FOLLOW US: facebook twitter

Ένας αλλιώτικος περίπατος στην πόλη του Πύργου

Ημερομηνία: 30-04-2024 | Συντάκτης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την Βιβλιοθήκη της πόλης

  • Βόλτα σε ιστορικά σημεία με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Ένας αλλιώτικος περίπατος, στην πόλη του Πύργου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, η οποία συμμετέχει μαζί με την Βιβλιοθήκη της Βουλής και άλλες 63 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, στον «περίπατο βιβλίου» που οργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης έργων του λόγου.

Ένας περίπατος, σε ιστορικά σημεία της πόλης με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα του Πύργου, που συντόνιζε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Νίκη Κατσιάπη.

Πρώτος σταθμός ήταν το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και η υποδοχή έγινε από τον Δήμαρχο Στάθη Καννή και την πρόεδρο της Τ.Κ. Πύργου Νανά Κρεστενίτη. Από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου, είδαν την όμορφη κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα εμβαδού (μαζί με τον λόφο του Επαρχείου) 19 στρεμμάτων, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. «Ζούμε σ’ έναν Πύργο όμορφο» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Καννής.

Στη συνέχεια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η αριστούχος μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Πύργου Μυρσίνη Δημητροπούλου με τη βοήθεια της φιλολόγου Βάσως Καράγιωργα, ανιψιάς του Σάκη Καράγιωργα, μίλησε για την προσωπικότητα και τη δράση του.

Ευτυχής συγκυρία στην όμορφη εκδήλωση ήταν η παρουσία τριών ανιψιών του Σάκη Καράγιωργα. Χάρης Μικελόπουλος, Βάσω Καραγιωργα και Αγγελική Καράγιωργα.

Ευτυχής συγκυρία ήταν η παρουσία τριών ανιψιών του Σάκη Καράγιωργα, του Χάρη Μικελόπουλου, της Βάσως Καράγιωργα και της Αγγελικής Καράγιωργα.

Ντυμένες Λαζαρίνες, οι λιλιπούτειες του Λυκείου των Ελληνίδων, τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Την ώρα μάλιστα, που ο κ. Μικελόπουλος μιλούσε για την αρχιτεκτονική του κτηρίου, η πόρτα άνοιξε διάπλατα και δεκάδες κοριτσάκια από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου μπήκαν στην αίθουσα, ντυμένες Λαζαρίνες. Πήραν θέση και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου καταχειροκροτούμενες από το κοινό.

Τη σκυτάλη πήρε ο αειθαλής ερευνητής της ιστορίας και του πολιτισμού του Πύργου κ. Παναγιώτης Δημάκης. Βαθιά συγκινημένος μίλησε για το έργο και την προσφορά του μεγάλου ευεργέτη του Πύργου Αθανάσιου Μανωλόπουλου και την -απίστευτη για τα χρονικά εκείνα- δωρεά των 126.000 δραχμών με σκοπό την ανέγερση του Νοσοκομείου Πύργου. Τελειώνοντας, διάβασε την εξόχως συγκινητική αναφορά της εφημερίδας Ακρόπολις (17 Μαρτίου 1888) στον μεγάλο αυτό ευεργέτη.

Ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο άξιος απόγονος ενός ανθρώπου που σημάδεψε την ιστορία του Πύργου, ο κ. Διομήδης Πετρόπουλος ανιψιός του Τάκη Πετρόπουλου, του ανιδιοτελούς δημάρχου Πύργου (1955-1959).

Στην πλατεία Ιατρίδη.

Στην πλατεία Ιατρίδη, το Μουσείο και την πλατεία Αυγερινού

Σειρά είχε η μορφή του ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου. Για την πρώτη ήττα του αήττητου ιταλικού ναυτικού το 1940, τα Χριστούγεννα του 1940, μίλησε ο πλοίαρχος (Ε) ε.α. κ. Ζώης Υφαντής ΠΝ, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (παρ. Ηλείας) και μέλος του ΕΣ της Βιβλιοθήκης.

Ο Θέμης Μαντάς μιλά για την γειτονιά της πλατείας Αυγερινού.

Η ώρα περνά, κοντεύει μεσημέρι, αλλά κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν αποχωρεί. Η υπομονή όλων τους δικαίωσε, αφού στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης περίμενε ο κ. Χρήστος Λιάγκουρας, αρχαιολόγος ΜΑ-PhD που μίλησε για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ηλείας, παρόντος του παλιού δασκάλου του κ. Θέμη Μαντά.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.

Το τέλος του περιπάτου βρήκε τους συμμετέχοντες στην πλατεία Αυγερινού. Δίπλα στο σπίτι των πολιτικών Δημητρίου, Κωνσταντίνου και Κωστή Γόντικα και παραδίπλα στο τότε παράρτημα του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούσε τη γραμμή της περιοχής Ώλενας (σήμερα η τράπεζα Πειραιώς), με την ιστορία της γειτονιάς αυτής να την παρουσιάζει με γλαφυρότητα ο κ. Θέμης Μαντάς.

«Κρατάμε τα πιο όμορφα συναισθήματα για τους ανθρώπους που βοήθησαν σε αυτόν τον περίπατο. Εμείς, ως βιβλιοθήκη αναμένουμε με αγωνία ένα καλό νέο που αφορά στο κτήριο της “Ηλειακής Βιβλιοθήκης” στην οδό 28ης Οκτωβρίου, όπως μας υποσχέθηκε να ανακοινώσει στο εγγύς μέλλον ο κ. δήμαρχος…» σημείωσε η κ. Κατσιάπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος