχνικού κόσμου (μηχανικοί, τεχνικά γραφεία, κατασκευές κ.λ.π.) τελικά δεν πλήττεται! Νιώθουμε πλήρη εμπαιγμό και περιφρόνηση. Πλήρη απαξία και ευτελισμό σε αυτό που προσφέρουμε και υλοποιούμε καθημερινά. Εμείς που ως τεχνικός κόσμος αναλάβαμε μεγάλο μέρος από το φορτίο της κρίσης, που ουδέποτε ζητήσαμε ειδική μεταχείριση από την Πολιτεία για τα δεινά που χτυπούσαν και συνεχίζουν και χτυπούν τον κλάδο, δεν ανεχόμαστε άλλον εμπαιγμό. Ζητάμε να αντιμετωπιστούμε, ως τεχνικός κόσμος, όλοι ως πληττόμενοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με ίσους όρους, με ίδια δικαιώματα, με ίση μεταχείριση».
Ανάστατοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Έντονος προβληματισμό επικρατεί και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους για τον αποκλεισμό τους από τα μέτρα στήριξης. Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κ. Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε στην «Πρωινή» την έντονη ανησυχία του ενόψει Πάσχα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μεριμνήσει.
«Ανησυχούμε για το τι θα γίνει με αμνοερίφια το Πάσχα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είτε θα μείνουν απούλητα είτε θα τα δώσουμε τζάμπα. Δεν θα έχουμε καλές τιμές και θα υποστούμε μεγάλη ζημιά. Αν τυχόν επιβληθούν περιορισμοί στα μεταφορικά, οι κτηνοτρόφοι τελείωσαν. Παράλληλα, το κόστος προμήθειας ζωοτροφών παραμένει υψηλό. Πρέπει να στηριχτούμε κι εμείς, μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάτι όμως», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών και Ελαιολάδου, Χρ. Βαλιανάτος με επιστολή του στον ΕΛΓΑ ζητά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Βαλιανάτος θέτει τα προβλήματα σχετικά με τις ενστάσεις των Ηλείων αγροτών για τη βιομηχανική τομάτα, το ότι δεν δόθηκαν ακόμα τα περσινά στρεμματιάτικα για τη σταφίδα και επειδή οι υποχρεώσεις τρέχουν, ζητά να συμφηφιστούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις που δικαιούνται με τις εισφορές τους προς τον οργανισμό.
«Με αίσθημα ευθύνης αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα μας, θα πρέπει από κοινού εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, που σαφώς είναι προτεραιότητα , να διασφαλίσουμε και την επιβίωση του Αγροτικού κόσμου όλων αυτών που στηρίζουν το πρωτογενή τομέα. Κρίνουμε σκόπιμο λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι
1. Οι ενστάσεις Βιομηχανικής τομάτας για το 2019 δεν έχουν κοινοποιηθεί στους παραγωγούς από το Υποκατάστημα Πατρών. Αυτό συνεπάγεται ότι οι παραγωγοί πέραν ότι δεν έχουν εισπράξει ακόμη την αποζημίωση που δικαιούνται, αλλά χάνουν και τη στρεμματική ενίσχυση Βιομηχανικής τομάτας διότι δεν συμπληρώνουν τους 5.000 τόνους το στρέμμα
2. Δεν έχει δοθεί ακόμη η Στρεμματική ενίσχυση της Κορινθιακής Σταφίδας εσοδείας 2019
3. Συμψηφίστε τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί με τις εισφορές που χρωστούν στο ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί μας είναι στο στάδιο της νέας καλλιέργειας και τα έξοδα είναι υπέρογκα.
Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και θα δώσετε λύσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]