FOLLOW US: facebook twitter

Ενστάσεις του Σωτήρη Σωτηρόπουλου για το «1ο Βραβείο» που πήρε το Γυμνάσιο Λαμπείας στον μαθητικό διαγωνισμό path

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Τις ενστάσεις του για το 1ο Βραβείο που πήρε το Γυμνάσιο Λαμπείας στον μαθητικό διαγωνισμό PATH  για την μαθητική ταινία που δημιούργησαν για την Δίβρη με αφορμή και χθεσινό ρεπορτάζ της Πρωινής ότι η ταινία θα συμβάλλει στην τουριστική προβολή της περιοχή, καταθέτει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος τονίζοντας σε ανάρτησή του στο fb ότι « αν

ήμουν εγώ Επιτροπή Αξιολόγησης (που δεν θα ήμουν…), για το βίντεο που πήρε 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟ ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ στον Μαθητικό Διαγωνισμό, θα του έδινα

το “ΧΡΥΣΌ ΒΑΤΌΜΟΥΡΟ” !!!.»

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

“Τώρα που “έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας” οι ενθουσιασμοί και οι διθύραμβοι για την μεγάλη επιτυχία του Γυμνασίου της γενέτειρας Λαμπείας, για ένα βραβευμένο βίντεο και μάλιστα με ΠΡΏΤΟ ΒΡΑΒΕΊΟ (!), ας πούμε κάποιες αλήθειες, όσο πικρές κι αν είναι, όσο κι αν θα στενοχωρήσουν κάποιους….

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας (και πρώτος εγώ που μετέδωσα την ευχάριστη είδηση στους συμπολίτες μου) χαρήκαμε χαράν μεγάλην, όταν μάθαμε για την πρωτιά που κατέκτησαν οι μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΠΕΙΑΣ σε ένα Μαθητικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERENGG, διασυνοριακή συνεργασία…. (όχι “Διεθνούς Διαγωνισμου”, όπως με στόμφο έγραψε η Γυμνασιάρχης Λαμπείας) με θέμα “Αναδεικνύω τον τόπο μου” και σκοπό να προβληθεί ο κάθε τόπος, για λόγους τουριστικούς, πολιτιστικούς και άλλους ….

Στη Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας έλαβαν μέρος 30 Γυμνάσια και Λύκεια και η πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε και έδωσε: το 1ο ΒΡΑΒΕΊΟ στο Γυμνασιο-ΛΤ Λαμπείας, το 2ο ΒΡΑΒΕΊΟ στο ΓΕΛ Αιγίου και το 3ο ΒΡΑΒΕΊΟ στο ΓΕΛ Ευηνοχωρίου …

Όμως για την αξιολόγηση και βράβευση αυτή υπήρχαν κανόνες και προϋποθέσεις που είχαν να κάνουν με την αξιοπιστία και την “αυθεντικότητα των στοιχείων, την αμεσότητα, την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του θεατή, την ορθότητα των στοιχείων και την καλή ποιότητα εικόνας και ήχου”….

Όταν μάθαμε την είδηση όλοι είπαμε “με ένα στόμα μια ψυχή” που λέει, χίλια

μπράβο

στα παιδιά του Γυμνασίου μας που μας έδωσαν τη χαρά της κατάκτησης μιας ακόμη πρωτιάς της Δίβρης μας που θα αναδείξει το παραδοσιακό χωριό μας στη Περιφέρεια και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη!!…

Όμως, όταν είδαμε το περιεχόμενο του δύο μόλις λεπτών βίντεο, η χαρά και και η ικανοποίηση μετατράπηκε σε άφατη λύπη για τους συντελεστές (μαθητές-τριες και καθηγητές), του βίντεο (χωρίς να φταίνε βεβαίως οι μαθητές που έπρεπε να καθοδηγηθούν σωστά) και κυρίως οργή για την προχειρότητα της Επιτροπής Αξιολόγησης… Και θα εξηγήσω, με καρέ καρέ παρουσίαση προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό και λεπτό και ενδεχομένως (ή και σίγουρα από κάποιους) να τύχω δυσμενών σχολίων και κατηγοριών που χαλάω αυτό που λέμε “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα” που έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος….

Και θα παρακαλούσα πριν κρίνετε, να δείτε ή να ξαναδείτε με προσοχή το βραβευμένο βίντεο.

https://youtu.be/74ViJCj9880

Λοιπόν

Ξεκινάμε με τον “Λογότυπο” (1η εικ) και ακολουθούν τα πιο σπουδαία:

  1. ΤΟ ΤΡΑΓΟΎΔΙ:

Μας λένε ότι η η μαθήτρια του Γυμνασίου λέει “ένα παραδοσιακό τραγούδι της Δίβρης”. Ουδέν τούτου αναληθέστερον. Κατ’ αρχην να εξαιρέσουμε εδώ από την κριτική μας, την ωραία φωνή της μικρής μαθήτριας Μιχαελας Ν. Αλμπάνη που όντως τραγουδάει πολύ ωραία και της αξίζουν έπαινοι. Από εκεί και πέρα:

α) Η Δίβρη δυστυχώς δεν έχει κανένα δικό της ντόπιο παραδοσιακό τραγούδι.

