FOLLOW US: facebook twitter

Ενδιαφέρον μεν, αόριστες υποσχέσεις δε…

Ημερομηνία: 11-11-2021 | Συντάκτης:

-Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων και η ανασυγκρότηση της Ηλείας κυριάρχησαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
-για την ύπαρξη ειδικού σχεδίου στα πρότυπα της Εύβοιας και τις αποζημιώσεις
-για την Πατρών-Πύργου και για το ενδεχόμενο νέου αθλητικού κέντρου στην Ολυμπία
-για τη σταφίδα και τη σύνδεση πολιτισμού-πρωτογενούς τομέα


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τη γενική και αόριστη υπόσχεση ότι η πυρόπληκτη Ηλεία θα έχει την ίδια μεταχείριση με την Εύβοια έδωσε χθες από την Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν και επτά υπουργοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα όσα έχουν γίνει ως τώρα και στο τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ό,τι κάνουμε στην Βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και στην Αρχαία Ολυμπία» και πρόσθεσε ότι δρομολογείται ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «που θα μπορέσει να κάνει όλες τις παρεμβάσεις με τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο έτσι ώστε η Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν και να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στην Αρχαία Ολυμπία έτσι ώστε από τη μία ο αρχαιολογικός χώρος να επεκταθεί, από την άλλη η πόλη της αρχαίας Ολυμπίας να ωφελείται από τον πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Δεν είναι λογικό αυτό το οποίο μου λέτε να έρχονται ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία και τελικά επειδή δεν έχουμε σκεφτεί σωστά την οργάνωση του χώρου να μην υπάρχει όφελος στο βαθμό που θα έπρεπε για την τοπική κοινωνία. Πρέπει να το μελετήσουμε και θα ασχοληθώ και εγώ προσωπικά με το θέμα αυτό και νομίζω ότι οι σκέψεις και οι λύσεις είναι ήδη στο τραπέζι.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θερινής πυρκαγιάς, τονίζοντας ο κρατικός μηχανισμός, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, κινείται με υψηλότερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν.
«Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η πυρκαγιά, με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό, και δημιουργούμε νέο πρότυπο συνεργασίας του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Οι δύο βασικοί άξονες που θα κινηθούμε είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο εδώ είχαμε μία πολύ έντονη ροή αιτημάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα, την οποία αποτύπωσαν υπηρεσίες μας. Αυτό οδήγησε σε μικρή καθυστέρηση, νομίζω ότι ξεπεράστηκε και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις αγροτικές αποζημιώσεις, όμως χρειάζεται συνολικά να ξαναδούμε το πλαίσιο των αγροτικών αποζημιώσεων και αυτή είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία δρομολογείται σε συνεννόηση με τη γραμματεία της Κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρώτιστο μέλημα είναι η αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να το διευρύνει.

«Για πρώτη φορά μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό, ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κοιμηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα έργα τα οποία έχουν και έναν ιδιώτη ανάδοχο άρα δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των διαδικασιών του δημοσίου».

Ανοιχτός μεν αλλά…

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις και παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά την πορεία της αποκατάστασης στην Ολυμπία, εκφράζοντας την επιθυμία να συνδυαστεί ο πολιτισμός με τον πρωτογενή τομέα φέρνοντας ως παράδειγμα τα ελαιόδεντρα του αρχαιολογικού χώρου.

«Συζητούσα με την Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχουμε αυτή τη στιγμή έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να μπορεί να πουληθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα.

Όσον αφορά την πρόταση για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, δεν το απέρριψε, όμως εξέφρασε την προτίμησή του για τη διεξαγωγή αγωνισμάτων στο αρχαίο στάδιο, κατά το πρότυπο των αγώνων σφαιροβολίας που είχαν διεξαχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Αυτό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, δεν είναι κάτ’ ανάγκη να φτιάξουμε ένα ακόμη στάδιο, αλλά είναι η δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε περισσότερες δράσεις ενδεχομένως και αθλητικές εντός του αρχαιολογικού χώρου. Χαίρομαι που και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται αυτή τη νέα δυναμική σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δέσμευση για «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία»

Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, υιοθέτησε την άποψη του δήμου και της Περιφέρειας ότι πρέπει να μιλάμε για δρόμο που φτάνει ως την Ολυμπία και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως το έργο ξεκινά εντός του 2022.

«Για το ζήτημα του δρόμου θα τονίσω ότι υπάρχουν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα. Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο που δυστυχώς στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος και βέβαια είμαι βέβαιος ότι με το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεγάλο, τον καινούργιο δρόμο, θα τον πω “Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία” αναγνωρίζοντας απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού γιατί βρίσκεται αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω προσωπικά ασχοληθεί, θα το ξεμπλοκάρουμε -είναι προσωπική μου δέσμευση- και εντός του 2022 θα ξεκινήσουμε τον δρόμο αυτό γιατί αποτελεί μία εκκρεμότητα της πολιτείας για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το πρόβλημα με την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση το έχει θέσει στην Κομισιόν για να βρεθεί λύση, ωστόσο έκανε λόγο για ζήτημα «δύσκολο».

Φαρμάκης για αντιπλημμυρικά

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και σχετίζονται κυρίως με τις αποκαταστάσεις και τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατευθυνθεί προς αυτό το σκοπό πόροι περίπου 500.000 και χθες εντάχθηκε στη ΣΑΕ 075 ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικό 10 εκατ, ευρώ, όπως και το έργο που αφορά το Δασαρχείο για τη θωράκιση της περιοχής, την αποκατάσταση υποδομών όπου υπάρχει έργο 4 εκ. στη ΣΑΕ 081, καθώς και συμπληρωματικές συμβάσεις συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ. Αυτά καταδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις υπήρξαν άμεσες , τονίζοντας ότι η αγωνία του είναι πώς θα κερδίσουμε το χρόνο να υλοποιηθούν έγκαιρα τα έργα. Εκθείασε ακόμη την άρτια συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τις πυρκαγιές. Αναφέρθηκε ακόμη στην τοποθέτηση συστήματος πρόληψης πυρκαγιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει εγκριθεί από το «Αντώνης Τρίτσης».

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Ήλθον, είδον, απήλθον. Πλεονάζουσες αναφορές στο ένδοξο παρελθόν. Δόθησαν εκ νέου υποσχέσεις μόνο για την Αρχαία Ολυμπία. Αγνοήθησαν η Ηλεία και οι παραγωγικές δυνάμεις. Αυτά… συνέβησαν σήμερα με την επίσκεψη του κορυφαίου κυβερνητικού κλιμακίου»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος