FOLLOW US: facebook twitter

Ενημερωτική εκδήλωση στη Ζαχάρω για τον καρκίνο του μαστού με την ιατρό- ακτινοδιαγνώστρια  Μαρία Αγαλιανού: “Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία”!

Ημερομηνία: 25-10-2024 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ο Οκτώβριος όπως είναι πλέον γνωστό,  είναι παγκόσμιος μήνας, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. Ο Δήμος Ζαχάρως με το Κέντρο Κοινότητας και την Βοήθεια στο Σπίτι στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσαν την Τετάρτη το απόγευμα μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, με ομιλήτρια την ιατρό- ακτινοδιαγνώστρια  Μαρία Αγαλιανού με την παρουσία πολλών γυναικών από την Ζαχάρω και την ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Αγαλιανού με την τεράστια επιστημονική και ιατρική εμπειρία που διαθέτει, μετέφερε το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που την άκουγαν με προσοχή τονίζοντας ότι “Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία” .Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρουσίασή της οι γιατροί δεν θέλουν αρχικά ο καρκίνος του μαστού να έχει συμπτώματα, θέλουν  να ανακαλύπτεται τυχαία στο προληπτικό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει πολύ αρχικό στάδιο της νόσου σε πρώιμο στάδιο, μη κλινικά ψηλαφητός και επομένως εύκολα αντιμετωπίσιμος και φαρμακευτικά και χειρουργικά. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και είναι σημαντική η πρόληψη. Ανέφερε επίσης ότι αν όμως μια γυναίκα ψηλαφήσει στο στήθος της κάτι που θα την προβληματίσει ή αλλάξει το δέρμα τοπικά ,ή αν δει έκκριμα από την θηλή ή την θηλή της να αλλάζει, τότε δεν πανικοβάλλεται αλλά ενημερώνει τον γιατρό της. “Να επισημάνω  τόνισε, σε αυτό το σημείο, ότι ψηλαφητό εύρημα, δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνος”  Επίσης η κ. Αγαλιανού ανέφερε οτι οι γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μεγαλύτερες σε ηλικία ,με εκείνες στη ηλικία των 70 να έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες. Από την ηλικία των 35-40 ετών συστήνεται η πρώτη προληπτική μαστογραφία ,ή διαφορετικά μαστογραφία αναφοράς ενώ καλό είναι σε αυτήν την 5ετια να ελέγχεται ο μαστός υπερηχογραφικά, πάντα βέβαια σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση.  Μετά την ηλικία των 40 ξεκινά ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος και σύμφωνα με την κρίση του ιατρού ακτινολόγου πάντα, θα συμπληρωθεί ο έλεγχος και με υπερηχογράφημα μαστών.

Αρκετές ήταν οι γυναίκες που είχαν ερωτήσεις στις οποίες απάντησε η κ. Αγαλιανού μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης- παρουσίασης που έκανε η ίδια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot