Ένας χρόνος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107401″ img_size=”full”][vc_column_text]
Στα 10 δισ. οι απώλειες – Θολή η επόμενη μέρα
Σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμά ο εμπορικός κόσμος τις απώλειες ένα χρόνο μετά την πρώτη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, απόφαση που εφαρμόστηκε στις 18 Μαρτίου 2020. Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς σε αυτά τα 10 δισ. ευρώ που είναι απώλειες σε τζίρο, δεν συγκαταλέγονται οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από μη είσπραξη ΦΠΑ, αλλά και ο λογαριασμός από τα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.
Ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα, 17 Μαρτίου, ήταν η τελευταία φορά που τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς, καθώς από την επομένη θα ξεκινούσε για τον κλάδο ένας μαραθώνιος, το τέλος του οποίου δεν είναι ακόμη ορατό. Κι αυτό διότι μπορεί όλες οι ενδείξεις να συγκλίνουν στην επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις 29 Μαρτίου, όμως το πρόβλημα πλέον δεν είναι τόσο το εάν θα ανοίξουν μία εβδομάδα πριν ή μία εβδομάδα μετά, αλλά σε ποια κατάσταση θα είναι όταν θα ανοίξουν, τι επιφυλάσσει δηλαδή η επόμενη ημέρα.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις, όταν επαναλειτουργήσουν και τελειώσει η περίοδος αναστολής πληρωμών προς δημόσιο και τράπεζες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με συσσωρευμένες οφειλές, στις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν όλες να τις αποπληρώσουν και θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε διακοπή της λειτουργίας τους. Το γεγονός δε ότι υπάρχουν πολλές οφειλές προς προμηθευτές – στην αγορά γίνεται λόγος για μεταχρονολογημένες επιταγές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ και αρκετές από αυτές θα εξελιχθούν σε ακάλυπτες- θα προκαλέσει συνθήκες ντόμινο στον κλάδο, συμπαρασύροντας βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
Επισφαλείς, εξάλλου, θεωρούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο, καθώς με τον τερματισμό του καθεστώτος της αναστολής σύμβασης εργασίας και όταν λήξει χρονικά η υποχρέωση που έχουν οι εργοδότες να μην προβαίνουν σε απολύσεις, αναμένονται σημαντικές περικοπές σε προσωπικό. Ήδη με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης απασχολουμένων στο λιανεμπόριο, εξαιρουμένου του κλάδου διατροφής, όπου έγιναν προσλήψεις, και του κλάδου καυσίμων κατέγραφε μείωση 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Φόβοι για μαζικές απολύσεις στον κλάδο όταν φύγει το δίχτυ προστασίας των αναστολών εργασίας.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι απώλειες στο λιανικό εμπόριο το 2020 ήταν περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο τζίρος θα είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν του 2020, δεδομένου ότι τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά στην ουσία μόνο για 11 ημέρες, χάνοντας σχεδόν όλο τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος του λιανεμπορίου ήταν 11,18 εκατ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]