β) Οι στίχοι του τραγουδιού είναι κλεμμένοι -επακριβώς- από το τοπικό τραγούδι “Δίβρη όμορφο χωριό”, της αδελφής Δίβρης Βορείου Ηπείρου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, εδώ και 15 χρόνια… (βλ. https://youtu.be/DBeS11VKNFw)

γ) Η μελωδία είναι παλιά δημοτική μουσική, και είναι πολύ γνωστή στο πανελλήνιο και φυσικά δεν έχει καμμία σχέση με τη δική μας Δίβρη…

  1. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Εδώ, υπάρχει παράθεση 31 εικόνων από την πανέμορφη νύμφη των Λαμπείων Ορέων Δίβρη που απέχουν παρασάγγας από την αισθητική του χώρου και κυρίως από τις προϋποθέσεις που έθετε ο Διαγωνισμός (περί αυθεντικότητας, ορθότητας στοιχείων, καλή ποιότητα κλπ) και εξηγούμαι:

α) Περιέχονται 31 φωτογραφίες και βέβαια κάποιες είναι καλές, κάποιες άλλες “πειραγμένες” (δηλ επεξεργασμένες, πράγμα απαράδεκτο), κάποιες “κλεμμένες” και άλλες που δεν έπρεπε να μπουν… Αφού δεν μπορούσαν οι συντελεστές να βγάλουν καλές φωτογραφίες, ας απευθύνονταν σε αυτούς που μπορούσαν να τους βοηθήσουν, για να μην εκτίθενται.

β) Δύο φωτογραφίες “που βγάζουν μάτι” είναι ανύπαρκτες για το παραδοσιακό μας χωριό που θέλουμε να προβληθεί παντού. Η μία αφορά μια βρύση (κρήνη) που δεν υπάρχει στη Δίβρη (2η εικ.) και η άλλη μια λίμνη (3η εικ.) ή θάλασσα (και μάλιστα με επιλεουσα εξέδρα!) που φυσικά δεν έχει σχέση με την Δίβρη !!!…

γ) Δύο από τις φωτογραφίες (νομίζω εγω καλούτσικες) είναι αποκλειστικά δικές μου που έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί και στο περιοδικό “ΔΙΒΡΗ”και την ιστοσελίδα μου (φυσικά και είναι δημόσια διαθέσιμες) η μία η χιονισμενη Δίβρη με πρώτο πλάνο το Γυμνάσιο και η άλλη η βρύση του “Κόκκινου” (6η και 7η εικ.)

δ) Η μια φωτογραφία του ωραίου Δημοτικού μας Σχολείου (5η εικ.) σε κοντινό πλάνο όπου φευ!, φαίνεται η σκισμένη Ελληνική σημαία και το παραμελημένο προαύλιο…

ε) Και τελειώνω με το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες που έχει μπει ως ενημερωτικός υπότιτλος. Θα μπορούσε να είναι πιο εμφατικό για τις καλλονές και τη ιστορία της Δίβρης σε περίληψη (μυθολογία, ιστορία, πρώτο σχολείο στην Ηλεία και τόσα άλλα)… Αλλά και με ακριβή λεζάντα κάτω από τα προβαλλόμενα κτίρια (π.χ. κάτω από τον Ναό του Αγ. Κωσταντίνου γράφει “μονές”… 4η εικ.)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ

Προσωπικά, και προς μη κακοφανισμόν κανενός, ήθελα με τα παραπάνω να “στηλιτεύσω ” την ανευθυνότητα και προχειρότητα της 5ελους Επιτροπής Αξιολόγησης, την ίσως αφελή και εντελώς πρόχειρη καθοδήγηση των μαθητών από τους καθηγητές τους (και να σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει και καθηγητής μόνιμος Διβριωτης και Γυμνασιάρχης καταγώμενος που έπρεπε να τους προφυλάξουν, από τέτοια σοβαρά ατοπήματα)….

Καλοί είναι οι πανηγυρισμοί για το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΊΟ και τα πολλά

μπράβο

(τα like και οι καρδούλες στο ίντερνετ) αλλά, ερωτώ:

Εάν κάποιος τουρίστας επισκέπτης έλθει στο ωραίο χωριό μας στη Δίβρη, Έλληνας ή Ευρωπαίος και θέλει να δει την (ανύπαρκτη) βρύση ή την (ανύπαρκτη) λίμνη τι θα θα πει;….

Πέρα από το γεγονός ότι αντί να προβάλλει και διαφημίζει τη Δίβρη, κάνει το ακριβώς αντίθετο!….

Γι’αυτό κι εγώ είπα στη αρχή, ότι θα έδινα στο βραβευμένο βίντεο το

“ΧΡΥΣΌ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ” “


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος