Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα άτομα με αναπηρία
Γράφει η Αγγελική Πετρόγιαννη, Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου
Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο σε οικουμενικό επίπεδο. Επομένως, πρόκειται για έναν αριθμό ατόμων που πρέπει να μας προβληματίσει σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ενεργοποιηθούμε και να θεμελιώσουμε την ισοτιμία των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Μέσω της στρατηγικής που ακολουθείται από τα Ηνωμένα Έθνη επικυρώνεται ότι η πλήρης υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.
Γι’ αυτό το σκοπό τιμούμε την παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να επέλθει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα λειτουργήσουν ως στυλοβάτης στην προώθηση του οράματος της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αποδοχής τους. Αυτή είναι και η βασική επιδίωξη του σχολείου μας του ΕΕΕEΚ Πύργου, το οποίο έχει αγκαλιάσει τους μαθητές που εμφανίζουν περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης, που προκύπτουν ως απόρροια οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών και έχουν ως αντίκτυπο να προκαλούν πληθώρα προσκομμάτων στην αυτοεξυπηρέτηση, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.
Έχουμε κατορθώσει με συνεχή αγώνα, ιδιαίτερη αφοσίωση και υπέρμετρη επιμονή να άρουμε τον “Κοινωνικό Αποκλεισμό” και την περιθωριοποίηση που βίωναν στο παρελθόν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, βοηθώντας και διδάσκοντας στους μαθητές μας τι σημαίνει συμμετοχή στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και σε υπηρεσίες, τα οποία πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είναι κοινό κτήμα όλων των πολιτών της κοινωνίας, στο πλαίσιο της πραγματικής και όχι της τυπικής ισότητας. Επομένως, με εφαλτήριο αυτή τη θέση έχουμε προάγει την αρχή των ίσων ευκαιριών σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ταυτόχρονο σεβασμό στην ατομική και ομαδική ιδιαιτερότητα.
Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το γεγονός ότι έχουμε πάντα δίπλα μας τους επαγγελματίες του Νομού οι οποίοι μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και μας συμπαραστέκονται σε όλες τις δράσεις μας. Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και τους είμαστε υπόχρεοι.
Βασική στοχοθεσία του σχολείου μας συνιστά η αύξηση της αποφοίτησης των μαθητών με ειδικές ανάγκες από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο, με ταυτόχρονη κατάλληλη προετοιμασία ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι μαθητές στη μελλοντική τους ζωή τη βιωματική γνώση που αποκτούν στα εργαστήρια που λειτουργούν στο σχολείο μας. Με τον τρόπο αυτό τους προετοιμάζουμε για την πραγματική ζωή. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι με τη σωστή υποστήριξη, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επιτύχουν μακροπρόθεσμη αμειβόμενη απασχόληση, να γίνουν πιο ανεξάρτητοι και να ζήσουν ευτυχισμένη ζωή. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι η η συμμετοχή σε πολλές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και άλλων οργανισμών και η ενεργοποίηση με ένα τεράστιο αριθμό εκδηλώσεων δικτύωσης, επιχειρηματικής δράσης και καινοτομίας οδήγησε στην ευόδωση της προσπάθειας με την απονομή βραβείων και την καταξίωση του σχολείου μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρόσφατες διακρίσεις εθνικής εμβέλειας που αποδόθηκαν στο σχολείο μας Πρώτο Βραβείο για την Εργασία τους από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY και την Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας FREEMOBILITY και η Τιμητική Διάκριση από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συμμετοχή του σχολείου μας στη Βραδιά του Ερευνητή καθώς και πολλές άλλες. Εξάλλου, είναι αλήθεια ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται τη δημιουργικότητα, τη φροντίδα, την καινοτομία και τη διασκέδαση, στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μάθησης του ΕΕΕΕΕΚ Πύργου.
Βέβαια, χωρίς υποστηρικτική οικογένεια η προσπάθεια όλων των φροντιστών των μαθητών με αναπηρία θα απέβαινε άκαρπη. Γι’ αυτό νιώθουμε πολύ περήφανοι και για τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συμπαράσταση και την αρωγή που παρέχουμε στους γονείς των μαθητών μας σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη ημέρα για να γιορτάσουμε, να σκεφτούμε και να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε τους νέους να ανθίζουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία.