FOLLOW US: facebook twitter

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από το ΔΛΤΠ για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του νομού δια… θαλάσσης

Ημερομηνία: 05-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

«Οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το απόγευμα του Σαββάτου στο Κατάκολο, στο «Agora Open Hall», το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, με διακεκριμένους ομιλητές.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές – εκπρόσωποι μεγάλων Ναυτιλιακών Εταιρειών και Εταιρειών που ασχολούνται με τον Τουρισμό- ανέλυσαν διεξοδικά τα δεδομένα που καταγράφονται σε Παγκόσμιο επίπεδο για τον τομέα της κρουαζιέρας που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και μαζί με αυτά έβαλαν στον χάρτη το λιμάνι του Κατακόλου και τις  αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να έχει στο μέλλον. Κυρίαρχη είναι ωστόσο η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κρουαζιέρα που θα πρέπει να συνυπάρξει με το προσωπικό όραμα, ένας συνδυασμός ικανός ν` αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο…

Υπεύθυνος διοργανωσης της ημερίδας ήταν ο ειδικός σύμβουλος του ΔΛΤΠ Ζώης Υφαντής που στο ξεκίνημα της καλωσόρισε το κοινό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, από τους βουλευτές Ηλείας, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοικήσης ενώ διαβάστηκαν και μηνύματα.

Τον κύκλο των ομιλιών της ημερίδας άνοιξε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Κρύση Παλάση και ακολούθησαν η Δρ. Μακαντάση Φαίη, Ερευνήτρια, Αναλύτρια της εταιρεία ερευνών «διαΝΕΟσις» και ο κ. Γιώργος Πεντελής, υπεύθυνος του ναυτιλιακου τμηματος destination services του ελληνικού τμήματος του μεγάλου Ταξιδιωτικού Οργανισμού TUI.

Τον κύκλο ομιλιών της ημερίδας έκλεισε ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής, που έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα τέσσερα χρόνια διοίκησης από τον ίδιο, του Λιμενικού Ταμείου, για τα έργα που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του αλλά και για όλα όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

Ο κ. Βαρουξής μεταξύ άλλων επιγραμματικά ανέφερε τα εξής:

1. Βάλαμε  τις βάσεις για τη δημιουργία υπηρεσίας (σύγχρονος ΟΕΥ)στο πιο σημαντικό ΝΠΔΔ του Δήμου Πύργου και επίκεινται  οι διαδικασίες στελέχωσής της με τις γνωστές δυσκολίες του κανόνα των προσλήψεων.

2. Θέμα διαφάνειας

Εφαρμόσαμε σαν διοίκηση –  κάτι που δεν συναντάται  στο Δημόσιο – δύο  καινοτόμες αποφάσεις .

1. Ανάθεση του τομέα των οικονομικών  σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης

2. Διενέργεια ετησίως διαχειριστικού ελέγχου της διοίκησης του ΔΛΤΠ  με αίτημα στο ΣΟΛ

3. Δημιουργήσαμε τις βάσεις για να γίνει το λιμάνι ασφαλές.

4. Στις 12 Ιουνίου δημοπρατήθηκε με  δημόσιο διεθνή διαγωνισμό η  ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του τουριστικού μας λιμένα.

5. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό για την εύρυθμη πλέον λειτουργία του λιμένα είναι ότι οι υποδομές αυτές θα συνοδευτούν  με την ολική εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, γεγονός που θα βάλει τέρμα στο θέμα της ανομίας.

6. Ονοματοδοσία λιμανιού

O τουριστικός λιμένας μας απέκτησε ένα brand name που του αξίζει , « λιμάνι Γιάννης Λάτσης»  ώστε να μην αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς των τουριστών για συγκεκριμένο προορισμό , αλλά ένα επώνυμο πλέον λιμάνι.

7. Έργα ΠΔΕ

Τα έργα αυτά είναι:

-Τοποθέτηση δέστρας στον προσήνεμο μόλο

-Τοποθέτηση προσκρουστήρων

-Αντικατάσταση σκιάστρων στα καταστήματα παραλίας

-Ανάπλαση χώρου ΓΑΙΟΣΕ

Πετύχαμε  χρηματοδότηση 120,000 ευρώ για την κατασκευή στεγάστρων, 100,000 ευρώ για την αντικατάσταση των προσκρουστήρων και 300,000 ευρώ για την κατασκευή πλωτής νησίδας στήριξης στον προβλήτα 1.

8. Ανάπτυξη χώρου ΓΑΙΟΣΕ

9. Υδατοδρόμιο- Ολοκλήρωσαμε  την Α φάση και αναμένουμε την περιβαλλοντική μελέτη  για να ολοκληρωθεί και η Β φάση

10. Μέλος ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΙΜΕ

Εθεσα  υποψηφιότητα για μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΙΜΕ και εξελεγην με σημαντικό αριθμό ψήφων . Απέκτησε λοιπόν για πρώτη φορά στην ιστορία του φωνή το λιμάνι μας και παράλληλα ένα σημαντικό φορέα στήριξης σε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει , την ΕΛΙΜΕ.

11. Προσεγγίσεις κρουαζερορόπλοιων

Το λιμάνι του Κατακόλου κρατά σταθερά τα τελευταία χρόνια την πέμπτη θέση ανάμεσα στα λιμάνια όλης της χώρας, στον αριθμό αφίξεων κρουαζιερόπλοιων καθώς και αριθμού επιβατών.»

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουξής συμπλήρωσε πως «Όταν θέλεις κέρδη ,  ξοδεύεις , φτιάχνεις το προϊόν και μετά το πουλάς. Και εμείς τόσα χρόνια έχουμε τη γαλακτοφόρα αγελάδα με το όνομα της αρχαίας Ολυμπίας και ζητάμε  χωρίς να δίνουμε».

Τα προβλήματα του λιμανιού

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμάνι Κατακόλου ο κ. Βαρουξής μεταξύ άλλων ανέφερε:

-Αυτή τη στιγμή, το νομικό πρόσωπο ως υπηρεσία υπολειτουργεί .

-Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και ο Δήμος δεν το ενισχύει  ( δεν έχουμε ούτε Π.Ο.Υ , ούτε πρακτικογράφο , ούτε υπάλληλο γενικών καθηκόντων)

-Αποτέλεσμα ,  κανείς από τους εξωτερικούς συνεργάτες μας ( που μας παρέχουν φύλαξη , ασφάλεια , καθαριότητα  , λογιστικές υπηρεσίες κλπ ) δεν έχει πληρωθεί ΤΟ 2019 .

-Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι  το λιμάνι να συνεχίζει να λειτουργεί εκ θαύματος .

-Και επειδή θαύματα ως γνωστόν δεν συμβαίνουν , αν δεν υπήρχε η προσωπική σχέση με το Ίδρυμα Λάτση  και παραλληλα η αγάπη τους για τον τοπο μας και ιδιατερα για το Κατακολοτο λιμάνι σήμερα θα είχε κλείσει !!!»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ τόνισε ότι «Ζητούμενο πλέον είναι όλα τα ανωτέρω που κατακτήθηκαν και δρομολογήθηκαν  με πολύ κόπο , να συνοδευτούν με την φιλοσοφία των εμπλεκομένων φορέων ότι το συμφέρον του τόπου πρέπει να είναι πάνω από κάθε  (μικρό)πολιτική , η οποία αφορά την πολιτική επιβίωση κάποιων  ή τον «στόχο»  εξυπηρέτησης ημετέρων   ψηφοφόρων , ή επιχειρηματιών.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος