FOLLOW US: facebook twitter

Ένας χρόνος Κίνημα Αλλαγής: Το μετέωρο βήμα του…ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία: 13-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75461″ img_size=”full”][vc_column_text]Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, όταν στήθηκαν, σε όλη τη χώρα, οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα που στόχευε να ενώσει τις δυνάμεις που τοποθετούνταν πολιτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Επρόκειτο για την εξέλιξη των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει μήνες πριν και είχαν ως αποτέλεσμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Ποτάμι, το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,και  η ΔΗΜ.ΑΡ να αποφασίσουν την ενοποίηση τους σ’ ένα κόμμα.
Ο στόχος; Η επιστροφή των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ ή αποστασιοποιήθηκαν πολιτικά. Ο τρόπος; Η δημιουργία ενός ισχυρού φορέα που θα μπορεί και πάλι να εμπνεύσει με τη στάση του, τις θέσεις του και το πρόγραμμα του.

Υποψηφιότητα για την θέση του επικεφαλής του φορέα έθεσαν εννέα συνολικά πρόσωπα. Μάλιστα, ο “προεκλογικός” αγώνας τους έδωσε μία πρώτη σπίθα συσπείρωσης ενός χώρου που πληρώνοντας βαρύ το τίμημα των μνημονίων είχε οδηγηθεί ποσοτικά στο περιθώριο.

Οι 212.000 πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες

Η μέρα των εκλογών, έφτασε τις προσδοκίες στο… ταβάνι, αφού πάνω από 212.000 πολίτες προσήλθαν για να ψηφίσουν και να εκλέξουν αρχηγό του φορέα. Η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Φώφη Γεννηματά, όπως άλλωστε αναμενόταν, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 41,27%. Αντίπαλος της στο δεύτερο γύρο, ο προερχόμενος από τη νεολαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Στο δεύτερο γύρο η Φώφη Γεννηματά με τον αέρα της διαφοράς, αλλά και της στήριξης που είχε λάβει από τους περισσότερους συνυποψηφίους της, κέρδισε την αρχηγεία με ποσοστό 56% έναντι 44% που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και εγένετο Κίνημα Αλλαγής

Στις 28 Νοεμβρίου του 2017, μετά από συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου φορέα. Το “Κίνημα Αλλαγής” μόλις ξεκίνησε να καταγράφετε ως αυτόνομη πολιτική δύναμη και ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν τα «στοιχήματα» για την τύχη του. Την ίδια περίοδο και με ζωντανή ακόμη τη «φλόγα» από τις εσωκομματικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις το καταγράφουν με διψήφια ποσοστά.

Το πολιτικό συμβούλιο και ο δρόμος προς το συνέδριο

Αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το «νεοφώτιστο» Κίνημα Αλλαγής αποκτά καθοδηγητικό όργανο. Είναι το πολιτικό συμβούλιο και σε αυτό μετέχουν πλην της Φώφης Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Από τις πρώτες αποφάσεις του νέου οργάνου ήταν ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου, όπου θα παρουσιαζόταν, μεταξύ άλλων, η ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του νέου κόμματος. Τότε έκαναν την παρουσία τους τα πρώτα σύννεφα. Ο λόγος ήταν ότι υπήρξε διαφωνία για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

η συνάντηση οιωνός

Λίγες μέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2018 μία συνάντηση πύκνωσε τα σύννεφα και προοιώνισε όσα, εντέλει, επακολούθησαν το επόμενο διάστημα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο πρώτος για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛ ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχεται σκληρή κριτική. Οι επικρίσεις αφορούσαν κυρίως το γεγονός πως μία τέτοια συνάντηση την εβδομάδα πού ήταν το ιδρυτικό συνέδριο μόνο σύγχυση θα μπορούσε να προκαλέσει. «Αισθανόμαστε ως Ποτάμι την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα», απάντησε τότε ο επικεφαλής του Ποταμιού στέλνοντας τα μηνύματα του.

Στις αρχές Απριλίου και μετά από αρκετές συζητήσεις, τριβές και διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής κατέληξαν στα 400 στελέχη που θα αποτελούν την πρώτη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Ο στόχος να εκπροσωπηθούν αναλογικά όλα τα κόμματα και οι τάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ

«Το έως εδώ της Φώφης Γεννηματά και οι προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης που τελικά δεν ευδοκίμησαν»

Ο μήνας Μάιος ξεκινά με την Φώφη Γεννηματά να ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου, όπως υποστήριξε τότε, να μην δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ με τη «συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο», αλλά να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Λίγες μέρες αργότερα συνεδριάζει από κοινού η κ.ο και η ομάδα πολιτικού σχεδιασμού του Ποταμιού. Εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο συμφωνούν να μην σηκώσουν τους τόνους. Γεννηματά και Θεοδωράκης συναντιούνται και βρίσκουν πρόσκαιρα χρυσή τομή. Για την ώρα το διαζύγιο είχε αποφευχθεί.

«Η σοβαρή εμπλοκή λόγων Πρεσπών και η οριστική αποχώρηση του Ποταμιού»

Από τις τελευταίες μέρες του Μαΐου όταν και άρχισε να γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση θα φέρει μία τελική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων η συζήτηση για το τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγή φούντωνε καθημερινά.

Το κείμενο της «Συμφωνίας των Πρεσπών» γίνεται γνωστό την Τετάρτη 13 Ιουνίου. Την επομένη πραγματοποιείται ένα από το πιο κρίσιμα πολιτικά συμβούλια του ΚΙΝ.ΑΛ. «Είναι κακή η συμφωνία», υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά. «Υπάρχουν γκρίζα σημεία αλλά η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση» δηλώνουν οι Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης και Καμίνης. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει ανένδοτη και δηλώνει πως θα απορρίψει τη συμφωνία. Δημιουργείται αδιέξοδο.
Το τέλος της σχέσης ΚΙΝ.ΑΛ- Ποτάμι έφτασε. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κάνει πίσω και δηλώνει πως «το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό κίνημα από αυτό που θέλαμε» και παραπέμπει στη «Μεγάλη Συγκέντρωση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού» για την απόφαση παραμονής ή αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Η ΜΕ.ΣΥ.Α πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης εισηγείται αποχώρηση και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ολοκληρώνεται.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia