FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Ενήλικες στο δωμάτιο

Ημερομηνία: 25-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99056″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Η Πολιτική είναι οικονομία, η οικονομία είναι τραγωδία»

Ίσως δεν πρέπει κανείς να τοποθετείται επί του θέματος αν δεν έχει διαβάσει και το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Ωστόσο, μπορεί να μιλήσει έστω για τα όσα μεταφέρονται με την δύναμη της εικόνας από τον Κώστα Γαβρά, όπως και για την σχέση της ταινίας με την πραγματικότητα. Καταρχήν τα κινηματογραφικά. Κριτικός κινηματογράφου δεν είμαι, αλλά θεωρώ πως πρόκειται για μία αξιόλογη ταινία, αν και πολύ δύσκολα τελικά θα την ξεχωρίσεις μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του κορυφαίου σκηνοθέτη.

Γεγονός παραμένει ότι έχει λάβει μερικές πολύ καλές κριτικές, ενώ άνοιξε και το φεστιβάλ Βενετίας, όπου ο Έλληνας σκηνοθέτης τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη. Κατά τα άλλα, ο Λούλης ξεχωρίζει ως Βαρουφάκης, ο Μπουρδούμης απογοητεύει ως Τσίπρας και το τέλος της ταινίας, σκηνοθετικά, συνιστά ένα μικρό σεμινάριο. Ακόμα, η μουσική της ταινίας είναι εκπληκτική, και φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Γάλλου (ελληνικής καταγωγής) Αλεξάντρ Ντεσπλά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη ταινία του βετεράνου Γαβρά, που γυρίζεται στην Ελλάδα.

Επί των γεγονότων τώρα, πέρα των μικρών ή των λίγο μεγαλύτερων ενστάσεων που μπορεί να εγείρει κανείς σε σχέση με την οπτική της ταινίας, κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα, όπως δηλαδή τα αφηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο, εφόσον μιλάμε πάντοτε για βιβλίο του ιδίου, άρα και για την προσωπική οπτική του. Στην τελευταία οφείλεται δίχως άλλο και ο εξιδανικευμένος ρόλος του στις διαπραγματεύσεις, εφόσον λίγο πολύ παρουσιάζεται ως ο αυτόκλητος ήρωας του ελληνικού λαού, που αντιμάχεται, ουσιαστικά μόνος του, το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.

Στην ταινία απεικονίζεται εξαιρετικά πόσο απηνείς, κυνικοί, αυταρχικοί, και αδιάφοροι ήταν (και παραμένουν) οι εταίροι σε σχέση με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Την ίδια ώρα όμως που αναδεικνύεται η φιγούρα του υπουργού που αγωνίζεται με αυταπάρνηση για των Ελλήνων τα δίκαια, φανερώνεται παράλληλα η τραγική σημασία του λεγόμενου timing, όσο και η σαφώς υπερφίαλη πεποίθησή του και όλων όσων την συμμερίστηκαν, ότι τελικά οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν. Συσχετισμός δυνάμεων λέγεται, και την σημασία του όρου την έμαθαν καλά οι Έλληνες τα χρόνια της μεγάλης διαπραγμάτευσης.

Υπάρχει όμως και χειρότερο. Είναι το «plan Β» ή «plan Z» ή «plan X», που κανείς μάλλον δεν έχει καταλάβει για ποιο απ’ όλα και με ποιο τρόπο είχε προετοιμαστεί ο Βαρουφάκης. Ακόμα και στην ταινία οι σχετικές αναφορές είναι ελάχιστες και ίσως όχι τυχαία. Μόνο που αυτό ήταν το κλειδί για την διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε σε άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας.

Αντί επιλόγου, θα κλείσω με τα λόγια του ίδιου του Γαβρά, τα οποία οφείλουν να θυμίζουν πάντοτε και προς πάσα κατεύθυνση, ποιο ήταν το διακύβευμα της κρίσης και κατά συνέπεια ποιο ήταν και το ιδεολογικό διακύβευμα για την ίδια την ταινία, πέρα και πάνω από τον ρόλο του Βαρουφάκη. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε:

«Εν είδει επιλόγου στην οικονομική κρίση 10 χρόνια μετά το ξέσπασμά της το 2008, φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει πως υπεύθυνες για αυτήν είναι οι κυβερνήσεις που διοικούσαν αυτή τη χώρα εδώ και 30 χρόνια, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εκείνες άφησαν να αναπτυχθεί, από ανικανότητα ή και λόγω του πελατειακού τους πνεύματος, ένα κολοσσιαίο χρέος 320 δισεκατομμυρίων. Ένα χρέος αδύνατο να αποπληρωθεί.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία συνέχιζαν χωρίς ενοχές να πωλούν τα προϊόντα τους, αυτοκίνητα κλπ, αλλά κυρίως εκείνα της πολεμικής βιομηχανίας σε μια χώρα που ήξεραν ότι είναι υπερχρεωμένη. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άφηνε να συμβαίνει. Από την αρχή της κρίσης αισθάνθηκα ότι η χώρα έμπαινε σε μια από αυτές τις δραματικές καταστάσεις που κατά καιρούς έχει περιέλθει το Έθνος από την ίδρυση του ελεύθερου κράτους το 1821. Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είχε παγιδευτεί σε μια φτωχοποίηση και υποβίβαση».

Ο εκδότης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia