FOLLOW US: facebook twitter

Ενιαία ΔΕΥΑ Ηλείας

Ημερομηνία: 29-05-2024 | Συντάκτης:

Το σχέδιο συγχωνεύσεων παρουσίασε στους δημάρχους της Ηλείας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδ. Σκυλακάκης

-Πολυετείς ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών και δ/νοντα σύμβουλο στον νέο φορέα οι βασικές προτάσεις

-Ρεαλιστική και βιώσιμη η πρόταση, τόνισε ο υφυπ. Προστασίας του Πολίτη, Ανδρ. Νικολακόπουλος

-Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στο τραπέζι της συζήτησης επανέρχεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη συγχώνευση των δημοτικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων ύδρευσης σε έναν ενιαίο φορέα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στους δημάρχους της Ηλείας ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στην Αθήνα, παρόντος και του Ηλείου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει τους επόμενους μήνες ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών από τους πολίτες, η οποία θα προβλέπει την εξής διπλή ρύθμιση: 120 δόσεις για τους πολίτες προς τις ΔΕΥΑ ή τις αντίστοιχες υπηρεσίες που διαχειρίζονται την ύδρευση, ενώ για τα παλιά χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ προβλέπεται η 20ετής αποπληρωμή τους με αυτόματη παρακράτηση από του Κοινοτικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Παρότι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με τη διοικητική διάρθρωση του νέου φορέα και τον μηχανισμό εισπραξιμότητας, ο υπουργός φέρεται να τους είπε ότι η έδρα της νέας ενιαίας ΔΕΥΑ θα είναι στην πρωτεύουσα του νομού, θα έχει διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενου από εκπροσώπους των δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να ορίσουν έναν διευθύνοντα σύμβολο που θα επωμιστεί με την ευθύνη της αποτελεσματικής είσπραξης των λογαριασμών από τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, θα προηγηθεί διαβούλευση επί του νέου νόμου, μέχρις ότου κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση. Από την πλευρά των δημάρχων διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις για το πώς αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη, ωστόσο ανέφεραν ότι θα μπορούν να τοποθετηθούν ασφαλέστερα μόλις τους δοθεί το ακριβές κείμενο του υπό κατάρτιση νόμου.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Ρεαλιστική και βιώσιμη η πρόταση για έναν Οργανισμό Ύδρευσης στο νομό»

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Δημάρχους της Ηλείας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε:

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε μία πολύ σοβαρή πρόταση για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Ύδρευσης στην Ηλεία, που θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες. Για εμάς το ζητούμενο είναι να έχουμε ισχυρούς και αξιόπιστους Οργανισμούς ύδρευσης, βιώσιμους που θα παράσχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες και θα εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι μία γενναία ρύθμιση για τις οφειλές των δημοτών, μέσω των 120 δόσεων, όπως και γενναία ρύθμιση για τους δήμους ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι το μοντέλο λειτουργίας των Οργανισμών Ύδρευσης έχει πολλά προβλήματα και δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών. Όλο το σύστημα συνεπώς χρειάζεται εξυγίανση και σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται η πρόταση του Υπουργού, με στόχο να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους νομούς της χώρας. Πιστεύουμε ότι είναι μία ρεαλιστική πρόταση, σε σωστή βάση που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακούστηκαν οι απόψεις των Δημάρχων και πρέπει να κινηθούμε προς μία κατεύθυνση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε:

«Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο-θα προηγηθεί φυσικά και διαβούλευση-για κατάργηση των υφιστάμενων ΔΕΥΑ όπως τις γνωρίζουμε και ίδρυση μιας περιφερειακής ΔΕΥΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα. Θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο οι Δήμαρχοι, αλλά θα υπάρχει και Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται και θα επιλέγεται με μόρια ανάλογα τα προσόντα του. Πρέπει να επιτευχθεί η εισπραξιμότητα των οφειλών που υπάρχουν προς τις ΔΕΥΑ η οποία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Τα χρέη των ήδη υπαρχόντων ΔΕΥΑ θα ρυθμιστούν σε δόσεις μέσω ΚΑΠΑ για μια 20ετία ή και 30 χρόνια άτοκα. Και οι οφειλές των οφειλετών προς τις ΔΕΥΑ θα ρυθμιστούν έως και σε 120 δόσεις. Υπάρχει διάθεση από το Υπουργείο να βρεθεί λύση αλλά παράλληλα επικρατεί και από πλευράς μας προβληματισμός για το πώς θα λειτουργήσουν οι περιφερειακές ΔΕΥΑ, και φυσικά πώς θα στελεχωθούν».

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, δήλωσε:

«Συζητήσαμε επί του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε έναν ενιαίο φορέα σε επίπεδο νομού. Ακούσαμε με ενδιαφέρον το γενικό πλαίσιο και τις βασικές διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών, ωστόσο έχουμε κάποιες επιφυλάξεις, σε θέματα όπως ο μηχανισμός εισπραξιμότητας κλπ. Μόλις όμως λάβουμε τις οριστικές διατυπώσεις του νόμου, θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε:

«Η σύσκεψη αφορούσε τηδημιουργία μιας ενιαίας ΔΕΥΑ στην Ηλεία. Είναι μια κίνηση που κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλο ρίσκο, όμως θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί και να εκφραστεί από την ΚΕΔΕ, που είναι το συλλογικό της όργανο».

O δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, δήλωσε: «Το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Έγινε μια συζήτηση σοβαρή και ειλικρινής. Η πρόταση του Υπουργού, ήταν, με νέα νομοθετική ρύθμιση τα χρέη των Δήμων να εξοφληθούν μέσω των ΚΑΠ που δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα βάθος χρόνου 20ετίας, άτοκα. Επιπλέον συζητήθηκε η κυβερνητική πρόταση για τη λειτουργία των Περιφερειακών ΔΕΥΑ, και την δυνατότητα αυτών να χειριστούν τα συγκεκριμένα χρέη. Φυσικά σε όλο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες από τους ΟΤΑ, όπως η αύξηση της εισπραξιμότητας κ.ά. Είμαστε σε διαβούλευση. Έγινε το πρώτο θετικό βήμα και ελπίζουμε ότι θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις για όλους μας».

Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, δήλωσε «ουδέν σχόλιον» και ο δήμαρχος Ήλιδας, δεν θέλησε να τοποθετηθεί στην παρούσα φάση.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει την εξής πρόταση:

Το τριετές Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης τη προτείνεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, διάγνωση των αναγκών και αποτίμηση της διαχειριστικής ικανότητας των φορέων ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  • Κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό:
  • Εξαίρεση των ΔΕΥΑ από τον περιορισμό των προσλήψεων (δεδομένου ότι καλύπτουν ανταποδοτικές υπηρεσίες).
  • Τριετές πρόγραμμα με την αναγκαία στελέχωση των ΔΕΥΑ και των Κοινών Υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες αλλά και τις προγραμματιζόμενες συνταξιοδοτήσεις της επόμενης πενταετίας. Θέσπιση διαπιστωτικής πράξης για τη στελέχωση κάθε Κοινής Υπηρεσίας.
  • Χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των διαδημοτικών δομών και λειτουργιών, για την παρεχόμενη σε ΔΕΥΑ και Δήμους υποστήριξη, από Ειδικό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021–2027 (με χρηματοδότηση κυρίως από τα Προγράμματα Τεχνικής Βοήθειας).
  • Υποστήριξη των ΔΕΥΑ, των Δήμων και των διαδημοτικών δομών για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς τους.
  • Αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος:
  • Εφαρμογή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων).
  • Πρόγραμμα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίηση των ΑΠΕ με εξειδίκευση του Προγράμματος «Απόλλων» στον τομέα των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Ψηφιακή αποτύπωση των δικτύων:
  • Πρόγραμμα ψηφιακής αποτύπωσης των υποδομών (πηγών υδροδότησης, δικτύων, ΕΕΛ κλπ) και Πρόγραμμα αντιμετώπισης των διαρροών των δικτύων.
  • Βελτίωση της εισπραξιμότητας:
  • Σχέδιο Δράσης για την είσπραξη των οφειλών και την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής και συνεργασία με την ΑΑΔΕ.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα για το πόσιμο νερό και τα λύματα:
  • Ένταξη των προγραμμάτων που εκπονούνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
  • Πρόγραμμα Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης:
  • Προγραμματική Σύμβαση των αρμόδιων Υπουργείων με την ΡΑΑΕΥ, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ για τη Διακυβέρνηση της Μεταρρύθμισης.
  • Διασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών της Μεταρρύθμισης.
  • Ειδικές ρυθμίσεις για τις τρεις Νησιωτικές Περιφέρειες και για τους Νησιωτικούς Δήμους των Ηπειρωτικών Περιφερειών και της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και για τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τα ποιοτικά στοιχεία, τις ιδιαιτερότητες και την ανομοιογένεια των ΔΕΥΑ.
  • Ψηφιοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και δημιουργία ενός ΟΠΣ Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Διεύρυνση του ρόλου της ΕΔΕΥΑ, βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς της στην υποστήριξη των ΔΕΥΑ και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της.

Χρηματοδότηση της Μεταρρύθμισης

Για τη Χρηματοδότηση της Μεταρρύθμισης προτείνει να αξιοποιηθούν:

  • οι ίδιοι πόροι των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για την κάλυψη των δαπανών του νέου προσωπικού των ΔΕΥΑ (δεδομένου ότι αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες),
  • τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021–2027 και ιδίως το Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια & υποστήριξη Δικαιούχων», η Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», τα Περιφερειακά Προγράμματα και το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης.
  • Η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ (για την κάλυψη κυρίως του πρόσθετου ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διακυβέρνηση της Μεταρρύθμισης

Για τον σχεδιασμό και τη διοίκηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένης της εκπόνησης και εφαρμογής του τριετούς Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, προτείνει την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του ΥΠΕΝ, του ΥΠΕΣ, του ΥΠΕΘΟ, του ΥΠΥΓ, της ΡΑΑΕΥ, της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος