FOLLOW US: facebook twitter

Ένας στους πέντε ψήφισε άκρα δεξιά

Ημερομηνία: 11-06-2024 | Συντάκτης:

Μια κακή μέρα ξημέρωσε χθες για τη χώρα, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους επέλεξε σχήματα της Ακρας Δεξιάς. Κατ’ αναλογίαν με την ακροδεξιά στροφή της υπόλοιπης Ευρώπης, πέραν του οριακώς διψήφιου ποσοστού της Ελληνικής Λύσης, η Νίκη κινείται σε ποσοστά πλησίον του 4,5% (σχεδόν μία μονάδα πάνω από το 3,7% των εθνικών εκλογών του 2023).

Μάχη για την έδρα έδινε ώς το τελευταίο λεπτό η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, όταν στις προ έτους εθνικές εκλογές ήταν μόλις στο 0,43%. Στα κόμματα της Ακρας Δεξιάς προστίθεται και το κόμμα Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου με ποσοστό κοντά στο 1,5%. Αθροιζόμενα τα ποσοστά των κομμάτων της Ακρας Δεξιάς είναι στο 19%!

Κέρδη καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με κυριότερο πολιτικό όφελος ότι είναι το μοναδικό κόμμα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δηλαδή, που εκλέγει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν τα κατάφερε, αντιθέτως, η Νέα Αριστερά που έμεινε κάτω από το 2,5%. Πηγές του κόμματος σημείωναν ότι «η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά, από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται». Παρά την απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ίδιες πηγές από τη Νέα Αριστερά έδιναν την υπόσχεση ότι ο εν λόγω πολιτικός φορέας θα συνεχίσει τον αγώνα του».

Ιδιο αποτέλεσμα με τη Νέα Αριστερά κατέγραψε το ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, με άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και μισής μονάδας από τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου περιορίστηκαν κάτω του 1,5% και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη στο 1%.. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τέλος, ήταν στο 0,5% (0,3% τον περασμένο Ιούνιο)  Ακόμη και τα κόμματα πάντως που κατέγραψαν αύξηση ποσοστών είχαν απώλεια σε αριθμό ψήφων λόγω της εκρηκτικής αύξησης της αποχής.

Πηγή: Efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος